Facebook image

Összesen 93 bejegyzés

Vegyes házasságok felbontása 2. rész - Vagyonmegosztás

Előző blogbejegyzésünkben ismertettük a vegyes házasságban élők válóperének, valamint gyermekelhelyezési és gyermektartási kérdéseinek részleteit. Tekintettel arra, hogy a hazai jogunkban irányadó eljárásjogi törvény szerint a bontóper nem kapcsolható össze a vagyonjogi perrel, külön foglalkozunk a vegyes házasságok felbontásához kapcsolódó házassági vagyonjogi perek – azaz a vagyonmegosztás megindításának hazai lehetőségivel.

Tovább

Bizalmi vagyonkezelés (BVK) 2024

A bizalmi vagyonkezelési (BVK) struktúrák az utóbbi pár évben terjedtek el igazán. Az elmúlt években hazánkban is egyre népszerűbbé vált a komplex vagyontervezési megoldásokat kínáló bizalmi vagyonkezelés: az ennek keretében kezelt vagyonok száma 2024 februárjában már az ezret is meghaladja. A bizalmi vagyonkezelési struktúrák számának növekedéséhez jelentősen hozzájárult a 2023-ban történt jogszabálymódosítás*, az adómentes vagyonrendelési lehetőség megszüntetése magánszemély vagyonrendelők esetén, amely számos vagyonos személyt arra sarkallt, hogy a bizalmi vagyonkezelési struktúrát még 2023 őszéig létrehozza.

Tovább

Vegyes házasságok felbontása, gyermekelhelyezés és tartásdíj 1. rész

Vegyes házasságok (magyar-külföldi) állampolgárságú hazánkban élő házasfelek, vagy külföldön házasságot kötött-, illetve külföldön élő magyar állampolgárok válása esetén hol és hogyan lehet, illetve érdemes megindítani a válópert? A vegyes házasságból, illetve élettársi kapcsolatokból született kiskorú gyermekek ügyében mikor járhat el a magyar bíróság, mi ennek a feltétele? Az RSM családjogászai megadják a választ.

Tovább

Gyermektartás: tények, tévhitek

A gyerektartás összegének megállapítása könnyen vitás helyzetet teremthet a válás során a szülők között. Az RSM családjogi ügyvédei segítenek a gyerektartásdíj körüli leggyakoribb tévhitek eloszlatásával és felmerülő kérdések megválaszolásával a gyermektartásdíj gyors és hatékony meghatározásában.

Tovább

Van kiút a végrehajtásból?

A végrehajtási eljárás – legyen szó bírósági végrehajtásról, vagy NAV/adóvégrehajtásról - mindenki rémálma. Az adósok előtt többnyire ismert a végrehajtási eljárás alapját képező követelés, de vannak esetek, amikor az adós a végrehajtótól értesül arról, hogy egyáltalán követelés áll fenn vele szemben. Ahhoz viszont, hogy a végrehajtással összefüggésben felmerülő problémákra megoldást találjunk, ismernünk kell magát a végrehajtási eljárást, a végrehajtás menetét és a jogorvoslati lehetőségeket.

Tovább

Élettársak „válása” – mi lesz a közös vagyonnal? 1. rész

Az élettársi kapcsolat megszűnése esetén óhatatlanul merülnek fel vagyoni kérdések. Miként osztozzanak a volt élettársak a meglévő vagyonon? A legfontosabb azonban annak meghatározása, hogy az élettársi kapcsolat megszűnését követően a vagyoni kérdések rendezése során a volt élettársak vagyonjogi viszonyában melyik jogszabályt kell alkalmazni, ugyanis jelenleg két (2014 március 15 előtt, és után létrejött élettársi kapcsolatokra vonatkozó) - alapjait tekintve - eltérő szabályozás van érvényben. Kétrészes blogsorozatunkban a két eltérő szabályozás gyakorlatát mutatjuk be.

Tovább

Panasztörvény – ne felejtsen el felkészülni rá!

Panasztörvény, Whistleblowing Törvény, bejelentővédelmi törvény, visszaélés bejelentési törvény – újabb fogalmak, amivel a legalább 50 személy foglalkoztatásra irányuló jogviszony keretében foglalkoztató társaságoknak, valamint létszámtól függetlenül egyes kiemelt munkáltatóknak 2023 során meg kell ismerkedniük. A nagyvállalatokra vagy egyéb szempont alapján kiemelt társaságokra július 24-től, a KKV-kra december 17-től vonatkozó előírás újabb jogi, szervezési, HR és informatikai, valamint tájékoztatási és oktatási feladatokat ró a társaságokra, akiknek ugyancsak érdemes az adatkezelési szabályzatukat is felülvizsgálni.

Tovább

Cégvagyon a házasságban

Az RSM családjogászai a cégvagyonnal kapcsolatban sokszor tapasztalják, hogy a házasfelek nem tudják eldönteni: kinek a tulajdona a „cég”? A házastársak közös, vagy külön vagyonába tartozik a gazdasági társaságban fennálló részesedés? A céges üzletrész esetében egyszerű lenne meghatározni a tulajdonosi minőséget úgy, hogy „azé, akinek a nevén van”, de ez a kérdés a házassági cégvagyon esetében ettől sokkal összetettebb.

Tovább

A vagyonmegosztás menete a válás után

Ahhoz, hogy a válás után a volt házasfelek új életet tudjanak kezdeni, mindenképp szükség van a házassági vagyon megosztására, a felek vagyonát képező vagyonelemek tulajdonjogi sorsának tisztázására akár perben, akár peren kívül. Hogyan zajlik a vagyonmegosztás, mire kell figyelni a vagyonmegosztási folyamat során?

Tovább

Kiemelt témák