Facebook image

Összesen 94 bejegyzés

VIDA – egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor HÉA (ViDA) egyik pillérével. Mivel a javaslatcsomag elfogadásához egyhangú szavazás szükséges, most sem született végső megállapodás a ViDA-ról, valamint a digitális jelentési követelményekről és az egységes EU-s HÉA-regisztrációról sem.

Tovább

Külföldi áfa visszaigénylés – változás!

Szeptember 30-ig kell benyújtani külföldi áfa visszatérítési kérelmet azoknak a belföldi adóalanyoknak, akik az Európai Unió másik olyan másik tagállamban szereztek be terméket vagy szolgáltatást, ahol nem végeznek adóköteles gazdasági tevékenységet. Idén arra is figyelniük kell, hogy kisebb mértékben változott a külföldön megfizetett áfa visszatérítésének folyamata.

Tovább

Külföldi áfa-visszatérítés: az adózók segítségére sietett az EU Bírósága

Az Európai Unió Bírósága arról döntött (C-746/22),hogy nem felel meg az Európai Unió joggyakorlatának az a magyar szabály, amely az áfa-visszatérítési eljárásokban nem engedi meg a külföldi adózóknak, hogy a kapcsolódó dokumentumaikat akár a másodfokú eljárásban is beadhassák. Az EUB megállapította, hogy a magyar szabályozás sérti a héasemlegesség alapelvét, valamint a tényleges érvényesülés elvét, mivel megtiltja az adózók számára, hogy a másodfokú adóhatósághoz benyújtott fellebbezésben adják meg az elsőfokú adóhatóság által kért kiegészítő információkat

Tovább

Külföldi kiállítások, rendezvények – külföldi áfa kérdések

Külföldi konferenciát, rendezvényt, kiállítást szervező cégeknek - legyen az akár saját rendezvény, akár rendezvényszervező cég által szervezett külföldi rendezvény – tisztában kell lenni azzal, hogy milyen esetekben kell külföldi adószámot igényelni, vagy külföldön áfát fizetni. Hiszen ha a rendezvényszervező nem tesz eleget az áfa kötelezettségeinek, az súlyos mulasztási bírságot, valamint adóbírságot vonhat maga után.

Tovább

Mit csinál egy pénzügyi képviselő?

Az uniós telephellyel nem rendelkező, EU-n kívüli társaságok, magyarországi adókötelezettségeik teljesítése érdekében kötelesek pénzügyi képviselőt választani, és ezt az adóhivatalnál bejelenteni. Az Unión belüli cégek is választhatják ezt az opciót, de számukra nem kötelező. A pénzügyi képviselő adott esetben a társaság adókötelezettségeiért pénzügyileg is helytáll: személye a garancia az állam, az adóhatóság felé az adófizetési kötelezettség teljesítésére.

Tovább

EÁFA M2M – Mit kell elvégezni az elektronikus áfarendszer 2024-es bevezetése előtt?

2024-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy újító lépést tesz az áfabevallás területén az eÁFA bevezetésével, mely adat alapúvá teszi a bevallást az eddig megszokott kumulált adatok helyett Annak érdekében, hogy az eÁfa- M2M segítségével a társaságok egyszerűsíteni tudják az áfabevallásukat, és csökkenteni az adminisztratív terheiket, néhány fontos lépést el kell végezniük.

Tovább

Kiemelt témák