Facebook image
Mentés

Áru- és személyszállítás: milyen költségek után jár vissza a külföldön befizetett ÁFA?

Manapság sok vállalkozás foglalkozik áru - és személyszállítással, azonban sokan nincsenek tisztában azzal a lehetőséggel, hogy egyes költségeik után visszakaphatják a külföldön befizetett áfát. Fontos, hogy az előző évben kiállított számlák esetében, a külföldön megfizetett áfát, már csak szeptember 30-áig van lehetőségük visszaigényelni az érintett társaságoknak.

Milyen esetekben igényelhető vissza külföldi áfa?

A külföldön befizetett áfa visszaigénylésére akkor van lehetőség:

 • ha a társaság nem végez adóköteles gazdasági tevékenységet a visszaigénylés országában (bizonyos eseteket kivéve).
 • a társaság nem rendelkezik állandó székhellyel vagy telephellyel a visszaigénylés országában, és emellett nem tart fenn fióktelepet sem.
 • ugyanakkor a társaságra külföldön helyi áfa számítanak fel, mivel ott vásárol terméket vagy vesz igénybe szolgáltatást.
Fontos megjegyezni, hogy minden esetben az adott ország által meghatározott szabályok az irányadók az áfa visszaigénylésének költségeire és feltételeire vonatkozóan. Ennélfogva elengedhetetlen az egyes országokra jellemző lehetőségek alapos vizsgálata, és azok megfelelő értelmezése.

Töltse le az Európai Unió országainak áfa sajátosságait tartalmazó kiadványunkat! 

Letöltöm a kiadányt!

Áfa-visszaigénylés árufuvarozás esetén?

Az áfavisszaigénylési jogosultság és a visszatérítés mértéke az alapvető feltételeken túl az elköltött kiadások jellegétől is függ, és ezen szabályokat az egyes EU-tagállamok határozzák meg. 

A közúti fuvarozási ágazatban, mint például a logisztikai cégeknél, általában a külföldön megfizetett áfát részben, vagy teljes mértékben visszatéríthetik:

 • a tankolási költségek, 
 • az útdíjak, 
 • a karbantartás 
 • és a pótalkatrészek után.

Emellett egyéb, az utazással kapcsolatos kiadások is visszaigényelhetők, melyek országonként eltérőek lehetnek, például étkezés, szállás. 

Milyen lehetőségeik vannak a társaságoknak személyszállítás esetében?

Az utasszállítás terén az adójogszabályok európai szinten jelenleg nem teljesen harmonizáltak. Ebből adódóan az egyes tagállamok eltérő megközelítéseket alkalmaznak az utasszállításból származó forgalom adózási eljárásainak tekintetében. Néhány ország kötelezi az utasszállítókat arra, hogy mindenhol jelentsék az utazásból származó forgalmat, ami sajnos megakadályozhatja az uniós áfa visszatérítésre vonatkozó 2008/9/EK irányelv alkalmazását.

Azonban bizonyos EU-tagállamok (Csehország, Dánia, Franciaország, Olaszország, Románia, stb.) a bevételt nem terhelik meg adóval a tranzitországban. Ez lehetővé teszi a 2008/9/EK irányelv alkalmazását az európai utazások költségeire vonatkozó áfa tekintetében, amely lehetőséget nyújt a buszos személyszállítók számára az áfa-visszatérítésre.

Fontos azonban kiemelni, hogy a visszaigényelhető áfára vonatkozó szabályok továbbá függenek a szolgáltatás típusától, (áru- vagy személyszállítás),valamint a vállalkozás letelepedési helyétől, azaz hogy az EU-n belül vagy harmadik országban található-e.

Közeleg a szeptember 30-ai határidő!

Fontos, hogy az  áfa visszaigénylésre a tavaly kiállított számlák esetében szeptember 30-ig van lehetőség .

A visszaigénylési időszak nem haladhatja meg az egy naptári évet, és nem lehet rövidebb három hónapnál. A visszaigénylési kérelmét általában négy hónapon belül elbírálják, de kiegészítő információ szükségessége esetén ez az időszak akár nyolc hónapot is elérheti.

További részletszabályok tisztázása érdekében, kérje szakértőink segítségét.

  Kapcsolódó bejegyzéseink

  Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

  Feliratkozom