Facebook image

M&A tranzakciók – cégeladás menedzsmentje

Maximalizálja a vételárat, tegyen egy határozott lépést a sikeres cégeladás felé! Alapos felkészüléssel többszörösére növelheti cége értékét!

Kérdése van?
Forduljon hozzánk bizalommal!
Almási Levente, Partner, M&A, Cégértékelés üzletágvezető

Almási Levente

Partner
M&A, Cégértékelés, Vállalatfinanszírozás üzletágvezető

Fajcsák Gábor

Partner, Adóüzletág-vezető

Telefon

Tulajdonosként Önnél senki sem ismerheti jobban a cégét, de a vételár maximalizálásához M&A projekt-tapasztalatra, cégértékelési tudásra, iparági kapcsolatokra, hazai és nemzetközi befektetők ismeretére, bevált tárgyalási technikákra is szüksége lehet.

Keresse M&A szakértőinket!

M&A tranzakciók – cégeladás szolgáltatásaink

Az értékajánlat kialakításától kezdve a cégeladás, összeolvadás zárásáig számíthat ránk az alábbiak szerint:

  • üzleti tervezés: átvilágítás, cégértékelés, cégérték növelés;
  •  pénzügyi tervezés: a cégeladás adózásának optimalizálása;
  • jogi szolgáltatások: jogi tanácsadás, szerződések és biztosítékok kidolgozása.

A cégeladás folyamata

A cégeladás folyamatának ismertetésével rávilágítunk arra, hogy mikor és hol érdemes szakértőhöz fordulnia.

1. Felkészülés cégeladásra, cégérték meghatározása

A cégeladásra való felkészülés során – a maximális cégérték meghatározásához - felmérjük, hogy mi számít értéknek, és mi nem a vállalkozásban. Feltárjuk azokat a kockázatokat, amelyeket a potenciális vevők árcsökkentésre használhatnak fel. A vállalatérték meghatározásához elkészítjük vagy felülvizsgáljuk az üzleti és pénzügyi tervet. 

2. Befektetői megkeresések, prezentáció, tárgyalás

Leggyakrabban az eladónak kell az ideális vevő után kutatnia. Ritka eset, hogy a potenciális vevő az ajtón kopogtat, de még ha ez meg is történik, akkor sem árt alternatív ajánlatok után nézni. Ehhez érdemes cégértékesítésben jártas M&A szakértő segítségét kérni, akinek nemcsak kapcsolatrendszere van, hanem azt is jól ismeri, hogy milyen értékajánlatot alakítson ki a befektetőknek a sikeres deal érdekében.

3. Átvilágítás/due diligence 

A potenciális vevő indikatív ajánlata után átfogó jogi, adó és pénzügyi átvilágítás kezdődik. Az auditra való felkészülést segíti az M&A szakértő, aki nemcsak azt tudja pontosan, hogy mire kíváncsi egy szakmai vagy pénzügyi befektető, hanem abban is tanácsot ad, hogy egyes bizalmas adatokat mikor és milyen formában érdemes az eladónak átadnia.

4. Adásvételi szerződés, tárgyalás

A cégeladás kulcsa a minden részletre kiterjedő szerződési- és biztosítéki rendszer. A sikeres zárás átfogó jogi, pénzügyi és üzleti ismereteket igényel. 

A cégeladás adózása

Történjék bármilyen motivációból – új cég alapítása, utódlási problémák, nyugdíjba vonulás – a cégeladás összetett folyamat, amiben nemcsak a vételár maximalizálása, hanem annak optimális adózása szintén fontos szerepet játszik. Bizonyos esetekben a cégeladás adómentesen is lebonyolítható – ehhez mindenképp érdemes adószakértő támogatását igényelni. 

Miért válassza az RSM Hungary cégértékesítést támogató M&A csapatát?

Szerteágazó iparági- és projekt-tapasztalattal rendelkező csapatunk számos M&A tranzakciót zárt le sikeresen. Szakembereink nélkülözhetetlen cégértékelési, adózási és jogi ismeretekkel; jól bevált tárgyalási technikákkal rendelkeznek. Az RSM Hungary a globális RSM hálózat tagjaként kapcsolatrendszerével, a hazai és nemzetközi befektetők ismeretével járul hozzá a tranzakció sikeres lezárásához.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!


    Felkeltettük érdeklődését?

    Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

    Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat