Facebook image

Összesen 58 bejegyzés

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyakran találkozhatunk olyan tévhitekkel, amelyek téves elvárásokhoz vezethetnek a cégérték meghatározása során.

Tovább

Befektetés: ügyeljen a befejezetlen termelés számviteli elszámolására!

A Számviteli törvény értelmében 2020 január 1-től kezdve számos gyártó cég befejezetlen termelése, félkész- vagy készterméke eltűnt készleteiből, és már az éves árbevételben kerül elszámolásra. Az elszámolás változása új szemléletmódot igényel a befektetők részéről: sok esetben szükségessé válik az árbevétel és készletérték mögé tekinteni. Az esetleges kockázatok felismerésében a befektető számára a pénzügyi átvilágítás segíthet.

Tovább

Vállalatfelvásárlási aktivitás 2023 – M&A kilátások 2024

A közép-kelet-európai M&A piac erősen ellenállt az infláció, magas kamatok és bizonytalanság által generált hatásoknak és összességében kedvezőbb számok jellemezték a nyugati helyzethez képest 2023-ban. Az M&A piac aktivitása 2023 második félévében kifejezetten fellendült, 40%-kal nagyobb értéken adtak el vagy vettek céget a piacon az első félévhez képest.

Tovább

Közeleg a határidő: korábbi részesedésszerzés utólagos bejelentése adóamnesztiával!

2024-ben adóamnesztia lehetőséget kapnak a társaságok a korábban a NAV felé be nem jelentett részesedésszerzéseik utólagos bejelentésével. Ezzel olyan céges adózók mentesülhetnek a TAO-fizetés alól, akik korábban elmulasztották a más társaságokban szerzett tulajdonrészeszüket bejelenteni. A részesedések utólagos bejelentésére május 31-ig van lehetőség! Az utólagos bejelentés legnagyobb nyertesei azok a vállalatok lehetnek, akik jelentős piaci érték növekedésre számítanak a leányvállalatukban.

Tovább

Befolyásolja-e a referenciakamat a hazai vállalkozások cégértékét?

A napokban megjelent sajtóértesülések* szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium fontolgatja a referenciahozamok újragondolását a forint alapú hitelpiac fellendítésének céljából. A kamatok alapjául szolgáló referenciakamat jelenleg az 1 vagy 3 hónapos Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatlábhoz (BUBOR) igazodik, melyet felválthatnak a lejárathoz illeszkedő Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) hozamai, ezáltal csökkentve a kamatkötelezettségek mértékét. Vajon az alapkamatok rövidtávú változása, a hitelpiac esetleges fellendülése milyen hatást gyakorol a magyar vállalkozások értékére?

Tovább

KKV finanszírozási lehetőségek 2024

A hazai KKV szektor a 2020-ban kezdődő válságot követően 2022-ben is küzdött külső finanszírozási forrásokért. Gazdaságserkentés céljával a Magyar Állam támogatott finanszírozási formákkal bővítette a hazai idegen források kínálatát, míg egyes piaci szereplők kreatív, a hazai gyakorlatban szokatlan tőkeemelési stratégiákkal álltak elő, amelyből néhányat az alábbi blogbejegyzésünkben mutatunk be

Tovább

Vállalatfelvásárlási aktivitás a válságok árnyékában

A 2022-es év során a vállalatfelvásárlási piacon is a mindennapi életben tapasztalt kihívásokkal kellett szembenézni: emelkedő infláció és energiaárak, egy európai háború miatti bizonytalanság. Ennek ellenére a 2022-es évet az elemzők még kiemelkedően ellenálló évként értékelték. Tekintsük át hogyan teljesített a 2023-as év első negyedéve.

Tovább

Széchenyi MAX+: a KKV-k kedvező hitele

2022-ben a magyar KKV szektor jelentős nehézségekbe ütközött a megengedhető külső finanszírozás megszerzése során. A Magyar Kormány a Széchenyi Kártya Program MAX (SZKP MAX) keretében próbálta a gazdaságot tovább élénkíteni alacsony, fix kamatozású hitelekkel: 2023-ra megduplázta, 290 milliárd forintra emelte a keretösszeget. Az intézkedés elsődleges célja, hogy segítséget nyújtson a vállalkozásoknak ahhoz, hogy a jelenlegi magas kamatkörnyezetben is olcsó forrásokhoz jussanak.

Tovább

A magántőkealap-piac 2023-as kilátásai

2023 számos gazdasági kihívást tartogat, ennek ellenére a magántőke bevonás továbbra is fontos eleme marad a finanszírozásnak. Főként a kisebb alapok érezhetnek majd magukon nyomást a további forrás-bevonásokat illetően, mely negatív hatással lehet a tranzakciók volumenére és a befektetett eszközökre. A pénzügyi befektetők törekvésére továbbra is lehet számítani, hiszen a rekordmennyiségű rendelkezésükre álló tőkét igyekeznek majd minél hatékonyabban befektetni. Éppen ezért, rövidtávon mindenképpen fellendülés várható az M&A piacon, tekintve, hogy a (eladásra felkínált) kínálat is bővült a rendkívüli gazdasági események hatására.

Tovább

Gyülekező felhők a magántőkealapok piacán

Bár a magántőkealapok továbbra is meghatározó szereplői a globális pénzpiacoknak, a jelenleg uralkodó pénzügyi és makrogazdasági hatások, néhány sötétebb felhőt is sodorhatnak a szereplők fölé. A befektetők ezért kénytelenek lesznek az eddig jól bevált stratégiai irányokon módosítani, hogy a korábbian tapasztalt hozamokat elérjék, vagy legalább megközelítsék.

Tovább

Kiemelt témák