Szakértőink

Sztankó Dániel, RSM Hungary, Pénzügyi képviseleti csoportvezető

Sztankó Dániel

Közvetett adók, vezető adószakértő

Sztankó Dániel 2014. óta az RSM Hungary Zrt. a hazai, illetve a nemzetközi áfa szolgáltatásokra specializált pénzügyi képviseleti csoportjának vezetője.
2008-tól a magyarországi, majd 2012-től a szingapúri Deloitte áfára és közvetett adókra specializált menedzsere volt, ezt megelőzően pedig a londoni Crown Agents tanácsadócégnél dolgozott. Szakmai pályafutását az adóhatóságnál kezdte, ahol több mint 5 évig dolgozott adószakreferensként áfa területén.
Globális piaci szereplők tanácsadójaként a szakember több mint egy évtizede foglalkozik az európai, ázsiai és nemzetközi forgalmi és közvetett adók szabályozásával és alkalmazásával. Számos szektorban tapasztalatot szerzett - az energia, telekommunikáció, technológia, logisztika, gyógyszeripar, pénzügyi szolgáltatások és az ingatlanszektor területén -, itthon és külföldön egyaránt.

Telefon

Sztankó Dániel bejegyzései

Mi lesz, ha 2019. december 31-ig él az új lakások kedvező áfakulcsa?

A pénzügyminiszter bejelentése, mely szerint 2020-tól újra 27 százalékos áfa terheli az új lakások értékesítését, kedvezőtlenül fogja érinteni a jövő év végén, illetve 2020. elején realizálódó lakásingatlan értékesítési tranzakciókban részt vevő feleket. A nettó elszámolással csak az eladók, a bruttó elszámolással kizárólag a vevők járhatnak jól. Ahhoz, hogy egyik fél se járjon sokkal rosszabbul, adminisztratív többletterheket kell vállalniuk a feleknek.

Tovább

Egy hónap türelmi idő az online számlabekötés kapcsán

A vállalatok online számlaadat-szolgáltatásának megkezdésére további 1 hónap felkészülési időt biztosít a szabályozó az utolsó pillanatban megjelent tájékoztatás szerint. Július 31-ig tudják bírságmentesen beüzemelni az adózók számlaadat-jelentésüket, az adatszolgáltatásra kötelezett számlák adatainak 2018. július 31-ig be kell érkeznie az adóhivatalhoz.

Tovább

Adatszolgáltatás és számlázóprogram – a rejtélyes 18 karakter

A valós idejű adatszolgáltatáshoz kapcsolódó adóhatósági specifikáció meghatározza, hogy az adatszolgáltatási kötelezettséget teljesítő társaságnak milyen formában kell megadnia számlázóprogramjának adatait. A NAV feltételei szerint a számlázószoftver azonosítójának 18 elemű karaktersorozatból kell állnia. Vigyázat, a valós idejű számlaadatküldés továbbra sem váltja ki a számlázóprogram bejelentési kötelezettségét!

Tovább

Minden, amit a NAV számlabekötésről tudni érdemes

Július 1-től élesedik a számlaadat-szolgáltatási kötelezettség, amely minden gazdálkodót érint, amely más cég felé legalább 100 000 forint áfatartalmú számlát állít ki. A digitalizáció irányába tereli a cégek számlázási folyamatait, hogy a NAV felé az adatküldésnek azonnal, automatikusan kell megvalósulnia a számla lezárásakor. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat és kérdéseket.

Tovább

Így regisztráljon a NAV-nál a számlaadatok bekötéséhez

A számlaadat-szolgáltatás első lépcsője az adózó NAV-regisztrációja. A regisztrációt követően kezdhető el az adatküldés tesztelése az adóhatóság rendszerében. A lehetőséggel érdemes élni, egyrészt mert a NAV tesztrendszere mindent tud(ni fog),amit az éles, így már most kiszűrhetőek az esetleges hibák, másrészt ezzel könnyebb lesz az élesítés is az adózó számára. Bármilyen megoldást is választ majd egy társaság a számlaadat beküldésére a későbbiekben, a teszteléshez és az éles működéshez a regisztráció megkerülhetetlen, tekintsük át ennek folyamatát.

Tovább

Felkészülés az online számlázásra - hogyan kössem be a NAV-hoz a számlázóprogramomat?

2018 júliusától új szintet lép az adóhatóság működésének digitalizációja. A pénztárgépek bekötéséhez hasonlóan a számlázóprogramok is valós időben fogják támogatni elektronikus üzeneteikkel a NAV belső automatizmusait és adnak betekintést valós időben a cégek számlázására az adóhatóságnak. Az automatikus adatküldés bevezetése ugyanakkor komplexebb technológiai kihívásokkal és lehetséges buktatókkal jár majd együtt.

Tovább

Online számlaadatküldés – kérdéses tételek kezelése

A valós idejű számlaadatküldés világos szabályokkal rögzíti, hogy mi a teendő az alapparamétereknek megfelelő számlákkal. A jogszabály arra is iránymutatást ad, hogy mi a teendő azon esetekben, amikor az eredeti számla ugyan nem tartozik a jelentendő adatkörbe, de „utóélete miatt” mégis jelentési kötelezettséget keletkeztet.

Tovább

Online számlaadatküldés – adattartalom

Az adatszolgáltatásnak emberi beavatkozás nélkül, a számlázóprogramból automatikusan kell megtörténnie. Egy esetleges üzemzavar esetén kimaradó a számlák adattartalmát az üzemzavar elhárulását követő 24 órán belül kell az adóalanynak az állami adó- és vámhatóság részére elektronikus úton továbbítania.

Tovább

Valós idejű számlaadat-szolgáltatás – Mindenkinek, minden számláról?

Az NGM napokban megjelent rendelettervezete megerősíti, hogy 2018. július 1-től indul a számlák valós idejű bejelentése a NAV felé. Minden olyan belföldi adóalany részére kibocsátott számláról, amelynek áfatartalma eléri, vagy meghaladja a 100 ezer forintot, adatszolgáltatást kell teljesíteni az adóhatóság felé. Mindezt valós, vagy közel valós időben. Csak adóalanyok felé kiállított és csak százezer forint feletti áfatartalmú számlák esetében él a kötelezettség, de nézzük pontosan a részleteket!

Tovább

Megosztott áfafizetés - Lengyelország után Románia is elhalasztja a bevezetést

Az EU-n belül egyre népszerűbb megoldásnak bizonyul a megosztott áfafizetés. Az olasz sikereken felbuzdulva Románia és Lengyelország is tervezte a módszer bevetését az áfacsalás elleni harcban. Az újítás azonban nagy terhet rótt a pénzintézetekre, több időre van szükségük a felkészülésre és a szükséges belső fejlesztések elvégzésére.

Tovább

PSD2 – Új pénzügyi szolgáltatások és az áfa

2018 minden bizonnyal a változás éve lesz a bankszektorban: a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló új uniós irányelvnek, a PSD2-nek köszönhetően megszűnik a bankok monopol helyzete a pénzügyi adataink kezelését illetően. Szabad lesz a pálya a fintech cégek új adatszolgáltatásai és fizetési szolgáltatásai előtt. Ezek jelentős teret nyerhetnek a banki szolgáltatások mellett és helyett, de fontos tisztában lenni ezek áfabeli megítélésével, mert az áfamentesség ezen szolgáltatások esetében nem egyértelmű!

Tovább

Létezik négyszereplős háromszögügylet?

Az áfaszakértők többsége erre a kérdésre általában nemleges választ adna, hiszen hogyan is létezhetne négyszereplős háromszögügylet, ha már a jogintézmény nevében is benne van az, hogy három-szög-ügylet. Persze létezhetnek négyszereplős láncügyletek, de a láncügylet nem azonos a háromszögügylettel.

Tovább

Az ezeregy éjszaka és az arab áfa

Kevesen tudják, hogy a Perzsa-öböl-menti Együttműködési Tanács tagállamai, azaz Szaúdi Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrain, Kuvait, Katar és Omán közös vámuniót vezettek be a Perzsa-öböl térségében 2015-től.

Tovább

Jár-e késedelmi kamat, ha az adóhatósági eljárás elhúzódik?

Egy speciális, magyar vonatkozású áfaügyben hozott döntést a napokban az Európai Bíróság. Az eset kapcsán felvetett kérdést leegyszerűsítve úgy is meg lehet fogalmazni, hogy jár-e késedelmi kamat az adózónak, ha az adóhatóság kiutalás előtti ellenőrzési eljárása jelentősen elhúzódik.

Tovább

Közvetett és közvetített szolgáltatások áfás szemmel

Ebben a bejegyzésben rokon fogalmakról lesz szó, a közvetítői és közvetített szolgáltatásról és az áfához fűződő kapcsolatukról. A közvetített és közvetítői tevékenység közös vonása, hogy a szolgáltatás tényleges nyújtója és tényleges haszonélvezője között mindkét esetben van egy köztes szereplő, melynek pontos státusza az általános forgalmi adó szempontjából fontos tényező.

Tovább

Költségátterhelések és áfa

Azoknál a cégeknél, ahol jelentős az átterhelendő költségek volumene, fontos ezek helyes kezelése, hiszen ezen tételek a cég áfapozíciójára is hatással vannak. A helyes gyakorlat kialakítása már a kezdetektől fontos, de a kockázatok akkor is csökkenthetők, ha a cég menet közben észleli és módosít rendszerén. Áfaszempontból az egyik meghatározó tényező, hogy ki rendelte meg és kinek a terméket, szolgáltatást.

Tovább

Miért lesz áfakockázata egy rutinszerű év végi transzferár-korrekciónak?

Egy többtagú cégstruktúrában, anya-leányvállalati kapcsolatban fontos a szerepe a belső ügyletek elszámolásának. Ezen kapcsolt vállalkozások esetében az adóhatóság figyelemmel kíséri, hogy milyen árazás/ellenérték mellett valósul meg a nem független felek között a termék- vagy szolgáltatásértékesítés és milyen áfavonzatok kapcsolódnak ezekhez. Különösen igaz ez az év végi transzferár-korrekciókra.

Tovább

ECJ: Javítandó a magyar adóhatóság fordított adózási gyakorlata

Az uniós bírák egy újabb magyar ügy kapcsán kérdőjelezték meg a fordított adózással kapcsolatos eljárásaink jogosságát. A jelenlegi gyakorlat szerint ugyanis a magyar adóhivatal akkor is megtagadja a levonási jogot, illetve bírságot szab ki áfahiány címén, ha a költségvetést nem érte kár, mivel az áfa a másik fél által megfizetésre került. A döntés utat nyit a cégek adóvisszatérítési igényei előtt, amennyiben a másik érintett fizetésképtelen, közvetlenül az adóhatósághoz fordulhatnak áfavisszatérítésük kapcsán.

Tovább

Általános fordított adózást vezetne be az EU – úton egy egységes európai áfarezsim felé?

Az Európai Bizottság tagállami kezdeményezés alapján meglepő javaslatot terjesztett elő az áfacsalások elleni hatékonyabb fellépés érdekében az elmúlt év végén. Pozitív fogadtatás esetén az Áfairányelv egy újabb derogációs lehetőséggel bővülne, így a tagállamok ideiglenesen – 5 évre, azaz 2022. június 30-ig terjedő hatállyal – általános fordított adózást vezethetnének be önkéntes alapon.

Tovább

ECJ: A holdingok áfalevonási jogának korlátozása – újabb magyar vonatkozású döntés

A gyakorlatban sok esetben problémát jelent annak eldöntése, hogy a vagyonkezeléssel foglalkozó holdingtársaságok adóalanynak tekinthetőek-e, illetve jogosultak-e áfa levonására? Az állami tulajdonban lévő MVM Magyar Villamos Művek Zrt. kontra NAV ügyben az Európai Bíróság előtt közel egy éve zajló előzetes döntéshozatal iránti eljárásában ennek kapcsán újabb iránymutató döntés született (C-28/16. sz. ügy). Mutatjuk, hogy mely esetben illeti meg ez alapján a holdingtársaságokat az áfalevonás joga.

