Facebook image

Összesen 37 bejegyzés

Üzleti partner ellenőrzése 2024 – Miért fontos?

2024-től az adóhatóság kiemelt célja, a fiktív számlázás teljes megszűntetése az online számlaadatszolgáltatásokra és a virtuális revizorokra támaszkodva. Ezzel összefüggésben még szigorúbb ellenőrzéseket tervez és a könyvelők felelősségét is meg akarja állapítani, ha az adókötelezettségek megkerülését észleli.

Tovább

Van kiút a végrehajtásból?

A végrehajtási eljárás – legyen szó bírósági végrehajtásról, vagy NAV/adóvégrehajtásról - mindenki rémálma. Az adósok előtt többnyire ismert a végrehajtási eljárás alapját képező követelés, de vannak esetek, amikor az adós a végrehajtótól értesül arról, hogy egyáltalán követelés áll fenn vele szemben. Ahhoz viszont, hogy a végrehajtással összefüggésben felmerülő problémákra megoldást találjunk, ismernünk kell magát a végrehajtási eljárást, a végrehajtás menetét és a jogorvoslati lehetőségeket.

Tovább

Ismételt ellenőrzés – nincs minden veszve az adóellenőrzés során

Az adózók körében továbbra is él az a tévhit, hogy amennyiben az adóhatóság adóellenőrzéssel lezár egy bizonyos időszakot, akkor az adott időszak újbóli „felnyitására”, illetve újbóli megvizsgálására már nincs esély. Az alábbi blogbejegyzésünkben bemutatjuk az ismételt ellenőrzést, amelynek megindításától – a normál NAV adóellenőrzésekkel ellentétben- nem feltétlenül kell félnie az adózóknak, sok esetben indokolt, hogy ők maguk kezdeményezzék ennek megindítását.

Tovább

Minimalizálja adókockázatát üzleti ellenőrzéssel!

Sok társaság csak egy adóhatósági ellenőrzés során szembesül az üzleti partnerek ellenőrzésének és az ehhez kapcsolódó dokumentáció meglétének jelentőségével, mely során be kell mutatniuk a társaság szerződéskötési gyakorlatát és bizonyos, az adóhatóság által kijelölt partnereknél azok ellenőrzésére vonatkozó dokumentációt is. Az adóellenőrzés végkimenetele azonban nem ritkán olyan NAV-os jegyzőkönyv és határozat lesz, amelyben az adóhatóság – bizonyos objektív körülményekre és elvárható körültekintés hiányára hivatkozva - elvitatja a befogadott számlában szereplő általános forgalmi adólevonási jogot, sőt még adóbírságot is kiszab, miközben a teljesítés rendben megtörtént. Ennek oka, hogy a jogszabályok előírnak egy olyan előzetes üzleti ellenőrzési eljárást, amely a számla tartalmának hitelességét, tehát a tényleges teljesítés számla adattartalmával való összhangját biztosítja.

Tovább

Iparűzési adóalap-csökkentés - Újratöltve

Az iparűzési adót csökkentő tételek közül az alvállalkozói teljesítmények mindig is a legvitatottabb területek közé tartoztak. Akkor csökkenthető ezen a jogcímen ugyanis a hipa adóalapja, ha mind a bejövő, mind a kimenő oldalon alvállalkozói szerződést kötöttek írásban a felek. Az alvállalkozói szerződés egyik legmeghatározóbb eleme pedig az eredménykötelem, ez kerül vizsgálatra az adóellenőrzések keretében is.

Tovább

Az adóellenőrzések során új bizonyítékok korlátozottan terjeszthetőek elő, be kell tárazni minden perdöntő muníciót!

Az adózónak az adóellenőrzések során figyelembe vehető minden dokumentumot már a folyamat kezdetén csatasorba kell állítania a jelenlegi szabályozás alapján. Az Art módosítása 2018-tól rögzíti, hogy új tény, dokumentum az ellenőrzésről készült jegyzőkönyvre rendelkezésre álló jogvesztő észrevételezési határidő lejártát követően nem terjeszthető elő. A szabályozásban megjelenő szigorítás a gyakorlatban komoly kihívások elé állítja a cégeket!

Tovább

Nem tisztességes bírságkedvezményért elvenni a jogorvoslati jogot!

„Fogadd el még akkor is, ha nem érzed jogszerűnek, mert fele annyit fizetsz.” Ez akár egy NAV hirdetés szlogenje is lehetne. És talán nem is lenne különös mindez, ha nem arról lenne szó, hogy a NAV egy hatósági jogalkalmazó, és az ezeknek a szlogeneknek teret engedő jogszabály az adóigazgatási eljárás szabályrendszere.

Tovább

Miért kell és érdemes élni a jogorvoslati jogunkkal!

A gazdálkodóra kirótt adóbírság, vagy adómegállapítás esetén mérlegelendő, hogy a NAV határozatot a cég jogszerűnek tartja-e. Ha nem, akkor alaposan fel kell készülnie majd nekivágnia a jogorvoslatnak, adópernek, melyben bizonyíthatja igazát.

Tovább

Kiemelt témák