Facebook image

dr. Bulátkó Ottó

Menedzser, Adóüzletág

Bulátkó Ottó végzettségét tekintve jogász, adótanácsadó. 2014 óta tagja az RSM adócsapatának, több, mint 15 éve foglalkozik adózást közvetlenül, vagy közvetve érintő kérdésekkel. Szakmai pályafutását az adóhatóságnál kezdte, ahol az adóeljárási törvény értelmezésével, gondozásával kapcsolatos feladatokat látott el, továbbá az adóügyek elektronikus intézésének kialakítási projektjeiben vett részt. Ezt követően a Kiemelt Adózók ellenőrzésében szerzett több éves tapasztalatot.
Fő szakterülete az adóellenőrzések, adóképviselet, továbbá az adóhatósági kapcsolattartás, valamint az adófelajánlások, látvány-csapatsport támogatások.

Telefon
dr. Bulátkó Ottó témái

Ismételt ellenőrzés – nincs minden veszve az adóellenőrzés során

Az adózók körében továbbra is él az a tévhit, hogy amennyiben az adóhatóság adóellenőrzéssel lezár egy bizonyos időszakot, akkor az adott időszak újbóli „felnyitására”, illetve újbóli megvizsgálására már nincs esély. Az alábbi blogbejegyzésünkben bemutatjuk az ismételt ellenőrzést, amelynek megindításától – a normál NAV adóellenőrzésekkel ellentétben- nem feltétlenül kell félnie az adózóknak, sok esetben indokolt, hogy ők maguk kezdeményezzék ennek megindítását.

Tovább

Filmalkotások támogatása jelentős TAO kedvezménnyel

A 2023-as év hátralévő részére felfüggesztették a látvány-csapatsportok adófelajánlásból történő támogatásának bizonyos lehetőségeit, a keretek lezárásával. Jó hír azonban a társaságoknak, hogy a látványcsapatsport támogatásból szerezhető társasági adóelőnyt filmalkotások támogatásával is lehet pótolni, mivel a filmalkotások támogatásával jelentős TAO kedvezményt érhetnek el.

Tovább

Minimalizálja adókockázatát üzleti ellenőrzéssel!

Sok társaság csak egy adóhatósági ellenőrzés során szembesül az üzleti partnerek ellenőrzésének és az ehhez kapcsolódó dokumentáció meglétének jelentőségével, mely során be kell mutatniuk a társaság szerződéskötési gyakorlatát és bizonyos, az adóhatóság által kijelölt partnereknél azok ellenőrzésére vonatkozó dokumentációt is. Az adóellenőrzés végkimenetele azonban nem ritkán olyan NAV-os jegyzőkönyv és határozat lesz, amelyben az adóhatóság – bizonyos objektív körülményekre és elvárható körültekintés hiányára hivatkozva - elvitatja a befogadott számlában szereplő általános forgalmi adólevonási jogot, sőt még adóbírságot is kiszab, miközben a teljesítés rendben megtörtént. Ennek oka, hogy a jogszabályok előírnak egy olyan előzetes üzleti ellenőrzési eljárást, amely a számla tartalmának hitelességét, tehát a tényleges teljesítés számla adattartalmával való összhangját biztosítja.

Tovább

Iparűzési adóalap-csökkentés - Újratöltve

Az iparűzési adót csökkentő tételek közül az alvállalkozói teljesítmények mindig is a legvitatottabb területek közé tartoztak. Akkor csökkenthető ezen a jogcímen ugyanis a hipa adóalapja, ha mind a bejövő, mind a kimenő oldalon alvállalkozói szerződést kötöttek írásban a felek. Az alvállalkozói szerződés egyik legmeghatározóbb eleme pedig az eredménykötelem, ez kerül vizsgálatra az adóellenőrzések keretében is.

Tovább

Esettanulmány: Az objektív körülmények szerepe az áfalevonási jog megtagadása kapcsán

Az RSM Hungary Zrt. adóképviseleti csapata ismét sikerrel képviselte egyik ügyfelét az adóhatósággal szemben. Mind a Fővárosi Törvényszék előtti eljárásban, mind a Kúria a felülvizsgálati eljárásában az RSM által képviselt Társaság javára billent a mérleg nyelve. Az alábbi bejegyzésünkben az objektív körülmények áfalevonási jogra gyakorolt hatását és az ezzel kapcsolatos jogértelmezéseket mutatjuk be a jogesetünkön keresztül.

Tovább