Facebook image

Összesen 75 bejegyzés

Ön is kapott levelet a NAV-tól? 1 millió forint is lehet számlánként a bírság!

Ismét figyelemfelhívó akcióba kezdett a NAV: több mint 3000 vállalkozás kapott tájékoztatást október elején, hibás Online Számla adatszolgáltatásuk, vagy az áfabevallásuk miatt. Mindenkinek érdemes ellenőrizni a cégkapus postafiókot, hiszen hibás Online számla adatszolgáltatások esetén akár 1 millió forint is lehet számlánként a bírság összege!

Tovább

M-lapok - Hogyan kerülje el a NAV radarját?

Az M-lapok (belföldi összesítő jelentések) pontos és hatékony elkészítése elengedhetetlen az adóhatóság figyelmének elkerülése érdekében. Az M-lapok helyes kezelése kiemelten fontos, mivel a NAV új kockázatelemzési módszerei fokozott figyelmet fordítanak a bejelentett adatok pontosságára.

Tovább

NAV online számla – hibás adatszolgáltatásra figyelmeztet a NAV

A NAV online számla rendszerrel kapcsolatban számos vállalkozás kapott váratlan értesítést a cégkapun az adóhatóságtól, amelyben a NAV arra hívja fel az érintett társaságok figyelmet, hogy az elmúlt negyedévben hibás adatszolgáltatásuk volt az Online Számla rendszerben. Ön ellenőrizte már cégkapus tárhelyét?

Tovább

EÁFA M2M – Mit kell elvégezni az elektronikus áfarendszer 2024-es bevezetése előtt?

2024-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy újító lépést tesz az áfabevallás területén az eÁFA bevezetésével, mely adat alapúvá teszi a bevallást az eddig megszokott kumulált adatok helyett Annak érdekében, hogy az eÁfa- M2M segítségével a társaságok egyszerűsíteni tudják az áfabevallásukat, és csökkenteni az adminisztratív terheiket, néhány fontos lépést el kell végezniük.

Tovább

Miért fontos a NAV online számla ellenőrzés? XML kezdőknek és haladóknak

Az online számla adatszolgáltatás ma már elengedhetetlen része a modern üzleti életnek és a számlázási, adózási folyamatoknak. A helyes és pontos adatszolgáltatás nem csupán a kapcsolódó jogi követelményeknek való megfelelés, hanem az automatizált számlaadat-feldolgozás, az e-áfa rendszerre való felkészülés, és az elektronikus számlázás megvalósításának záloga is. Alapvető, hogy jól értsük a modern pénzügyi világ digitális nyelvét, az XML-t. De vajon hogyan biztosítható, hogy minden XML adatszolgáltatásunk a lehető legmagasabb minőségben történjen meg? A válasz egyszerű: online számla audit segítségével.

Tovább

Az adókódok jelentősége: a helyes ÁFA meghatározás motorja

Az adókódok a vállalatirányítási rendszerek (ERP-k),vagy adózási, számviteli rendszerek számára szolgáltatnak kulcsfontosságú információkat. Az adókódok pontos használata nemcsak a jelenlegi adóbevallásokat segíti, hanem előkészíti a terepet a közeljövőben bevezetendő eÁFA M2M rendszer számára is, hiszen a digitális számlázási és bevallási rendszerek elterjedésével, az adókódok használatának megértése és alkalmazása még fontosabbá válik a vállalatok számára. Vizsgáljuk meg hogyan kell helyesen kialakítani és alkalmazni az adókódokat!

Tovább

Kiemelt témák