Tovább

Az általános forgalmi adó 2017. évi változásai

2017. január 1-től 5 százalékos adókulccsal adózik a baromfihús, a friss vagy hűtött madártojás, a friss tej, továbbá 18 százalékos adókulcs vonatkozik az SZJ 55.30.1 alá tartozó étkezőhelyi vendéglátás keretében történő étel- és helyben készült, nem alkoholos italfogyasztásra, az internethasználattal kapcsolatos szolgáltatásokra, valamint továbbra is ide tartoznak a – a friss tejen kívüli – tej és tejtermékek.

Tovább

ECJ: Vér ADÓ - újabb fordulat!

Korábbi blogbejegyzésünkben a vérplazma áfabeli megítélésével kapcsolatos bizonytalanságokat és joghézagokat elemeztük egy német előzetes döntéshozatal iránti kérelemmel kapcsolatban (C-238/16. sz. ügy),melyben döntés még nem született. Az Európai Bíróság (EB) egy korábbi, hasonló tárgyban kelt kérelem kapcsán (C-412/15. sz. ügy) azonban precedensértékű ítélettel állt elő, mely kihatással lehet a vérplazmaállomások robbanásszerű terjeszkedésére, illetve az ezzel kapcsolatos gyógyszerkutatások fellendülésére.

Tovább

ECJ: Vér ADÓ - Gyógyszer-alapanyagként is adómentes-e a vérplazma?

A véradás mellett a vérplazmagyűjtés is kiemelt jelentőségű egészségügyi és társadalmi feladat, mivel a plazma számos súlyos betegség gyógyítására alkalmas gyógyszer alapanyaga, amelynek mesterséges előállítása nem lehetséges. A vérplazma gyűjtésének van egy olyan vetülete, amely bizonytalanságot vet fel a tagállamok ügyleteinek résztvevőiben, áfabeli megítélése a HÉA-irányelv (Irányelv) értelmében ugyanis nem teljesen egyértelmű.

Tovább

Új EKÁER módosítás

2016. október 13-tól a 2500 kg/5 millió forintos EKAER mentesség már a nem útdíjköteles gépjárművekre is vonatkozik.

Tovább

Változik az utalványok áfájának kezelése

Fel kell készülnünk arra, hogy 2019-től az uniós áfaszabályok miatt nem az eddig megszokott módon kell kezelnünk az utalványokat, kuponokat és hasonló eszközöket. Bizonyos esetekben már az utalvány értékesítése is adófizetési kötelezettséget fog jelenteni.

Tovább

EKAER változás – jogalkotási hiba vagy tudatos jogalkotás?

2016. augusztus 1-től megváltoztak az adózás rendjéről szóló törvény EKAER-re vonatkozó rendelkezései, amely jelentősen kiterjesztette az EKAER bejelentésre kötelezettek körét. A NAV a féléves adóhatósági tapasztalatok összegzése során megerősítette hogy e területre kiemelt figyelmet fordít. A célzott kiválasztások egyre inkább a valós idejű adatokra, így az az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrzési rendszer (EKAER),adataira is épülnek. Az EKAER-t érintő változás az Art. törvényben jelent meg, miközben az EKAER rendelet szövege nem változott.

Tovább

BREXIT – milyen hatással lehet egy magyar vállalkozás életére?

A 2016. június 23-i referendum eredményeképp az Egyesült Királyság szavazói lerakták a voksukat amellett, hogy kilépnének az EU kötelékéből. Várhatóan 2020-ig nem történik változás a közösségi HÉA (áfa) rendszerében ennek hatására, de már most érdemes a következményeket számba venni.

Tovább

A Pokemonok és az áfa

Az utóbbi napokban Magyarországra is megérkezett minden idők legsikeresebb okostelefonos játéka, a kiterjesztett valóságra (AR) épülő Pokemon GO. Jelen bejegyzésben ezen a tömegeket megmozgató mobil alkalmazáson keresztül szeretnénk bemutatni, hogyan és milyen szabályozás alapján fizetnek adót a Magyarországon is tevékenykedő digitális piaci szereplők.

Tovább

EKAER változás 2016. augusztus 1-től!

A ma életbe lépő EKAER változásokkal kapcsolatban gyakori kérdés, hogyan függ össze a szabályozásban szereplő két tömeg adat: a 3,5 tonna és a 2,5 tonna. Bejegyzésünk erre a kérdésre ad választ.

Tovább

ECJ: Mesterséges ügyletek megítélése

Nemrég zárult le a WebMindLicenses Kft. (WML) és a NAV közötti, több éve zajló per, amelynek eredményeként a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatályon kívül helyezte a NAV határozatát. Az eljárás közben a magyar bíróság az Európai Unió Bíróságához (ECJ) fordult előzetes döntéshozatal iránti kérelem keretében.

Tovább

Az Áfa-törvény várható változásairól röviden

Május 3-án benyújtásra került az Országgyűléshez a T/10537 számú törvényjavaslat, amely mind az idei évtől, mind 2017-től, illetve 2018-tól tervezett áfához kapcsolódó változásokat tartalmaz. Függetlenül attól, hogy az említett normaszöveg még csak tervezet, mindenképpen érdemes azt már most röviden áttekinteni, hiszen az áfa változások irányát az már mindenképpen mutatja.

Tovább

Időszaki elszámolású ügyletek – változó szabályok

Ahogy arról a „Módosulnak az időszaki elszámolású ügyletekre vonatkozó áfa szabályok” című bejegyzésünkben már írtunk, a könyvviteli, könyvvizsgálati és adó tanácsadási szolgáltatást végző adóalanyok időszakos elszámolású ügyleteire, 2015. július 1-től új szabályok kerültek bevezetésre.

Tovább

5 százalékos áfa kulcs vs. CSOK

Ahogy arról korábbi blog bejegyzésemben írtam a 2016. január 1-től bizonyos új építésű lakások (többlakásos lakóingatlanok esetében maximum 150 négyzetméteres hasznos alapterületű lakások, egylakásos lakóingatlanok esetében (pl. családi házak) 300 négyzetméteres hasznos alapterületű lakások) értékesítésére a jogalkotó kedvezményes 5 százalék áfa mértéket vezetett be.

