Facebook image

Összesen 105 bejegyzés

Befektetés: ügyeljen a befejezetlen termelés számviteli elszámolására!

A Számviteli törvény értelmében 2020 január 1-től kezdve számos gyártó cég befejezetlen termelése, félkész- vagy készterméke eltűnt készleteiből, és már az éves árbevételben kerül elszámolásra. Az elszámolás változása új szemléletmódot igényel a befektetők részéről: sok esetben szükségessé válik az árbevétel és készletérték mögé tekinteni. Az esetleges kockázatok felismerésében a befektető számára a pénzügyi átvilágítás segíthet.

Tovább

Az osztalék könyvelése és az osztalék adózása

Az osztalékról szóló döntést évente egyszer a beszámoló elfogadásakor lehet meghozni, amikor a társaság legfőbb szerve dönt az osztalék mértékéről, és az osztalék kifizetéséről. A hatályos előírások alapján az előző üzleti évi adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalékot lehet az osztalékról szóló döntés során figyelembe venni.

Tovább

Üzleti év zárása – jogi feladatok

Az éves beszámoló elkészítésével és az évzárással összefüggő feladatok jelentős terhet rónak a társaságok könyvelési, adózási területén dolgozó szakembereire, akik nem feledkezhetnek meg az üzleti év zárásával kapcsolatos jogi feladatokról és kötelezettségekről sem. Vegyük sorra milyen jogi feladatok kapcsolódnak a beszámoló készítéséhez és évzáráshoz!

Tovább

Számvitel 2024 – mi változott?

Összefoglaltuk a legfontosabb, 2024-ben életbe lépő számviteli változásokat, melyeket minden társaságnak érdemes év elején a vállalat könyvelési, könyvvizsgálati rendszerébe illeszteni. Fontos figyelni arra, hogy a Számviteli törvény (Szt.) 2023-ban több alkalommal módosult, ezek a számviteli változások több jogszabályban kerültek szabályozásra.*

Tovább

Az IFRS áttérés legfontosabb szabályai – kik az érintettek?

Magyarországon az IFRS (International Financial Reporting Standards, azaz Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok) szerint köteles összeállítani éves beszámolóját minden tőzsdén jegyzett vállalkozás, valamint a hitelintézet és a hitelintézettel egyenértékű pénzügyi vállalkozás. Emellett vannak olyan társaságok, akiknek az IFRS szerint van lehetőségük összeállítani éves beszámolójukat. Az IFRS-ekre történő áttérés szabályai összetettek, melyek részleteit az alábbi blogbejegyzésünkben tekintjük át.

Tovább

A legfontosabb számviteli változások 2023-ban

Az év eleji időszak minden vállalat számviteli, pénzügyi osztályán aktívan telik, hiszen ekkor zajlik az év végén életbe lépő számviteli változások és jogszabályok implementációja és a vállalat könyvelési, könyvvizsgálati rendszerébe való illesztése. Összefoglaltuk azokat a legfontosabb számviteli változásokat, melyekkel a társaságoknak tisztában kell lenniük 2023-ban.

Tovább

Mikor érdemes devizás könyvelést és adózást választania egy cégnek?

Az elmúlt időszakban tapasztalható forint árfolyamváltozás markáns hatást gyakorol a társaságok működésére és eredményességére. Jelenleg a hazai cégek alig fél százaléka vezeti devizában könyvelését, pedig azoknál a vállalatoknál, amelyeknél a tranzakciók jelentős része nem forintalapú, vagy jelentős összegű deviza-tranzakciókat hajtanak végre, indokolt lehet a könyvelés vagy akár az adófizetés devizanemének megváltoztatása. A devizás TAO és HIPA adófizetéshez pedig december 1-ig már lépéseket is kell tennie a cégnek!

Tovább

Beszámolókészítés: amire érdemes figyelni a zárási folyamat során

A beszámolókészítés évről évre visszatérő feladat, amelyet a beszámolókészítésre kötelezett társaságoknak rutinosan, de nem rutinszerűen kell elvégezniük. Az éves beszámolón kívül egyéb esetekben is felmerül a beszámolókészítési kötelezettség, számos folyamat egyezik az éves beszámoló elkészítésének feladataival. Ezekre a fő feladatokra koncentrál az alábbi összegzés.

Tovább

Az osztalék előírásának és könyvelésének szabályai

Az osztalék előírásával és elszámolásával kapcsolatos szabályokat nem árt felfrissíteni a beszámoló készítés idején. Az osztalék elengedés könyvelési szabályai változtak 2020 őszén, ezt fontos tudniuk a cégtulajdonosoknak, hiszen a járványhelyzetre tekintettel esetlegesen romló eredményt nem lehet osztalék-elengedéssel javítani.

Tovább

Tisztelt Partnerünk, kedves Olvasónk!

Köszönjük hogy feliratkozott szakmai hírlevelünkre! A társaságokat érintő adózási, számviteli, bérszámfejtési területet érintő jogszabályváltozásokról és aktuális teendőkről, tudnivalókról szóló szakmai összefoglalóinkat kérésére rendszeresen elküldjük Önnek.

Tovább

Kiemelt témák