Facebook image

dr. Falcsik István

Ügyvéd
Vám-, jövedéki és hulladékgazdálkodási tanácsadás, üzletágvezető

Falcsik István 2016 óta vezeti az RSM Hungary Zrt. Vám-, jövedéki és hulladékgazdálkodási tanácsadási üzletágát és vámszakértői csapatát.

Több mint 20 éves tapasztalatának felét a közigazgatásban, felét az üzleti szférában szerezte. 2012 és 2016 között egy globális tanácsadó társaság speciális indirekt adókkal (vám, jövedék, környezetvédelmi termékdíj, energia adó, NETA) foglalkozó csoport munkáját irányította. Jelentős tapasztalattal rendelkezik a vám és jövedéki adók területéhez tartozó tanácsadásokban, vám és jövedéki utóellenőrzések kezelésében, hatósági egyeztetésekben.

Ügyvédként jogi képviseletet lát el több meghatározó jelentőségű, adót és vámot érintő közigazgatási peres eljárásban. Ügyvédi tevékenységét megelőzően a vám-és pénzügyőrség különböző területein dolgozott, majd a pénzügyi és gazdasági bűncselekmények nyomozását végző vámnyomozó hivatalt irányította. Meghatározó tagja a vám- és jövedéki szolgáltatásokat nyújtó szakmai szervezeteknek, szakmai konferenciák előadója, rendszeresen formál véleményt a területét érintő vám és jövedéki jogszabályváltozásokról.

Adótanácsadói tevékenységén túl büntetőjogi tapasztalatokkal rendelkező ügyvédként gyakorlattal rendelkezik a gazdasági büntetőjogban és az ahhoz kapcsolódó vezetői felelősséggel összefüggő tanácsadásban és jogi képviseletben.

Telefon
dr. Falcsik István témái

Utolsó perces módosítás a DRS rendszerben – örülhetnek-e a prémium italforgalmazók?

Végéhez ér a kötelező visszaváltási rendszer, a DRS bevezetése. 2024. június 30-ig a kötelező visszaváltási díjas termékek a régi szabályok szerint is forgalomba hozhatóak, ezt követően azonban már csak a DRS rendszerbe tartozó termékek kerülhetnek a boltokba. A finishben a jogalkotó még módosított a DRS-ben érintett termékek körén, ebből adódóan, bizonyos feltételek mellett, többek között a nagyértékű prémium italokra nem kell majd alkalmazni a DRS rendszert.

Tovább

Frissítés! Karbonvám: további határidő hosszabbítás a CBAM adatszolgáltatásban

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint további haladékot kaptak azok a gazdálkodók, akik eddig nem tudták teljesíteni a 2023. utolsó negyedévére vonatkozó CBAM kötelezettségüket. Az eredeti - január 31-ei határidőt - első körben további egy hónappal, február végéig hosszabbította meg a Bizottság, ugyanakkor ez sem bizonyult elégségesnek, ezért ismételten szűkségessé vált a határidő március végéig történő kitolása.

Tovább

CBAM kötelezettség - komoly kihívást jelent a teljesítése

A CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) az Európai Unió részére, a magyar Klímavédelmi Hatóság közreműködésével teljesítendő, 2024. január 31-től hatályos, első körben adatszolgáltatási, majd 2026-tól kezdődően adatszolgáltatási és fizetési kötelezettség. Bár az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határidejét 30 nappal meghosszabbították, megállapítható, hogy nincs olyan gazdálkodó, aki tanácsadói vagy vámügynöki segítség nélkül eleget tudna tenni a minden negyedévre előírt CBAM (karbonvám) kötelezettségnek.

Tovább

Itt a kötelező visszaváltási (DRS) rendszer - november 15. a kötelező regisztráció!

A társaságok alig ocsúdtak föl az EPR kötelezettség első próbatételéből, nyakukon a következő, hulladékgazdálkodást érintő kihívás, az új kötelező visszaváltási rendszer (DRS Deposit Return System). Bár a DRS várhatóan kevesebb gazdálkodót érint, ugyanakkor az EPR-hez képest sokkal nagyobb kihívást is jelenthet. A kötelező visszaváltási rendszer éles indulása 2024. január 1-je, a visszaváltási rendszerben érintett termékek forgalmazóinak 2023. november 15-éig kötelező regisztrálni.

Tovább

Az új hulladékgazdálkodási EPR-rendszer potyautasai

Minden rendszernek voltak és lesznek is potyautasai, a kérdés az, hogy mennyien. Átvitt értelemben egy kötelezettség esetében azokat nevezzük így, akik nem akarják teljesíteni a kirótt kötelezettséget, de a szolgáltatást igénybe veszik. Az új (kiterjesztett gyártói felelősség) EPR díjat azért kell fizetni a társaságoknak, mert az állam, vagy rajta keresztül a koncesszor kezeli a hulladékunkat. Aki nem regisztrált az új EPR- rendszerbe és ezáltal nem is fog EPR díjat fizetni, de hulladékot termel, valamint EPR köteles terméket hoz forgalomba, az a rendszer potyautasának tekinthető. Ugyanis az EPR rendszerben a díj fizetésével kollektív teljesítés keretében finanszírozzuk a hulladékgazdálkodás új rendszerét, a hulladékkal kapcsolatos koncesszori feladatokat.

Tovább