Tovább

EU-komform az 5 százalékos lakás áfa?

2016. január 1-jétől egyes új építésű lakások esetén 2016–2019 között a kedvezményes, 5 százalékos kulcs kerül alkalmazásra. A kedvezményes adómérték két esetre vonatozik.

Tovább

ECJ: Az EB áfa jogeseteiből – egy ügylet vagy több ügylet az áfában?

A C-349/96. sz. CPP-ügy A tényállás Az angliai székhelyű Card Protection Plan („CPP\") társaság úgynevezett Bankkártyavédelmi Terv keretében olyan jellegű szolgáltatást nyújtott, ami a bankkártya elvesztése, ellopása esetén a kártyatulajdonosok veszteségének, valamint egyéb utazáskor felmerülő (így például az elveszett csomag megkereséséhez kapcsolódó) esetleges kárainak, megtérítését célozta. Emellett a társaság a bankkártyaszámok regiszterének fenntartását is végezte

Tovább

ECJ – Az EB jogeseteiből: Költségátterhelések székhely és áfa-csoport részét képező állandó telephely között

Az Európai Közösségek Bíróságának jogeseteiből sorozatunk többi részét itt olvashatja » Tényállás A Skandia America Corp (SAC),egy amerikai székhelyű társaság, Svédországban rendelkezett fiókteleppel (Skandia Sverige),amely tagja egy svéd áfa-csoportnak. A SAC globális beszerzési vállalkozásként működött, pontosabban, különböző Skandia-entitások javára IT-szolgáltatásokat (jellemzően számítástechnikai platformokat) szerzett be, illetve fejlesztett.

Tovább

Rotyog a boszorkánykonyha tűzhelyén az új áfa rendszer

Az Európai Bizottság múlt csütörtökön nyilvánosságra hozott munkadokumentumából kiderült, melyik öt alternatívát tartják a legéletképesebbnek a vállalkozások közötti (Business to business, B2B) Közösségi termékértékesítésekhez kapcsolódó áfa fizetés helyét és az adó alanyát illetően.

Tovább

ECJ – Az Európai Közösségek Bíróságának jogeseteiből: költségátterhelések székhely és állandó telephely között

Az Európai Közösségek Bíróságának jogeseteiből sorozatunk többi részét itt olvashatja » A tényállás Az FCE Bank plc. egy brit bank, amely több országban, így Olaszországban is rendelkezett fiókteleppel, amely egyben a bank állandó telephelye is volt. FCE Bank plc. a központi költségek (központi menedzsment, belső tanácsadás, tréningek, adatfeldolgozási és szoftverfejlesztési költségek) egy részét átterhelte az egyes fióktelepekre, a fióktelepek és a székhely közötti ún. „költségátterhelési megállapodásnak” megfelelően.

Tovább

ECJ: Határon átnyúló személygépkocsi-bérbeadás hol keletkeztet telephelyet?

Az Európai Közösségek Bíróságának jogeseteiből sorozatunk többi részét itt olvashatja » Egy holland vállalkozás, az ARO Lease BV személygépkocsikat adott bérbe adóalanyoknak és magánszemélyeknek egyaránt. Előfordult, hogy a személygépkocsikat a szomszédos belgiumi ügyfelek részére is rendelkezésre bocsátotta az alábbi körülmények között:

Tovább

Az Európai Közösségek Bíróságának jogeseteiből: Leányvállalaton keresztül keletkezik-e állandó telephely?

C-260/95. sz. DFDS-ügy Az Európai Közösségek Bíróságának jogeseteiből sorozatunk többi részét itt olvashatja » Egy dán utazásszervező anyavállalat, a DFDS A/S az Egyesült Királyságban a DFDS Ltd. nevű brit leányvállalatán keresztül értékesített utazási csomagokat brit magánszemélyeknek. A brit székhelyű DFDS Ltd. ügynöki jutalékot kap a dán DFDS A/S-től. A brit magánszemélyekkel a dán DFDS A/S áll szerződéses kapcsolatban. Az akkori teljesítési helyre vonatkozó szabályok szerint az ügylet teljesítési helye a szolgáltató gazdasági letelepedettsége.

Tovább

Házhoz jön a pénz - kamatfizetési igény érvényesíthető a magyar állammal szemben

Nemrég az Európai Bíróság a C‑654/13. (Delphi Hungary Autóalkatrész Gyártó Kft.) ügyben meghozta azt a végzést, amelyben úgy értelmezte a magyar, illetve az EU-szabályokat, hogy késedelmi-kamat fizetési kötelezettség áll fenn a magyar állam részéről azon vállalkozások felé, amelyek korábban – az ellenérték kifizetettsége hiányában – azért nem tudták visszaigényelni az áfát, mert azt az akkori áfa-törvény idevonatkozó rendelkezései - a közösségi jogba ütköző módon – nem tették lehetővé.

Tovább

Fixed Establishment – ECJ (European Court of Justice) jogesetek 1. rész

C-168/84. sz. Berkholz-ügy Tengerjáró kompon üzemeltetett játékgépek a szolgáltatás teljesítési helye szerint, a nyújtó székhelye szerint vagy az állandó telephelye szerint adóztatandó, továbbá, hogy vonatkozik-e rá a nemzetközi hajóztatás áfamentessége? Az Európai Közösségek Bíróságának jogeseteiből sorozatunk többi részét itt olvashatja »

Tovább

Figyelem, változnak a számlázás szabályai!

Egy új rendelet hatálybalépésével módosulnak a számla és a nyugta adóigazgatási azonosítási szabályai. A legfontosabb tartalmi változás, hogy 2014. október 1-jétől a vállalkozásoknak be kell jelenteniük az adóhatóság felé a számla kibocsátáshoz alkalmazott számlázási programjukat. Új elem, hogy az online számlázási rendszert is be kell jelenteni (ez utóbbi esetben az adatbejelentés tartalma eltér); eddig ilyen bejelentést a vállalkozásoknak nem kellett tenniük, csupán rendelkezniük kellett a program fejlesztőjétől olyan nyilatkozattal, amely szerint a számlázási rendszer megfelel a jogszabályi követelményeknek.

