Mentés

10 hiba, amit evásként elkövethetünk I.

Február 25-e péntek az idén az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) bevallásának a határideje a számviteli törvény hatálya alá nem tartozó adóalanyok: egyéni vállalkozók, bevételi nyilvántartást vezető betéti társaságok, közkereseti társaságok számára. Dióhéjban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat. Mai bejegyzésünk az evaalanyiság általános kérdéseivel, a csütörtöki pedig az adóbevallás során elkerülendő hibákkal foglalkozik.

EVA kalkulátor 2014 »

Az eva a 25 millió Ft-ot meg nem haladó éves bevételt elérő adózók számára kínál választási lehetőséget. A csökkentett adminisztrációs teher mellett – különösképpen a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok esetében (egyéni vállalkozók, bt.-k, kkt.-k) – az adóteher kiszámíthatósága miatt is vonzó lehet sokak számára.

Mi kell ahhoz, hogy bekerüljünk az evaalanyok bűvös körébe? Először is egy, az adóévet megelőző két naptári évben folyamatosan működő, bevételt elérő vállalkozás (akár minimális, 1000 Ft-os bevétel is elegendő!). Amelynek az összes bevétele a megelőző két év egyikében sem haladhatja meg a 25 millió Ft-ot. Nem az árbevétel, hanem az összes bevétel számít, és ez fontos különbség lehet: például a kamat, az árfolyamnyereség, vagy akár a tárgyieszköz-értékesítésen elért egyéb bevételünk is beleszámít! Ha pedig már evások vagyunk, milyen feltételeknek kell eleget tennünk, hogy az evakörben maradjunk?

 1. Elveszítjük evaalanyiságunkat, ha az adóévben nem realizálunk bevételt. Ez alól 2011-től speciális kivétel csak a tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozó, illetve a gyesben vagy gyedben részesülő vállalkozó lehet.
 2. Ha csak bankkamatból realizálunk bevételt egy adott adóévben, szintén elveszítjük evaalanyiságunkat a következő adóévre vonatkozóan, mivel ez nem a tevékenységünkből származó árbevétel!
 3. Bevétel nem csak a termékértékesítésből vagy szolgáltatásnyújtásból származó árbevétel áfával növelt összege, hanem a számviteli törvény szerinti egyéb bevételkategóriák is beleszámítanak. Év vége felé különösen javasolt a könyvelővel történő egyeztetés: előfordulhat, hogy a bankszámlán kamatoztatott pénz után járó jelentősebb összegű bankkamattal nem számolunk, csak a kibocsátott számláinkkal, és utólag derül ki, hogy átléptük a 25 milliós értékhatárt!
 4. Számla- vagy nyugtaadási kötelezettség ismételt elmulasztása miatt kapott mulasztási bírság szintén kizáró ok az evaalanyiságnál.
 5. Evásként jövedéki terméket nem forgalmazhatunk. Ilyen jellegű tevékenység evaalanyiságunk elvesztését jelenti.
 6. Belföldi pénzforgalmi bankszámlával kell folyamatosan rendelkeznünk. Egyéni vállalkozóknál ez külön vállalkozói bankszámla meglétét jelenti, a magánszemélyként használt számla nem megfelelő!
 7. Eva alá történő bejelentkezéskor nyilatkoznunk kell, hogy nincsen köztartozásunk. Ennek nem csak az első bejelentkezéskor van jelentősége, hanem minden év végén meg kell felelnünk. Amennyiben akár csak 100 Ft-os adóhátralék mutatkozik a társaság adófolyószámláján december 20-val, akkor elveszíti evaalanyiságát a követő adóévre vonatkozóan! Javasolt minden év végén egyeztetni a könyvelővel!
 8. Köztartozás esetében nem csak az adóhatóságnál nyilvántartott tartozás okozhat problémát. Evásként helyi iparűzési adót is kell fizetnünk, így a helyi önkormányzatnál nyilvántartott bármilyen tartozás (maga az iparűzési adó vagy késedelmi pótlék) is az evaalanyiság elvesztését jelentheti, de akár ilyen lehet egy vámhatóságnál nyilvántartott tartozás is.
 9. Evás cégnek más jogi személyben, jogi személyiség nélküli cégben nem lehet részesedése! De nem kizáró feltétel, ha az evás cég tagjának egy másik cégben van tulajdoni részesedése.
 10. Eva választása esetén valamennyi tagnak magánszemélynek kell lennie, és külföldi magánszemély is lehet tag.

Mi az a 10 hiba, amit evásként elkövethet, az alábbi blogomban olvashatja: 10 hiba, amit evásként elkövethetünk II.

  Kapcsolódó bejegyzéseink

  Érdeklik az adó- és munkajogi változások?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

  Feliratkozom