Facebook image

Összesen 1427 bejegyzés

Utolsó perces módosítás a DRS rendszerben – örülhetnek-e a prémium italforgalmazók?

Végéhez ér a kötelező visszaváltási rendszer, a DRS bevezetése. 2024. június 30-ig a kötelező visszaváltási díjas termékek a régi szabályok szerint is forgalomba hozhatóak, ezt követően azonban már csak a DRS rendszerbe tartozó termékek kerülhetnek a boltokba. A finishben a jogalkotó még módosított a DRS-ben érintett termékek körén, ebből adódóan, bizonyos feltételek mellett, többek között a nagyértékű prémium italokra nem kell majd alkalmazni a DRS rendszert.

Tovább

IFRS 18 – Új fejezet a beszámolókészítésben

Az IFRS 18 standard jelentős változást jelent az IFRS szabályrendszerét használó vállalkozások pénzügyi teljesítményének megjelenítésében. Az IFRS standardokban érintett társaságok, a jövőben egy új struktúra szerint kötelesek összeállítani beszámolóikat, annak érdekében, hogy a vállalkozások pénzügyi teljesítményei összehasonlíthatóbbá váljanak.

Tovább

NIS2 és a kockázatkezelés

A kiberbiztonság kérdése kiemelkedő jelentőséggel bír a digitális kor új kihívásai között. Az Európai Unió NIS2 irányelve egy olyan szabályozási keretet hoz létre, amely az információbiztonság növelésével kívánja védeni az EU digitális infrastruktúráját. A NIS2 nem csupán egy újabb bürokratikus akadály, hanem egy lehetőség a vállalatok számára, hogy felülvizsgálják és megerősítsék az IT kockázatkezelési stratégiáikat. Hogyan segítheti a helyes kockázatmendedzsment a NIS2 felkészülést?

Tovább

Transzferár 2024 - Rekordszámú közvetlen transzferár-ellenőrzés

A transzferárazásban és a transzferár dokumentáció készítésében 2022-ben jelentős változások történtek; megtöbbszörözték a kiszabható bírság mértékét, valamint bevezették a transzferár adatszolgáltatási kötelezettséget. Fontos, azonban, hogy a 2023-as adóévre vonatkozóan is életbe léptek olyan változások, amelyek be nem tartása már sokszoros mulasztási bírság kiszabását is eredményezhetik. Az elmúlt egy év tapasztalatai alapján pedig a vállalkozások egyre nagyobb valószínűséggel számíthatnak közvetlen transzferár ellenőrzésekre a kapcsolt partnereikkel folytatott tranzakcióik esetében.

Tovább

Külföldi áfa visszaigénylés – változás!

Szeptember 30-ig kell benyújtani külföldi áfa visszatérítési kérelmet azoknak a belföldi adóalanyoknak, akik az Európai Unió másik olyan másik tagállamban szereztek be terméket vagy szolgáltatást, ahol nem végeznek adóköteles gazdasági tevékenységet. Idén arra is figyelniük kell, hogy kisebb mértékben változott a külföldön megfizetett áfa visszatérítésének folyamata.

Tovább

A válóperes ügyvéd válaszol – Válás és hitel

A családjogi kérdéseket feldolgozó blogsorozatunkban a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés témaköreiben segítünk eligazodni. Dr. Bagi Éva válóperes ügyvédünk most a válás során felmerülő hitellel kapcsolatos kérdésekre adja meg a választ.

Tovább

NIS2 irányelv – regisztrációs határidő és jelentős szankciók!

A NIS2 irányelv által érintett hazai vállalatoknak 2024. június 30-áig kell benyújtani a NIS2 regisztrációs kérelmüket a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) felé. Bár Magyarországon több ezer társaságot érint a NIS2 törvény, sokan még azt sem tudják, hogy az új kiberbiztonsági előírás rájuk is vonatkozik. Pedig, ha a NIS2 irányelv hatálya alá tartozó vállalat nem tartja be a NIS2 irányelv előírásait és a NIS2 határidőket, jelentős – akár 50-350 millió forintig terjedő– bírsággal is számolnia kell.

Tovább

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok számára. HR modulja segíti a toborzást, beléptetést, teljesítményértékelést, karrier tervezést, képzés tervezést, analitikák készítését, lehetővé teszi a szervezeti, munkakör, munkabér és juttatások változásának egyszerű kezelését. Az SAP bérszámfejtési modulját is egyre több vállalat használja Magyarországon és világszerte.

Tovább

Kiemelt témák