Facebook image

Összesen 1381 bejegyzés

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet növekedését, fejlődését és sikereit. A vállalatok az elvárt, dinamikus fejlődés és megoldások érdekében ezért a belső HR osztály mellett (vagy annak hiányában) egyre inkább igénylik külső HR szakértő közreműködését.

Tovább

Bizalmi vagyonkezelés 2024

A bizalmi vagyonkezelési (BVK) struktúrák az utóbbi pár évben terjedtek el igazán. Az elmúlt években hazánkban is egyre népszerűbbé vált a komplex vagyontervezési megoldásokat kínáló bizalmi vagyonkezelés: az ennek keretében kezelt vagyonok száma 2024 februárjában már az ezret is meghaladja. A bizalmi vagyonkezelési struktúrák számának növekedéséhez jelentősen hozzájárult a 2023-ban történt jogszabálymódosítás*, az adómentes vagyonrendelési lehetőség megszüntetése magánszemély vagyonrendelők esetén, amely számos vagyonos személyt arra sarkallt, hogy a bizalmi vagyonkezelési struktúrát még 2023 őszéig létrehozza.

Tovább

CBAM kötelezettség - komoly kihívást jelent a teljesítése

A CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) az Európai Unió részére, a magyar Klímavédelmi Hatóság közreműködésével teljesítendő, 2024. január 31-től hatályos, első körben adatszolgáltatási, majd 2026-tól kezdődően adatszolgáltatási és fizetési kötelezettség. Bár az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határidejét 30 nappal meghosszabbították, megállapítható, hogy nincs olyan gazdálkodó, aki tanácsadói vagy vámügynöki segítség nélkül eleget tudna tenni a minden negyedévre előírt CBAM (karbonvám) kötelezettségnek.

Tovább

Transzferár 2024: a mulasztási bírság többszörösét is kiszabhatja a NAV

A transzferár-dokumentációk felépítése, és a transzferár-nyilvántartások hiányosságai és hibái miatt kiszabható bírságok tekintetében 2023. jelentős fordulatot hozott a transzferár adatszolgáltatási kötelezettségben érintett társaságok életében. Ezek a – 2023-as adóévet érintő - változások először a 2024-ben készítendő transzferár- nyilvántartásokra vonatkoznak. A transzferár adatszolgáltatást készítő cégeknek, pedig körültekintően kell eljárni, mivel 2024-től a mulasztási bírság többszörösét is kiszabhatja a NAV.

Tovább

Vegyes házasságok felbontása, gyermekelhelyezés és tartásdíj 1. rész

Vegyes házasságok (magyar-külföldi) állampolgárságú hazánkban élő házasfelek, vagy külföldön házasságot kötött-, illetve külföldön élő magyar állampolgárok válása esetén hol és hogyan lehet, illetve érdemes megindítani a válópert? A vegyes házasságból, illetve élettársi kapcsolatokból született kiskorú gyermekek ügyében mikor járhat el a magyar bíróság, mi ennek a feltétele? Az RSM családjogászai megadják a választ.

Tovább

Könyvvizsgálat: speciális esetek

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény és egyéb jogszabályok nem csupán üzleti évek könyvvizsgálatát rendelik el, hanem a könyvvizsgálat vonatkozhat egy-egy speciális számviteli dokumentum kötelező auditjára is, mely során könyvvizsgáló bevonása szükséges. Vegyük sorra, melyek a leggyakoribb speciális audit esetek.

Tovább

Milliós adóelőny a korábbi részesedésszerzés utólagos bejelentésével

2024-ben adóamnesztia lehetőséget kapnak a társaságok a korábban a NAV felé be nem jelentett részesedésszerzéseik utólagos bejelentésével. Ezzel olyan céges adózók mentesülhetnek a TAO-fizetés alól, akik korábban elmulasztották a más társaságokban szerzett tulajdonrészeszüket bejelenteni. A részesedések utólagos bejelentésére május 31-ig van lehetőség! Az utólagos bejelentés legnagyobb nyertesei azok a vállalatok lehetnek, akik jelentős piaci érték növekedésre számítanak a leányvállalatukban.

Tovább

KIVA 2024 - Mi változott?

A többi adónemhez hasonlóan a kisvállalati adó (KIVA) szabályok is változtak az elmúlt évek során. A KIVA mértéke 2024-ben is 10 százalék lesz, de van több, fontos KIVA-változás is amit, 2024-ben figyelembe kell venniük a KIVA szerint adózóknak.

Tovább

Kiemelt témák