Facebook image

Összesen 1417 bejegyzés

Külföldi áfa-visszatérítés: az adózók segítségére sietett az EU Bírósága

Az Európai Unió Bírósága arról döntött (C-746/22),hogy nem felel meg az Európai Unió joggyakorlatának az a magyar szabály, amely az áfa-visszatérítési eljárásokban nem engedi meg a külföldi adózóknak, hogy a kapcsolódó dokumentumaikat akár a másodfokú eljárásban is beadhassák. Az EUB megállapította, hogy a magyar szabályozás sérti a héasemlegesség alapelvét, valamint a tényleges érvényesülés elvét, mivel megtiltja az adózók számára, hogy a másodfokú adóhatósághoz benyújtott fellebbezésben adják meg az elsőfokú adóhatóság által kért kiegészítő információkat

Tovább

Az osztalék könyvelése és az osztalék adózása

Az osztalékról szóló döntést évente egyszer a beszámoló elfogadásakor lehet meghozni, amikor a társaság legfőbb szerve dönt az osztalék mértékéről, és az osztalék kifizetéséről. A hatályos előírások alapján az előző üzleti évi adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalékot lehet az osztalékról szóló döntés során figyelembe venni.

Tovább

NAV online számla – hibás adatszolgáltatásra figyelmeztet a NAV

A NAV online számla rendszerrel kapcsolatban számos vállalkozás kapott váratlan értesítést a cégkapun az adóhatóságtól, amelyben a NAV arra hívja fel az érintett társaságok figyelmet, hogy az elmúlt negyedévben hibás adatszolgáltatásuk volt az Online Számla rendszerben. Ön ellenőrizte már cégkapus tárhelyét?

Tovább

TAO, HIPA bevallás – leggyakoribb kérdések és válaszok!

Az éves TAO (Társasági adó) és HIPA (helyi iparűzési adó) bevallással kapcsolatban az RSM szakértőihez érkező kérdések közül az alábbi blogunkba foglaltuk össze a társaságok szélesebb körét érintő, TAO és HIPA bevallással kapcsolatos témaköröket.

Tovább

A válóperes ügyvéd válaszol – Élettársi kapcsolat

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre mellett egyre gyakrabban fordulnak elő az élettársi kapcsolattal, az élettársi vagyonmegosztással kapcsolatos kérdések is. Blogsorozatunk második részében Dr. Bagi Éva válóperes ügyvédünk az élettársi kapcsolattal összefüggésben leggyakrabban felmerülő kérdésekre adja meg a választ.

Tovább

Új K+F adókedvezmény bankszámlára történő kiutalással

A társasági adóról szóló törvény 2023. december 31-től hatályos rendelkezései bevezették a kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenység adókedvezményét. Az új adókedvezmény igénybevételének sajátos jellemzője, hogy – a többi, 80 és 70%-os korlát alá eső TAO kedvezménnyel ellentétben – ezen adókedvezményt a számított társasági adó 100%-áig lehet figyelembe venni, ezáltal akár a társaságok teljes adófizetési kötelezettsége is elkerülhető.

Tovább

HIPA: 10 dolog, ami csökkenti a helyi iparűzési adóalapot

A HIPA számítás, (helyi iparűzési adó) és a HIPA bevallás készítése során olyan, a HIPA szabályozási terület gyakorlati kérdéseivel sem árt tisztában lenni, melyekről nem áll rendelkezésre túl sok információ. Az RSM szakértői saját praxisukból összegyűjtöttek 10 olyan esetet, amit a társaságoknak nagyon fontos ismerni ahhoz, hogy csökkenteni tudják az helyi iparűzési adóalapjukat anélkül, hogy feleslegesen kockázatokat vállalnának.

Tovább

A válóperes ügyvéd válaszol – a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a válás menete. Blogsorozatunk első részében Dr. Bagi Éva válóperes ügyvédünk segítéségével első kézből adjuk meg a válással kapcsolatos leggyakrabban felmerülő kérdésekre a választ.

Tovább

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, valamint mikor kell szombaton ledolgozni a beiktatott hét közbeni munkaszüneti napokat. A nemzetgazdasági miniszter rendelete a 2025. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről 2025. január 1-jén lép hatályba.

Tovább

Kiemelt témák