Tovább

Webshopja, online boltja, webportálja, mobilalkalmazása van? Jövőre változik az áfa!

Az Országgyűléshez benyújtásra került az a törvénycsomag, amely értelmében jövőre alacsonyabb áfakulccsal kell adózni azon magyar webshopnak, online boltnak, webportálnak, mobilalkalmazás-fejlesztőnek, e-könyv-értékesítőnek és más hasonló e-kereskedő szolgáltatóknak, akik az Európai Unió más tágállamában lakóhellyel rendelkező magánszemélyeknek nyújtanak távközlési-, műsor- és elektronikus úton teljesített szolgáltatásokat. Az adminisztráció megkönnyítése érdekében egységes bejelentkezési rendszer (az ún. miniegyablakos bejelentkezési rendszer) kidolgozása már folyamatban van.

Tovább

Hogyan lehet itthonról benyújtani a külföldi adóbevallásokat? II. rész

A bejelentkezési, adóbevallási és adófizetési kötelezettségek hatékonyan teljesíthetőek lesznek a 2015-től választható egyablakos áfa rendszerben, aminek lényege, hogy egyetlen bejelentkezéssel, időszakonként egy adóbevallásban és egy utalással teljesíteni lehet a vonatkozó kötelezettségeket. Előző posztomban az egyablakos áfa rendszerbe való bejelentési kötelezettségekről írtam. »

Tovább

Nemzetközi áfa-iránymutatást adott ki az OECD

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organization for Economic Coordination and Development – OECD) Tokióban tartott 2014. április 17-18-i ülésén több mint 100 ország és nemzetközi szervezet képviselőinek részvételével megvitatta és jóváhagyta a nemzetközi ügyletek áfakezelésének egyes kérdéseit tárgyaló iránymutatást.

Tovább

Hogyan lehet itthonról benyújtani a külföldi adóbevallásokat? I. rész

Azoknak a szolgáltatóknak, akik magánszemélyeknek nyújtanak távközlési-, műsor- és elektronikus szolgáltatásokat (a továbbiakban: „TME szolgáltatások”),jövőre minden olyan tagállamban rendezniük kell áfa-kötelezettségeiket, ahol a szolgáltatások magánszemély igénybe vevőinek állandó lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van. Adott esetben tehát az EU mind a 28 tagállamában.

Tovább

Amikor letöltik az általam fejlesztett alkalmazást, nekem kell áfásan számláznom?

A többszereplős e-szolgáltatások és interneten nyújtott telefonos szolgáltatások esetében az EU végrehajtási rendeletének egyetlen cikke határozza meg, hogy jövőre melyik szereplőnek kell áfás számlát kiállítania – ehhez 22 oldalas magyarázatot fűzött a múlt héten kiadott EU-s jegyzet. Jelen bejegyzésemben összefoglalom mindazt, amit mindenképpen érdemes tudni a jövőre hatályba lépő szabályról.

Tovább

Mennyi a kábel TV-szolgáltatás áfája Luxemburgban? Jövőre már tudni kell!

2015-től jelentősen megváltoznak a magánszemélyeknek nyújtott távközlési-, műsor- és elektronikus úton nyújtott szolgáltatások teljesítési helyére vonatkozó szabályok: az uniós áfa-irányelv módosulásával összhangban az ilyen szolgáltatások után az igénybevevő állandó lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye szerinti államban kell megfizetni az áfát.

Tovább

Adómentes termékimport adóbiztosíték és akár adószám nélkül is!

Áfaszakértőként az adómentes termékimport közel áll a szívemhez. Nem régen részt vettem egy konferencián, ahol a hallgatóság nagy része olyan vállalatokat irányít, amelyek Magyarországon importálják termékeiket, majd a vámkezelés után egy másik tagállamban lévő vállalkozásnak adják és szállítják el azokat.

Tovább

Sűrűsödő vámhatósági ellenőrzések!

Munkánk során egyre gyakrabban tapasztalunk vámhatósági ellenőrzéseket. A vámhatóság, miután „lerázta” magáról a környezetvédelmi-termékdíj, a népegészségügyi termékadó, és az energiaadó terheit, illetve átesett egy belső struktúraátalakításon is, erőteljesebben fókuszál a valóban vámvonatkozású ellenőrzésekre.

Tovább

42-es vámeljárás, az adómentes termékimport

Ez azt jelenti, hogy jelentősen csökkenhetnek azoknak a vállalkozásoknak a tranzakciós költségei, amelyek Magyarországon importálják a termékeiket, majd a vámkezelés után egy másik tagállamban lévő vállalkozásnak értékesítik és szállítják le azokat. Minderre azonban csak akkor van lehetőségük, ha AEO minősítéssel rendelkező, közvetett vámjogi képviselőt bíznak meg.

Tovább

Környezetvédelmi termékdíj: közeleg a határidő!

Közeledik április 20-a, az első negyedéves termékdíj bevallási határidő. Mint ahogy azt korábbi bejegyzésemben ismertettem, 2013-tól a termékdíj ellenőrzése visszakerült az adóhatóság hatáskörébe, ezzel könnyebben összefutnak nála az áfa- és a termékdíj-bevallások. Így például gyorsan rájönnek arra, hogy ki szerepeltet külföldről történő behozatalt és belföldi értékesítést egyazon bevallásban (vagy ilyen tranzakciókat korábbi időszakokra),és ha az illető adózó nincs bejelentkezve a termékdíjra, már kopogtatnak is nála az adóellenőrök a külföldről behozott csomagolószerek utáni termékdíj-fizetési kötelezettséget vizsgálva.

Tovább

Szigorodó adóhivatali ellenőrzések

A NAV honlapján már elérhető a 3004/2013. számú útmutató, amely a Magyarországon csak áfaregisztrációval rendelkező vállalkozások adóellenőrzései során egységesen vizsgálandó kritériumokat, ellenőrzési szempontokat, illetve alkalmazandó szankciókat tartalmazza.

