Facebook image

Összesen 175 bejegyzés

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, valamint mikor kell szombaton ledolgozni a beiktatott hét közbeni munkaszüneti napokat. A nemzetgazdasági miniszter rendelete a 2025. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről 2025. január 1-jén lép hatályba.

Tovább

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését, ezáltal elősegítve a vállalat üzleti céljainak elérését.

Tovább

TB-kifizetőhelyek 2024 – csökkenő adminisztrációs terhek

A TB kifizetőhelyek számára új időszámítás kezdődött 2024. április 1-jétől, mely jelentősen hozzájárul a társadalombiztosítási kifizetőhelyek adminisztratív terheinek csökkentéséhez. A TB ügyintézők és az TB ellenőrök munkáját is alapjaiban változtatja meg a bejelentett változás a TB adatszolgáltatás során.

Tovább

HR stratégia 2024-ben - Vajon tényleg csak a pénz motivál?

Mindennapi világunkban mélyen gyökerezik az az elképzelés, hogy a pénz az egyik elsődleges motiváló tényező a munkavállalók számára. Bár a pénzügyi ösztönzők kétségtelenül jelentős szerepet játszanak a teljesítmény és az elkötelezettség növelésében, a modern munkahelyeken a motiváció sokkal árnyaltabb.

Tovább

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet növekedését, fejlődését és sikereit. A vállalatok az elvárt, dinamikus fejlődés és megoldások érdekében ezért a belső HR osztály mellett (vagy annak hiányában) egyre inkább igénylik külső HR szakértő közreműködését.

Tovább

SZÉP-kártya 2024 legfrissebb szabályok – munkáltatói tudnivalók, teendők

2024. január 1-től a SZÉP kártyák már nem használhatók hideg élelmiszer vásárlására, visszaáll a korábbi rend mely szerint a SZÉP kártya keretet szálláshelyeken, vendéglátó helyeken és szabadidős programokon lehet felhasználni. A SZÉP kártyákra utalható éves keretösszeg egy zsebre kerül, a kedvező adózású rekreációs plafon 450.000 forint.

Tovább

Kiszervezett HR szolgáltatások (HR Outsourcing) - Mikor éri meg?

A folyamatosan fejlődő üzleti világban egyre több nemzetközi és hazai vállalat szervezi ki a HR folyamatait külső HR szolgáltató partnerekhez. Ezt a stratégiai döntést számtalan tényező indokolhatja, a költséghatékonyságtól és a létszám korlátoktól kezdve a speciális szakértelem szükségességén át a jogi megfelelés biztosításáig.

Tovább

Mi változik 2024-től a bérszámfejtésben?

Idén is összefoglaltuk, hogy a vállalatoknak, a munkáltatóknak milyen, 2024 januárjától érvényben levő változásokkal kell tisztában lenniük, a bérszámfejtéshez kapcsolódó adózás - szja, szocho – egészségbiztosítás, béren kívüli juttatások és minimálbér tekintetében.

Tovább

Frissítés! Minimálbér, garantált bérminimum 2024

Megszületett és bejelentésre került a 2024. évi minimálbér és garantált bérminimum összege. 2024-re 15 százalékos minimálbér és 10 százalékos garantált bérminimum emeléssel kell tervezni a teljes munkaidőben dolgozók fizetése esetében. A minimálbér és a garantált bérminimum emelésére idén rendhagyó módon 2023. december 1-től kerül sor.

Tovább

Változtak a TB- kifizetőhelyek létesítésének szabályai

A TB-kifizetőhelyekre vonatkozó jogi szabályozás 2023. június 30-ig rendkívül hiányos volt: az egészségbiztosítási szervek a TB-kifizetőhelyek létesítése, megszüntetése és a működésükkel kapcsolatos egyes feladatok ellátása során többnyire a szokásjog alapján jártak el, amely országos szinten eltérő joggyakorlatok kialakulásához vezetett. Az egységes jogalkalmazás biztosítása érdekében 2023. július 1-jétől a Tátv.* több ponton módosításra került.

Tovább

Kiemelt témák