Facebook image

dr. Bagi Éva

Ügyvéd

Dr. Bagi Éva ügyvéd, fő szakterülete a családjog. Az RSM Legal üzletágának családjogi specialistája több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik a peres eljárásokban, bontóperben, válásokban, szülői felügyeleti jog gyakorlására irányuló, gyermektartási, rokontartási, élettársi-, házastársi vagyonjogi perekben, különös tekintettel az olyan ügyekre, ahol a peres felek jelentős vagyonnal rendelkeznek, legyen az akár vállalkozásból, gazdasági társaságból, értékpapírból, ingatlanokból, vagy akár műtárgyakból álló vagyontömeg.

Családjogi ügyvédként az RSM Vagyon és Család munkacsoportjának tagjaként közreműködik jelentős vagyonnal rendelkező élettársak, házastársak vagyonjogi kérdéseinek tervezésében. A kialakult jogviták rendezését peren kívüli megoldásokkal, vagyonjogi szerződések elkészítésével támogatja, melyben az RSM adójogi-, vállalatértékelési szakemberei, illetve igazságügyi szakértők is segítségére állnak.

Telefon
dr. Bagi Éva témái
dr. Bagi Éva

Van kiút a végrehajtásból?

A végrehajtási eljárás – legyen szó bírósági végrehajtásról, vagy NAV/adóvégrehajtásról - mindenki rémálma. Az adósok előtt többnyire ismert a végrehajtási eljárás alapját képező követelés, de vannak esetek, amikor az adós a végrehajtótól értesül arról, hogy egyáltalán követelés áll fenn vele szemben. Ahhoz viszont, hogy a végrehajtással összefüggésben felmerülő problémákra megoldást találjunk, ismernünk kell magát a végrehajtási eljárást, a végrehajtás menetét és a jogorvoslati lehetőségeket.

Tovább
dr. Bagi Éva
dr. Bagi Éva

Élettársak „válása” – mi lesz a közös vagyonnal? 1. rész

Az élettársi kapcsolat megszűnése esetén óhatatlanul merülnek fel vagyoni kérdések. Miként osztozzanak a volt élettársak a meglévő vagyonon? A legfontosabb azonban annak meghatározása, hogy az élettársi kapcsolat megszűnését követően a vagyoni kérdések rendezése során a volt élettársak vagyonjogi viszonyában melyik jogszabályt kell alkalmazni, ugyanis jelenleg két (2014 március 15 előtt, és után létrejött élettársi kapcsolatokra vonatkozó) - alapjait tekintve - eltérő szabályozás van érvényben. Kétrészes blogsorozatunkban a két eltérő szabályozás gyakorlatát mutatjuk be.

Tovább
dr. Bagi Éva

Cégvagyon a házasságban

Az RSM családjogászai a cégvagyonnal kapcsolatban sokszor tapasztalják, hogy a házasfelek nem tudják eldönteni: kinek a tulajdona a „cég”? A házastársak közös, vagy külön vagyonába tartozik a gazdasági társaságban fennálló részesedés? A céges üzletrész esetében egyszerű lenne meghatározni a tulajdonosi minőséget úgy, hogy „azé, akinek a nevén van”, de ez a kérdés a házassági cégvagyon esetében ettől sokkal összetettebb.

Tovább
dr. Bagi Éva

A vagyonmegosztás menete a válás után

Ahhoz, hogy a válás után a volt házasfelek új életet tudjanak kezdeni, mindenképp szükség van a házassági vagyon megosztására, a felek vagyonát képező vagyonelemek tulajdonjogi sorsának tisztázására akár perben, akár peren kívül. Hogyan zajlik a vagyonmegosztás, mire kell figyelni a vagyonmegosztási folyamat során?

Tovább
dr. Bagi Éva

Válás: a családi céget is bedöntheti, ha nem készül rá előre

Bár érzelmi okokból sokan ódzkodnak a házassági szerződés gondolatától, azoknak a pároknak, akik közös vállalkozást vezetnek, felelőtlenség nem számításba venni egy negatív kimenetelű forgatókönyvet is. Nemcsak a költséges és elhúzódó pereskedést lehet megúszni váláskor egy házassági vagyonjogi szerződéssel, de könnyen lehet, hogy a családi cég jövője múlhat rajta. A Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Nyilvántartásába (HÉVSZENY) bejegyzett szerződések száma évről évre növekszik és egyre több szerződés a családi vagyon védelmét szolgálja.

Tovább