Tovább

Környezetvédelmi termékdíj 2013

2013. február 15-től a termékdíjjal kapcsolatos kötelezettségek visszakerülnek az Adóhatóság hatáskörébe, és ezek ellenőrzése is az Adóhatóság feladata lesz. 2013. február 14-ig a környezetvédelmi-termékdíjjal kapcsolatos bevallást, befizetéseket, illetve pótlást és önellenőrzést Vámhatóság felé kell megtenni, azt követően pedig az Adóhatóság felé.

Tovább

Jelentenünk kell, ha sok készpénzzel utazunk

Nem tilos megtakarított pénzünket zsebre tenni és elutazni – de ha 10 000 eurót meghaladó összegű készpénzt, vagy ennek megfelelő összértékű készpénz-helyettesítő eszközt (értékpapírt, kötvényt, részvényt, stb.) hozunk be az EU területére (vagy viszünk onnan ki),írásos nyilatkozatot kell adnunk a vámhatóságnak.

Tovább

Áfa-változások 2013-ban – a permanens forradalom árnyékában

Az utolsó pillanatban jóváhagyott adótörvény-módosítások 2011-es sikerén (?) felbuzdulva 2012 decemberében sem kímélték magukat a törvényhozók: amíg a többség pihent, ők megfeszített munkával hatályba lépésük előtt módosították a 2013. évi adótörvények legtöbbjét: a társadalombiztosítási- és a nyugellátásokról, a társasági, a forgalmi és a biztosítási adóról, az EVA-ról a KATA-ról és a KIVA-ról, a számviteli törvényről és az adózás rendjéről szóló törvényről, illetve a pénzügyi tranzakciós törvényről csak december 22-én, szombaton tudhattuk biztosan, hogyan változnak az idéntől.

Tovább

Fordított áfa az egész világ, avagy rendszeridegen hatékonyságjavítás

A sertés (élve vagy halva) és négy takarmánycsoport értékesítése jövő áprilistól a fordított adózás hatály alá esik majd, illetve a pénztárgépek online adóhatósági felügyelete is a korábban tervezettnél három hónappal később indul. Egy kiskaput viszont már 2013 januárjától bezárnak. Bejegyzésemben a hétfőn elfogadott, az áfaszabályozást módosító javaslatokat foglaltam össze.

Tovább

Távolsági értékesítés: sokféle lehet az adókötelezettség

Hétköznapi értelemben az e-kereskedelem gyűjtőfogalom: a megrendelés, a fizetés és a termékek szállítása vagy a szolgáltatások igénybevétele közül, ha csak az egyik is online történik, már e-kereskedelemről beszélünk. Adózási szempontból azonban fontos, hogy milyen mértékben tartalmaznak internetalapú megoldásokat az ügyletek. A számlázással, illetve az ügyletek áfás megítélésével összefüggésben a távolsági értékesítést érdemes a többi, hétköznapi értelemben vett e-kereskedelmi tevékenységtől külön kezelni.

Tovább

Az adóregisztráció ellenőrzése: nem lesz boszorkányüldözés

E könnyebbségek mellett ugyanakkor a NAV gyakrabban ellenőrizheti az ilyen adózókat. Az adóhatóság ellenőrzési gyakorlata, valamint a jövő évi adótörvények tervezetével kapcsolatos kommunikáció is az ilyen vállalkozások fokozott, és a magyar számviteli törvényben meghatározott nyilvántartásokon alapuló ellenőrzését valószínűsíti.

Tovább

Alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsa – mindenkinek jó lesz?

A mezőgazdasági fordított adózás júliusi bevezetése után az alapvető élelmiszeripari termékek kedvezményes áfakulcsa a „következő nagy ötlet”, amitől a feketegazdaság visszaszorítását, a belföldi termelők talpon-, illetve a munkahelyek megmaradását, valamint az adómorál javulását várják az ötletgazdák. Miközben azt ígérik, hogy a kieső áfabevételek elviselhető mértékűek maradnak majd. Valóban ennyire egyszerű lenne a helyzet?

Tovább

Áfa: az EU Bíróság ítélete szerint levonható a más nevére szóló számla alapján is

Érdemes és tanulságos, ha szemeinket az EU Bíróságának ítéleteire vetjük. A közelmúltban például két egyesített magyar ügyben hozott ítéletében az Európai Bíróság a magyar adóhatóság korábbi álláspontját és gyakorlatát helyezte pontosan megfogalmazott keretek közé az áfalevonási jog gyakorlása kapcsán. Emellett más jogvitákban is olyan ítéleteket hozott a Luxemburgban ülésező Bíróság, amelyek magasabb szakmai alapra emelik az adózók és az adóhatóságok közötti, eredendően partneri kapcsolatot – feltéve, természetesen, hogy az adóhatóság is fogékony, felkészült és hajlandó erre.

Tovább

Járulékfizetés kiküldetéskor – gyakorlati összefoglaló

Idén több ponton is módosultak a külföldiek Magyarországra, illetve a magyarok külföldre szóló kiküldetésével összefüggő szabályok. Tapasztalataink szerint a vállalkozások többségénél csak jelentős idő- és munkaráfordítással tudják összefoglalni a több törvényben, egymástól függetlenül hatályba lépő változásokból a számukra fontos előírásokat, a vonatkozó uniós rendeletekről már nem is beszélve. E nehézségek áthidalására az alábbiakban részletesen összefoglalom a kiküldetésre vonatkozó legfontosabb járulékfizetési keretszabályokat, hogy gyakorlati és naprakész útravalót adjak a „törvénybúvárkodáshoz”.

Tovább

Uniós adószámok: érdemes ellenőrizni!

Unión belüli kereskedelmi kapcsolatok esetében különösen fontos annak ellenőrzése, hogy a (leendő) partner ténylegesen létezik és jogszerűen működik-e. Amellett, hogy ez minden társaságnak elemi érdeke, az utóbbi időben az adóhatóság is sokkal erőteljesebben ellenőrzi a Közösségi termékértékesítések adómentességének igazolását. Mielőtt egy közösségi partnerrel létesítenénk üzleti kapcsolatot, javasolt (és indokolt) meggyőződni az adószámának hitelességéről. Alapvetően két lehetőség kínálkozik.

Tovább

Kismalac, engedj be! Az egyablakos áfa rendszer

One Stop Shop vezetnének be a több tagállamban áfaköteles ügyleteket folytató vállalkozások részére az Európai Bizottság (a továbbiakban EB) márciusi jelentésében felvázolt tervek szerint: ezek között szerepel a vállalkozások egyetlen adószámmal történő azonosítása minden közösségi adókötelezettségük során, a vonatkozó áfa bevallások egységesítése, illetve a nemzeti áfa szabályok egységes, egyszerű és online elérhetővé tétele.

Tovább

Eladta? Elszállította? Igazolni is tudja?!

Még régen történt: egy matematikai érettségire készülő diák a példatár minden példáját fejben „oldotta meg”, azaz elolvasta, majd végiggondolta a feladatot. Ha a megoldás gondolatmenete megvolt, továbbment a következő példára. Természetesen, a diák egy életre szóló tapasztalattal gazdagodott: nagy a különbség a megoldható és a meg is oldott dolgok között. Úgy látszik, hogy a szállítások hiteles igazolásával kapcsolatban ezt a leckét azok a magyar vállalkozások is meg kell, hogy tanulják, akik egy másik tagállamba értékesítik termékeiket, különben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem fogadja el az értékesítések adómentességének igazolását.

Tovább

2012: a változások éve

Az áfaváltozásokról, a cafeteria módosult szabályairól, valamint a környezetvédelmi termékdíj megváltozott rendszeréről tartottak előadást szakértőink egy szakmai szemináriumon. Hogy mi hangzott el, megtudhatja bejegyzésünkből!

Tovább

Önellenőrzés – egy kis gyakorlati összefoglaló

Bár javában benne vagyunk a 2012. évi bevallási időszakban, jó már most tisztában lenni az önellenőrzésre vonatkozó szabályokkal, illetve azok idei változásával, hiszen az önellenőrzéshez, illetve esetleges elmulasztásához jelentős adó- és pótlékfizetési kötelezettségek kapcsolódhatnak.  Az alábbiakban összefoglaltuk az önellenőrzéssel kapcsolatos legfontosabb gyakorlati tudnivalókat.

Tovább

Csökkentsük az áfafinanszírozási terheket!

Bár a 27 százalékos áfakulcs, illetve a februártól 75 naposra emelkedő kiutalási határidő nem ellentétesek az EU irányelvével, nehéz hozzájuk alkalmazkodni. Pontosabban ahhoz a többletteherhez, amit az áfa finanszírozása jelent.

Tovább

Európai Bizottság: csak rövid távú megoldás az áfaemelés

A fogyasztást és a vagyont terhelő adók növelésével igyekeztek a válság nyomán keletkezett költségvetési lyukakat az uniós országok betömködni – derül ki az Európai Bizottság közelmúltban kiadott tanulmányából. A tagállamok 2010. január 1-je és 2011. június 30-a közötti adópolitikai lépéseit áttekintő anyag megállapításai szerint az említett másfél évben a tagállamok legtöbbje állami adóssággá konvertálta a 2008 végére összegyűlt és 2009-ben drasztikus gyorsasággal és mértékben leértékelt lakossági és vállalati adósságokat, követve az akkor még tetszetős amerikai példát. A tanulmány szerint azóta azonban kiderült, hogy a kormányok ezzel csak időt nyertek, nem megoldást. Rövid távon gondolkoztak, tünetet kezeltek, és jócskán elszámolták magukat a fogyasztás és a kereslet feltámasztásával kapcsolatban.

Tovább

Internetes értékesítés - áfafizetés a választott adókulccsal

Piac az egész világ – mondta a hétvégén egy barátom, majd bemutatta legújabb ötletét. Röviden: a terméket beszerzik, egy magyar raktárban tárolják, az interneten meghirdetik, a megrendelő előre fizet, majd a termék házhoz érkezik. Az én dolgom az volt, hogy foglaljam össze, mit érdemes a vonatkozó adózási szabályokról tudnia. A távolsági értékesítés (mert az áfaszabályozásban így hívják a külföldi magánszemély vevőkkel, internetes felületen folytatott kereskedelmét) keretein belül már néhány fős csapat is képes az egész világot kiszolgálni, feltéve, hogy jó a termék. A kapcsolódó áfás tudnivalók pedig a következők:

Tovább

Áfabevallási gyakorítás - 60 nappal rövidebb adófinanszírozás

„Az áfa nem egy bonyolult adó” – mondta egy barátom barátja, amikor elmondtam neki, hogy „áfás” adótanácsadó vagyok. Majd így folytatta: „25 százalék majdnem minden termékre és szolgáltatásra, ezt be kell fizetni, a bejövő számlák áfáját meg le lehet vonni. Ha a negyedév végén összességében az állam jönne nekem áfával, és ki is fizettem a szállítóimat, akkor a bejövő számlák áfáját visszaigényelhetem. Végül is csak finanszíroznom kell az áfát onnantól, hogy kifizettem a szállítómnak, odáig, hogy az állam kiutalja nekem. Tényleg nem egy bonyolult dolog.”

Tovább

Ha végre itt a nyár…

A héten kitört a vakáció, és ezzel gyakorlatilag is megkezdődött a nyár. Ha a csomagolások, készülődések, bevásárlások és az utolsó pillanatban, virtuóz improvizálásokkal megoldott válsághelyzetek tarkította indulásstresszt nem is úszhatjuk meg (legyünk őszinték: ezek nélkül nem is tudnánk kellően értékelni a nyaralást),a szintén kínos repülőtéri (vagy éppen közúti, vasúti, vagy tengeri kikötői) vámbírságokat könnyen elkerülhetjük, ha a vám- és adómentesen szállítható jövedéki termékek mennyiségéről előzetesen tájékozódunk. A gondos felkészülést segítendő összeszedtük ezeket a mennyiségeket.

Tovább

Új termékdíjtörvény a láthatáron!

A környezetvédelmi termékdíj eddig sok gondot okozott a gazdálkodóknak. Nem kevés lobbimunka és panaszkodás után elkészült a várva várt „új” termékdíjtörvény tervezete. De kérdés: tényleg könnyebb és jobb lesz minden?

Tovább

Új végrehajtási rendelet az áfatörvényhez II.

2011. július 1-től automatikusan, tehát minden további nemzeti szabályozás nélkül hatályba lép az Európai Tanács 282/2011/EU végrehajtási rendelete, amely az uniós áfadirektíva egységes értelmezését adja. Előző anyagunkban (LINK) végigvettük az általános módosításokat, most bemutatjuk, hogy mit kell tudni az egyes szolgáltatási ágak kapcsán.

Tovább

Új végrehajtási rendelet az áfatörvényhez I.

2011. július 1-től automatikusan, tehát minden további nemzeti szabályozás nélkül hatályba lép az Európai Tanács 282/2011/EU végrehajtási rendelete, amely az uniós áfadirektíva egységes értelmezését adja. Célja, hogy a 27 tagállamban azonosan alkalmazzák az áfaelőírásokat és -fogalmakat, különös tekintettel az adóalanyokra, az ügyletekre és az ügyletek teljesítési helyére. Az alábbiakban praktikus összefoglalót adunk a magyar szolgáltató és értékesítő társaságokat érintő legfontosabb szabályokról, a második fél évtől ezek figyelembevételével kell értelmezni az áfatörvényben foglaltakat.

Tovább

Újabb forduló adóamnesztia - adómorál fronton

Idén lesz amnesztia a külföldön tartott vagyonokra. Az ebből az alkalomból nehezen kihagyható (és az ilyen alkalmakkor ritkán kihagyott) moralizálások helyett készítsünk egy rövid, de tényszerű elemzést, hogy vajon érdemes és hasznos-e tiszta lapot adni a korábban belföldön nem adózott jövedelmek hazahozásáért.

Tovább

Amikor igazán fáj az áfa

Az áfa a legnagyobb költségvetési bevételforrás – és a vállalkozások likviditását is ez az adó, illetve a hozzá kapcsolódó adminisztrációs terhek lehetetlenítik el a legnagyobb mértékben. A költségvetési szigor miatt persze nincs helye az adókulcs csökkentésének vagy az adómentességek kiterjesztésének (ezek amúgy is az iparági érdekek kiszolgálásának eszközei, és mint ilyenek, a rendszer szintjén igazságtalanok),ám azt mindenképpen érdemes végiggondolni, hogy milyen más általános érvényű, az áfabevételeket nem kockáztató módosításokkal lehetne könnyíteni a vállalkozások életén.

Tovább

Csökkenő adókulcsok – az e-könyvek és ami mögötte van

Már bizonyos, hogy 2011-től csak a kedvezményes, 5 százalékos áfát kell megfizetni a könyvek és kották „bármely más fizikai adathordozón reprodukált formája”, például a hangoskönyvek és e-könyvek vásárlásakor. Karácsony közeledtével biztos sokan felsóhajtanak, hogy milyen kár, hogy az idén a fa alá kerülő hangoskönyvek, illetve az idén letöltött e-könyvek még 25 százalékos kulccsal adóznak.

Tovább

Áfamentes kánaán

Adótanácsadóként nem csak az aktuális szabályok ismerete és a változások nyomon követése a feladatom - ez ma már természetes az ügyfeleim számára. Ennél sokkal fontosabb az adott cég igényeinek leginkább megfelelő megoldás kiválasztása vagy a legegyszerűbb út mellett az összes rendelkezésre álló lehetőség felvázolása.

Tovább

Számlagondok másképpen – egy öreg vámpír dilemmája

Forks fölött az ég, mint mindig, most is alkonyatba borult. Carlisle Cullen doktor régóta töprengett már, de még mindig nem tudta eldönteni, hogy cége, a Cullen Corporation befogadhatja-e Jacob Black számláját, illetve ha befogadja, levonásba helyezheti-e annak áfáját.

Tovább

Minősített adózói státusz - az adóhatóság törzsvásárlói kedvezménye

\"Miért jó minősített adózóvá válni? Kell ez nekünk?\" – kérdezte tőlem az egyik ügyfelünk tegnap. Miközben a válaszon gondolkodtam, rádöbbennem, hogy a kérdés teljesen jogos: a minősített adózóvá válás a társaságok szabad döntésén múlik, éppen ezért elvárhatják, hogy ha már minősítik magukat,kézzelfogható előnyökhöz jussanak. Hozzáteszem az is indokolt elvárás, hogy ezeket az előnyöket világosan elmagyarázzák a vállalkozásoknak.

Tovább

Anyák nehezített pályán

A hétvégén összejött a baráti kör, családostul. Az ilyenkor szokásos gyerekgondok és – örömök felsorolása és egy kis noszogatás után az anyukák elmondták azt is, hogy a gyerekek 2-3 éves kora után nehezen találnak vissza a munkájukba anélkül, hogy teljesen felszámolnák az addig kialakított családi életüket.

Tovább
Honlapunk működése során sütiket használunk annak érdekében, hogy az egyes funkciók az oldal látogatóinak számára is kényelmesebben elérhetőek legyenek, illetve honlapunk használatáról statisztikai adatokat kaphassunk. A honlapunk használatára vonatkozó statisztikai adatokat a Google Analytics szolgáltatása biztosítja számunkra. A statisztikai adatok nem alkalmasak arra, hogy az oldal látogatóit beazonosítsuk, róluk bármilyen személyes adatot rögzítsünk. A felhasználói szokásokról kapott kép sem az egyénre, hanem az oldalra látogatók összességére vonatkozóan tartalmaz információkat. A hozzájárulás mérlegelése során kérjük, vegye figyelembe, hogy a sütik az alkalmazásával jobban átláthatjuk, hogy mi érdekli a holnapunkra látogatókat és ennek köszönhetően olyan anyagokat tudunk feltölteni, amelyek várhatóan nagyobb érdeklődésre tartanak számot. A sütik engedélyezése esetén a Google a felkeresett honlapok alapján olyan hirdetéseket jeleníthet meg, amely számot tarthat az Ön érdeklődésére. A sütikkel átadott információk ebben az estben sem tartalmaznak semmilyen személyes adatot. A sütik alkalmazásával kapcsolatban az Ön által használt böngésző Súgó menüje további információkat tartalmaz. Adatvédelmi tájékoztatónkat itt tudja elolvasni. Tovább