Facebook image
Mentés

Befolyásolja-e a referenciakamat a hazai vállalkozások cégértékét?

A napokban megjelent sajtóértesülések* szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium fontolgatja a referenciahozamok újragondolását a forint alapú hitelpiac fellendítésének céljából. A kamatok alapjául szolgáló referenciakamat jelenleg az 1 vagy 3 hónapos Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatlábhoz (BUBOR) igazodik, melyet felválthatnak a lejárathoz illeszkedő Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) hozamai, ezáltal csökkentve a kamatkötelezettségek mértékét. Vajon az alapkamatok rövidtávú változása, a hitelpiac esetleges fellendülése milyen hatást gyakorol a magyar vállalkozások értékére?

Cégérték és a referenciakamatok

A vállalatértékelési sztenderdek alapján egy vállalkozás értékét a jövőbeli szabad pénzáramlások, valamint a forrást biztosítók hozamelvárásai alakítják. 

1.Szabad pénzáramlások

Vizsgáljuk meg először az első kategóriát, a pénzáramlásokat. Amennyiben a beavatkozás hatására fellendül a hitelpiac, és ezáltal a vállalkozások finanszírozási szerkezete elmozdul a külső finanszírozás irányába, úgy a hitelek növekvő kamatkötelezettségei folyamatosan csökkenteni fogják a társasági adóalapját, ezáltal pozitív hatást kifejtve a tulajdonosok profitjára.

2.Forrást biztosítók hozamelvárásai

Ugyanakkor, ha a forrást biztosítók hozamelvárásait elemezzük, több változással is találkozhatunk. A cégtulajdonos egyéni szempontjából az emelkedő hitelállomány növekvő kockázattal is párosul, ezáltal magasabb hozamelvárást is társít a befektetésével szemben. Ez a változás hosszú távon kiegyenlíti a kamatok pozitív hatását, így a vállalkozás értékét önmagában nem befolyásolja a finanszírozási szerkezet elmozdulása a hitelek irányába. 

Ugyanakkor a referenciakamat csökkenése a befektetésektől elvárt hozamkompenzációt mind tulajdonosi, mind hitelezői szempontból csökkentheti, a kérdés ennek a mértéke. 

cégértékeléssel kapcsolatos kérdéssel keresse szakértőinket!

Eloszlatva a felmerült kételyeket, mind a BUBOR kamatok, mind a DKJ hozamok esése rövid távú hozamcsökkenést eredményeznek, ugyanakkor a hosszú távú várakozásokat nem befolyásolják.

Egy vállalkozás esetében a cégértékelést a „vállalkozás folytonossága” elve alapján készítjük, ami hosszú távú tervezést igényel, mely mögött a leghosszabb állampapírok hozamai, és hosszú távú gazdasági várakozások rejlenek. 

Ezek alapján, a referenciahozam esetleges változása elsősorban makrogazdasági és monetáris kérdéseket vet fel. A magyar vállalkozások tulajdonosainak nem kell aggódniuk, mert cégük értékét elhanyagolható mértékben befolyásolja egy ilyen jellegű változás.

*https://www.portfolio.hu/bank/20240122/miniszteriumi-felvetes-a-referenciakamatok-ujragondolasa-segithetne-a-hitelezes-helyreallasat-664177

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom