Facebook image
Mentés

Vállalatfelvásárlási aktivitás 2023 – M&A kilátások 2024

A közép-kelet-európai M&A piac erősen ellenállt az infláció, magas kamatok és bizonytalanság által generált hatásoknak és összességében kedvezőbb számok jellemezték a nyugati helyzethez képest 2023-ban. Az M&A piac aktivitása 2023 második félévében kifejezetten fellendült, 40%-kal nagyobb értéken adtak el vagy vettek céget a piacon az első félévhez képest.

A bizonytalan gazdasági helyzet javulni látszik

Az elemzők szerint megnyugtató a kilátás, a recessziót leíró mutatók historikusan csak rövid távon maradnak kedvezőtlenek, vagy ciklikusság jellemzi azokat. Az optimizmust alátámasztja, hogy 2023-ban számos ilyen mutatóban jelentős javulást láthattunk: a kamatláb átlaghoz való visszatérése, a GDP növekedése, a reáljövedelem emelkedése, a gyártás és beruházások gyarapodása, valamint a munkanélküliségi mutatók pozitív irányú változása.

 Consumer confidence index Magyarország

forrás: Eurostat

A magyar gazdaságba vetett bizalom 2023 nyarán kezdett el kisimulni párhuzamosan az infláció normalizálásával és a kamatemelési félelmek csillapodásával.

A cégértékelések is tükrözték a mindennapi életben tapasztalt kihívások enyhülését: a tranzakciós piacon az eladói és vevői elvárások közötti rés csökkent, amiközben a vállalatvezetők lassú növekedéssel számoltak 2024-re.

M&A aktivitás 2023 – a javuló gazdaságban

Amíg globálisan a vállalatfelvásárlási ügyletek száma 6%-kal csökkent, azok összértéke pedig két év alatt felére csökkent, addig a közép-kelet-európai térség sokkal ellenállóbbnak mutatkozott.

A hazánkat is felölelő régióban 2023 alatt 1 187 ügyletet zártak le, alig 3,5%-kal kevesebb 2022-höz képest, és a tranzakciók értéke a globális 25%-hoz képest csak 1,3%-kal csökkent 32,5 milliárd euróra.

Tranzakciók volumene és értéke CEE

forrás: EMIS CMS Emerging Europe Report 2023/24 (2024. február)

Ahogy a gazdaságba vetett bizalom 2023 nyarán erősödni kezdett, úgy az M&A piac aktivitása is fellendült, és 2023 második félévében 40%-kal nagyobb értéken adtak el vagy vettek céget a piacon az első félévhez képest.

A hosszú távú kilábalást és javuló kilátást jól szemlélteti, hogy 2023 második féléve 2022 azonos szakaszához képest is javulást mutat.

Vállalatfelvásárlási szakember segítségét kérem

RSM M&A piaci eredményei

Az RSM Globális hálózata 733 sikeres tranzakcióban nyújtott tanácsadási szolgáltatást 2023-ban: tapasztalatunk szerint Európában a KKV-k M&A aktivitása relatíve erős maradt. 2023-ban az RSM 141 darab ipari termeléssel és gyártással foglalkozó cég esetében -, 138 technológiai és telekommunikációs társaság esetében, és szintén 138 üzleti szolgáltatással foglalkozó vállalat adásvételének esetében szolgáltatott tanácsadást.

M&A 2024: kilátások a közép-kelet-európai piacon

2023 elején nem sokan jósolták volna a részvénypiacok második félévi fellendülését, s a javuló makrogazdasági helyzet ellenére továbbra is kiszámíthatatlannak mondható a piac. Egyelőre nincs nagy bizonyossággal kinyilvánítható forgatókönyv 2024-re, a pénzügyi szakértők azonban bizakodva figyelik a piac változását.

A piaci alkalmazkodás példáját láthattuk 2022-2023 során: a legtöbb cégvezető a főtevékenységének hatékonyabbá tételére fókuszált, amíg az opportunista vásárlók ezen vállalatok között keresték, és keresik is legközelebbi vételi lehetőségüket.

A közép-kelet-európai régióban jól képzett a munkaállomány, fejlettek és jól működőek a piacok, az operációs költségek jellemzően olcsók, és a gazdasági növekedés folytatódását kedvező adatok támasztják alá, így befektetői szemmel továbbra is vonzó marad a térség.

Emellett a felvásárlások hajtóerejének körülbelül negyedét vagy felét a magántőkealapok jelentik. Az elmúlt egy-két év alatt ezek az alapok kiszélesítették tevékenységi körüket alternatív vagyonkezelési tevékenységgel, és közben felhalmozták az általuk kezelt készpénz mennyiségét, amely mára már rekordmagasságokat ér el. A jó hír, hogy a magántőkealapoknak ezt a szabadon fekvő tőkét be kell fektetniük, így a közeljövőben ez fő mozgatórugója lesz a tranzakciós piacnak.

Változások a magyar M&A piacon

Az új részesedésszerzési lehetőségeken túl, fontos kiemelnünk, hogy Magyarországon a TAO törvény 2023. december 31-től hatályos rendelkezései lehetőséget biztosítanak a társaságok számára, hogy a régebben megszerzett, de eddig be nem jelentett részesedéseiket bejelenthessék utólag a 2023-as üzleti évről szóló TAO bevallásuk határidejéig (normál naptári éves adózók esetében így 2024 május 31-ig),amely akár milliós adóelőnyt is jelenthet a korábbi részesedésszerzés értékesítésekor. 

Érdekelnek a részesedésbejelentés részletei

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom