Mentés

Diákmunka: figyeljünk a szabályokra!

Évről-évre több tízezer diák vállal nyári munkát hazánkban – derül ki a vonatkozó statisztikákból. A szünidő alatti munka igen hasznos tud lenni, hiszen a nyári szorgoskodó nem csupán munka-, de adott esetben majdani karrierje során sokat érő szakmai tapasztalattal is gazdagodik. A nyári diákmunka a másik oldal, azaz a munkaadók számára is előnyökkel járhat: az ifjú hölgyek és urak általában lelkesek, motiváltak, szorgosak – és ami nem mellékes: a fix munkaerőnél olcsóbbak. Fontos ugyanakkor látni, hogy a diákok foglalkoztatására szigorú szabályok vonatkoznak. Számba vettük, mire kell munkaadóként odafigyelni, ha diákot alkalmazunk:

 • A fiatalkorú munkavállalókra vonatkozó szabályok túlérnek a munkaviszony határain, így a munkaviszony kialakításához szülői engedély szükséges, és az így létrejött munkaviszony legfeljebb az engedélyben meghatározott időtartamra létesíthető.
 • A munkaviszonyt ugyanakkor határozatlan időtartamra is ki lehet alakítani. Sőt ha a határozott időtartamú munkaviszonyt a felek újralétesítik, a szerződést határozatlan idejűnek kell tekinteti.
 • A szülői engedély meghosszabbítása esetén az újabb határozott idejű munkaviszony időtartama meghaladhatja az 5 évet is, amibe bele kell számolni a korábban létesített munkaviszony időtartamát is.
 • A Munka Törvénykönyve a fiatal munkavállalók esetében szigorúbban korlátozza a munkaidő maximumát és a pihenőidő minimumát. A 18 évnél fiatalabb munkavállalók munkaideje legfeljebb napi 8, maximum heti 40 óra lehet, ez a beosztás szerint elrendelhető munkaidőre vonatkozik.
 • Amennyiben a  munkavállaló máshol is dolgozik, az összes munkahelyén eltöltött munkaórákat össze kell adni. Ezért érdemes nem csak az életkorára rákérdezni, hanem arra is, hogy máshol folytat-e munkavégzést, és ha igen, hány órában.
 • Amennyiben a fiatalkorú munkavállaló napi munkaideje meghaladja a négy és fél órát, számára legalább egy 30 perces pihenőidőt kell biztosítani. A két munkanap közötti pihenőidőnek pedig legalább 12 órásnak kell lennie. További megszorítás, hogy a heti két pihenőnap egyikét vasárnap kell kiadni.
 • A fiatalkorú munkavállalót rendkívüli munkavégzésre, ügyeletre, éjszakai munkavégzésre nem lehet alkalmazni, ettől a felek közös megegyezésével sem lehet eltérni.
 • Fiatalkorúaknak 5 munkanap pótszabadság jár, egészen 18. életévük betöltéséig.

Első ránézésre ugyan szigorúnak tűnhetnek a szabályok, betartásuk azonban nem olyan nehéz. Viszont mindenképpen ajánlott. A hatóság ugyanis a fiatalkorúak munkavállalásával kapcsolatos szabályok megsértése esetén drákói szigorral lép fel: a jogsértéseket gyakran milliós büntetésekkel szankcionálja az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség.

  Kapcsolódó bejegyzéseink

  Érdeklik az adó- és munkajogi változások?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

  Feliratkozom