Facebook image

Összesen 96 bejegyzés

A válóperes ügyvéd válaszol – Élettársi kapcsolat

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre mellett egyre gyakrabban fordulnak elő az élettársi kapcsolattal, az élettársi vagyonmegosztással kapcsolatos kérdések is. Blogsorozatunk második részében Dr. Bagi Éva válóperes ügyvédünk az élettársi kapcsolattal összefüggésben leggyakrabban felmerülő kérdésekre adja meg a választ.

Tovább

A válóperes ügyvéd válaszol – a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a válás menete. Blogsorozatunk első részében Dr. Bagi Éva válóperes ügyvédünk segítéségével első kézből adjuk meg a válással kapcsolatos leggyakrabban felmerülő kérdésekre a választ.

Tovább

Üzleti év zárása – jogi feladatok

Az éves beszámoló elkészítésével és az évzárással összefüggő feladatok jelentős terhet rónak a társaságok könyvelési, adózási területén dolgozó szakembereire, akik nem feledkezhetnek meg az üzleti év zárásával kapcsolatos jogi feladatokról és kötelezettségekről sem. Vegyük sorra milyen jogi feladatok kapcsolódnak a beszámoló készítéséhez és évzáráshoz!

Tovább

Vegyes házasságok felbontása 2. rész - Vagyonmegosztás

Előző blogbejegyzésünkben ismertettük a vegyes házasságban élők válóperének, valamint gyermekelhelyezési és gyermektartási kérdéseinek részleteit. Tekintettel arra, hogy a hazai jogunkban irányadó eljárásjogi törvény szerint a bontóper nem kapcsolható össze a vagyonjogi perrel, külön foglalkozunk a vegyes házasságok felbontásához kapcsolódó házassági vagyonjogi perek – azaz a vagyonmegosztás megindításának hazai lehetőségivel.

Tovább

Bizalmi vagyonkezelés (BVK) 2024

A bizalmi vagyonkezelési (BVK) struktúrák az utóbbi pár évben terjedtek el igazán. Az elmúlt években hazánkban is egyre népszerűbbé vált a komplex vagyontervezési megoldásokat kínáló bizalmi vagyonkezelés: az ennek keretében kezelt vagyonok száma 2024 februárjában már az ezret is meghaladja. A bizalmi vagyonkezelési struktúrák számának növekedéséhez jelentősen hozzájárult a 2023-ban történt jogszabálymódosítás*, az adómentes vagyonrendelési lehetőség megszüntetése magánszemély vagyonrendelők esetén, amely számos vagyonos személyt arra sarkallt, hogy a bizalmi vagyonkezelési struktúrát még 2023 őszéig létrehozza.

Tovább

Vegyes házasságok felbontása, gyermekelhelyezés és tartásdíj 1. rész

Vegyes házasságok (magyar-külföldi) állampolgárságú hazánkban élő házasfelek, vagy külföldön házasságot kötött-, illetve külföldön élő magyar állampolgárok válása esetén hol és hogyan lehet, illetve érdemes megindítani a válópert? A vegyes házasságból, illetve élettársi kapcsolatokból született kiskorú gyermekek ügyében mikor járhat el a magyar bíróság, mi ennek a feltétele? Az RSM családjogászai megadják a választ.

Tovább

Gyermektartás: tények, tévhitek

A gyerektartás összegének megállapítása könnyen vitás helyzetet teremthet a válás során a szülők között. Az RSM családjogi ügyvédei segítenek a gyerektartásdíj körüli leggyakoribb tévhitek eloszlatásával és felmerülő kérdések megválaszolásával a gyermektartásdíj gyors és hatékony meghatározásában.

Tovább

Van kiút a végrehajtásból?

A végrehajtási eljárás – legyen szó bírósági végrehajtásról, vagy NAV/adóvégrehajtásról - mindenki rémálma. Az adósok előtt többnyire ismert a végrehajtási eljárás alapját képező követelés, de vannak esetek, amikor az adós a végrehajtótól értesül arról, hogy egyáltalán követelés áll fenn vele szemben. Ahhoz viszont, hogy a végrehajtással összefüggésben felmerülő problémákra megoldást találjunk, ismernünk kell magát a végrehajtási eljárást, a végrehajtás menetét és a jogorvoslati lehetőségeket.

Tovább

Élettársak „válása” – mi lesz a közös vagyonnal? 1. rész

Az élettársi kapcsolat megszűnése esetén óhatatlanul merülnek fel vagyoni kérdések. Miként osztozzanak a volt élettársak a meglévő vagyonon? A legfontosabb azonban annak meghatározása, hogy az élettársi kapcsolat megszűnését követően a vagyoni kérdések rendezése során a volt élettársak vagyonjogi viszonyában melyik jogszabályt kell alkalmazni, ugyanis jelenleg két (2014 március 15 előtt, és után létrejött élettársi kapcsolatokra vonatkozó) - alapjait tekintve - eltérő szabályozás van érvényben. Kétrészes blogsorozatunkban a két eltérő szabályozás gyakorlatát mutatjuk be.

Tovább

Kiemelt témák