Facebook image

Összesen 37 bejegyzés

Őszi adócsomag-tervezet – áfát, taot, és szja-t érintő változások

2023. október 17-én jelent meg a 2024. és 2025. évi adótörvény változtatási javaslatait tartalmazó őszi adócsomag. Az RSM alábbi blogbejegyzésében a társaságok szempontjából legfontosabb, általános forgalmi adót, társasági adót, SZJA-t, és egyéb adónemeket érintő, valamint az USA-magyar kettős adóegyezmény megszűnése kapcsán életbe lépő változásokat foglaltuk össze. Az adócsomag jelenleg véleményezés alatt áll.

Tovább

Jelentősen növekedett az RSM hálózat

Az RSM, a világ egyik vezető globális audit, adótanácsadó és tanácsadói hálózatának árbevétele 5,74 milliárd dollárt ért el 2019-ben, amely 6,9 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az RSM magyarországi tagjaként az RSM Hungary cégcsoport, hasonló mértékkel bővült, árbevételünk meghaladta a 2,69 milliárd forintot.

Tovább

Beilleszkedés – az első, rémisztő napok a munkahelyen

Az első munkanap egy új vállalatnál szinte kivétel nélkül mindenkinél erős szorongással társul. Új helyszín, új emberek, új feladatok, ismeretlen vállalati kultúra. Mik a munkaköri feladatok? Kihez milyen kérdéssel lehet fordulni? Hol a büfé? Meddig tart a munkaidő? Mik a főnök munkával kapcsolatos elvárásai? Mi az amire egy anyag leadásánál figyelni kell nála?

Tovább

Új szabályozás a táppénz kiszámításánál

Először is fontos leszögezni, hogy a szabályozás azokban az esetekben nem változik, amelyekben a munkavállaló (biztosított) nem változtatott munkahelyet az irányadó időszakban, vagyis a betegséget megelőző naptári év első napjától a betegséget megelőző napig. Ilyenkor a táppénz alapját az a napi átlagos jövedelem képezi, amelyet a keresőképtelen állapot kezdetét megelőző naptári évben kapott a munkavállaló munkáltatójától.

Tovább

Sűrűsödő vámhatósági ellenőrzések!

Munkánk során egyre gyakrabban tapasztalunk vámhatósági ellenőrzéseket. A vámhatóság, miután „lerázta” magáról a környezetvédelmi-termékdíj, a népegészségügyi termékadó, és az energiaadó terheit, illetve átesett egy belső struktúraátalakításon is, erőteljesebben fókuszál a valóban vámvonatkozású ellenőrzésekre.

Tovább

Távolsági értékesítés: sokféle lehet az adókötelezettség

Hétköznapi értelemben az e-kereskedelem gyűjtőfogalom: a megrendelés, a fizetés és a termékek szállítása vagy a szolgáltatások igénybevétele közül, ha csak az egyik is online történik, már e-kereskedelemről beszélünk. Adózási szempontból azonban fontos, hogy milyen mértékben tartalmaznak internetalapú megoldásokat az ügyletek. A számlázással, illetve az ügyletek áfás megítélésével összefüggésben a távolsági értékesítést érdemes a többi, hétköznapi értelemben vett e-kereskedelmi tevékenységtől külön kezelni.

Tovább

Elektronikus bérjegyzék: gyorsabb, hatékonyabb, időtálló

Fizetés napján nem csak a bankszámlánkon íródik jóvá fizetésünk, de a bérszámfejtési osztályról megkapjuk a papír alapú bérjegyzékünket is, amit - legyünk őszinték - megköszönünk, vetünk rá egy pillantást, majd elrakjuk a táskánkba. Otthon általában elkallódik vagy jobb esetben egy fiókban végzi, néha mappába fűzzük és soha többet elő sem vesszünk. A két évnél régebbi bérjegyzékeket pedig kidobjuk, mert „nincs rá szükségünk és egyébként is csak a helyet foglalják”.

Tovább

Kiemelt témák