Facebook image

Összesen 30 bejegyzés

Üzleti partner ellenőrzése 2024 – Miért fontos?

2024-től az adóhatóság kiemelt célja, a fiktív számlázás teljes megszűntetése az online számlaadatszolgáltatásokra és a virtuális revizorokra támaszkodva. Ezzel összefüggésben még szigorúbb ellenőrzéseket tervez és a könyvelők felelősségét is meg akarja állapítani, ha az adókötelezettségek megkerülését észleli.

Tovább

Mit csinál egy pénzügyi képviselő?

Az uniós telephellyel nem rendelkező, EU-n kívüli társaságok, magyarországi adókötelezettségeik teljesítése érdekében kötelesek pénzügyi képviselőt választani, és ezt az adóhivatalnál bejelenteni. Az Unión belüli cégek is választhatják ezt az opciót, de számukra nem kötelező. A pénzügyi képviselő adott esetben a társaság adókötelezettségeiért pénzügyileg is helytáll: személye a garancia az állam, az adóhatóság felé az adófizetési kötelezettség teljesítésére.

Tovább

Éves beszámoló letétbe helyezése és közzététele – ne kockáztassa a súlyos jogkövetkezményeket!

Az éves beszámoló letétbe helyezése és közzététele nem csupán adminisztratív kötelezettség, hanem a vállalat pénzügyi átláthatóságának és hitelességének alapja. A beszámoló letétbe helyezési kötelezettség elmulasztása mulasztási bírsággal, adószámtörléssel, kényszertörléssel, a vezető tisztségviselő eltiltásával, illetve nagyon szélsőséges esetben bűntetőeljárás megindításával is járhat.

Tovább

Van kiút a végrehajtásból?

A végrehajtási eljárás – legyen szó bírósági végrehajtásról, vagy NAV/adóvégrehajtásról - mindenki rémálma. Az adósok előtt többnyire ismert a végrehajtási eljárás alapját képező követelés, de vannak esetek, amikor az adós a végrehajtótól értesül arról, hogy egyáltalán követelés áll fenn vele szemben. Ahhoz viszont, hogy a végrehajtással összefüggésben felmerülő problémákra megoldást találjunk, ismernünk kell magát a végrehajtási eljárást, a végrehajtás menetét és a jogorvoslati lehetőségeket.

Tovább

Ismételt ellenőrzés – nincs minden veszve az adóellenőrzés során

Az adózók körében továbbra is él az a tévhit, hogy amennyiben az adóhatóság adóellenőrzéssel lezár egy bizonyos időszakot, akkor az adott időszak újbóli „felnyitására”, illetve újbóli megvizsgálására már nincs esély. Az alábbi blogbejegyzésünkben bemutatjuk az ismételt ellenőrzést, amelynek megindításától – a normál NAV adóellenőrzésekkel ellentétben- nem feltétlenül kell félnie az adózóknak, sok esetben indokolt, hogy ők maguk kezdeményezzék ennek megindítását.

Tovább

Magánszakértő bevonására adóperekben is van lehetőség

A magánszakértői bizonyításnak az adóperekben sok esetben kiemelt jelentősége van. Az új Polgári Perrendtartási törvény alapvető változást hozott a magánszakértői szakvélemény szabályozása kapcsán, melyeket az adóperekben is alkalmazni kell, ezért érdemes megismerni a részletszabályokat. Blogunkban RSM Hungary adószakértői által, a Kúrián megnyert ügy kapcsán rávilágítunk arra, hogy a szakértő kirendelésére vonatkozó új rendelkezések figyelmen kívül hagyása, alapvetően határozhatja meg egy per kimenetelét.

Tovább

Földadó – fizessek, vagy ne fizessek?

Az Országgyűlés eltörölte a földadót; a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény július 4-én elfogadott módosítása szeptember 1-től lép hatályba. A jogszabály értelmében a települések önkormányzatai nem vethetnek ki adót termőföldre, a termőföld tulajdonjogára és a termőföldre ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jogra. De mit tegyen az, aki olyan településen lakik, ahol már ki is vetették a földadót?

Tovább

Esettanulmány: Az objektív körülmények szerepe az áfalevonási jog megtagadása kapcsán

Az RSM Hungary Zrt. adóképviseleti csapata ismét sikerrel képviselte egyik ügyfelét az adóhatósággal szemben. Mind a Fővárosi Törvényszék előtti eljárásban, mind a Kúria a felülvizsgálati eljárásában az RSM által képviselt Társaság javára billent a mérleg nyelve. Az alábbi bejegyzésünkben az objektív körülmények áfalevonási jogra gyakorolt hatását és az ezzel kapcsolatos jogértelmezéseket mutatjuk be a jogesetünkön keresztül.

Tovább

Nem fognak gyorsulni az adó- és vámperek!

2022. március elsejével változnak a közigazgatási peres eljárások szabályai. Sokan bíznak abban, hogy a jogszabályváltozás hatására felgyorsulhatnak az adó és vámigazgatási eljárásokat érintő közigazgatási peres eljárások. Sajnos az adóperek esetében nem várható kedvező fordulat!

Tovább

Kiemelt témák