Facebook image

Kovács Tibor

Menedzser, Adóüzletág

Kovács Tibor külkereskedelmi szakos közgazdász és európai uniós szakközgazdász végzettséggel rendelkezik. 2006 óta dolgozik adózási területen, ezen belül kiemelten áfa és indirekt adó compliance és tanácsadási területen szerzett tapasztalatot. 2015 óta tagja az RSM Hungary Zrt. csapatának. Korábbi tapasztalatait a NAV Kiemelt Adózók Igazgatóságán, majd később Big4 cégnél szerezte, ahol adómenedzseri pozícióban külföldi és magyar indirekt adóbevallások compliance munkáit felügyelte. Emellett részt vett globális piaci szereplők compliance munkáiban, nemzetközi adó vizsgálataiban, az ügyfelek adózási problémáinak menedzselésében.
RSM Hungary Zrt. nemzetközi áfaszolgáltatásokra specializált pénzügyi képviseleti csoportjának a tagja, menedzserként részt vesz különböző compliance projektekben, tanácsadási munkákban, a digitális adózás területén, és az új pénzügyi képviseleti és adóregisztrációs ügyfelek bevezetésében és támogatásában.
Hazai és külföldi vállalatok magyar és külföldi adóbevallási projektjeit vezeti, ellenőrzi, illetve adóképviseleti feladatokat lát el adóellenőrzések során.

Telefon
Kovács Tibor témái
Kovács Tibor

Külföldi kiállítások, rendezvények – külföldi áfa kérdések

Külföldi konferenciát, rendezvényt, kiállítást szervező cégeknek - legyen az akár saját rendezvény, akár rendezvényszervező cég által szervezett külföldi rendezvény – tisztában kell lenni azzal, hogy milyen esetekben kell külföldi adószámot igényelni, vagy külföldön áfát fizetni. Hiszen ha a rendezvényszervező nem tesz eleget az áfa kötelezettségeinek, az súlyos mulasztási bírságot, valamint adóbírságot vonhat maga után.

Tovább
Kovács Tibor

Magyar cégek külföldön – milyen adókötelezettséggel jár?

Bár az elmúlt turbulens időszak ellenére folyamatosan növekszik a külföldi gazdasági tevékenységet folytató magyar cégek száma, még mindig sokan megfeledkeznek az ezzel járó adókötelezettségekről. A külföldi gazdasági tevékenységet folytató magyar társaságoknak olyan kihívásokkal kell szembenézniük, mint a külföldi áfaregisztrációk kezelése, az áfabevallások elkészítése és benyújtása, vagy az új adózási struktúrák kialakítása.

Tovább
Kovács Tibor

Mit csinál egy pénzügyi képviselő?

Az uniós telephellyel nem rendelkező, EU-n kívüli társaságok, magyarországi adókötelezettségeik teljesítése érdekében kötelesek pénzügyi képviselőt választani, és ezt az adóhivatalnál bejelenteni. Az Unión belüli cégek is választhatják ezt az opciót, de számukra nem kötelező. A pénzügyi képviselő adott esetben a társaság adókötelezettségeiért pénzügyileg is helytáll: személye a garancia az állam, az adóhatóság felé az adófizetési kötelezettség teljesítésére.

Tovább
Kovács Tibor

Pénzügyi képviselet és áfaregisztráció – kik az érintettek?

Amikor egy külföldi vállalkozás Magyarországon olyan ügyleteket teljesít, amelynek teljesítési helye belföld, és nem vonatkozik az ügyletekre nemzetközi fordított adózás, akkor köteles magyar adószámot kérni. Ilyen esetekben a külföldi cég több adószámmal rendelkezik több országban – hasonlóan, mint a magánszemélyeknél a kettős, vagy többes állampolgárság.

Tovább
Kovács Tibor

Mit kell tudni a külföldi áfaregisztrációról!

A társaságok életében bekövetkező piacbővítés, vagy a gazdasági tevékenységhez kapcsolódó tipikus tranzakciók külföldi áfaregisztrációs kötelezettséggel járhatnak. Sorra vesszük, hogy milyen esetekben kell egy társaságnak külföldön adószámot igényelnie és a helyi adókat megfizetnie.

Tovább