Facebook image

Összesen 37 bejegyzés

Nyáron már fordítottan adózhatunk egyes agrártermékek után

Fordított áfafizetés lép életbe egy hónapon belül az agrártermékek egy részénél. Ezzel tovább bővül azon tevékenységek és ágazatok köre, ahol ez az adófizetési megoldás alkalmazandó. Emlékezetes: elsőként az építőiparban vezette be a jogalkotó a fordított áfafizetést.

Tovább

Beszámoló közzététele: hamarosan lejár a határidő

Közeledik a beszámolók közzétételének határideje. A vállalkozó azzal tesz eleget a letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, ha a beszámoló elektronikus példányát - kötelező könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgálói záradékot vagy a záradék megadásának elutasítását is tartalmazó - független könyvvizsgálói jelentéssel, valamint a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvény szerinti elektronikus űrlappal együtt a céginformációs szolgálatnak hibátlanul megküldi a kormányzati portál útján.

Tovább

Visszaszámlálás: adóbevallási határidők a láthatáron

Társasági adó, iparűzési adó, innovációs járulék, az energiaellátók különadója, a szakképzési hozzájárulás különbözete, hitelintézeti járadék, a korábban kettős könyvvitelt választó eva-alanyok egyszerűsített vállalkozási adóról szóló bevallása. Önmagában is szép kis felsorolás. Márpedig május 31-ig ezekről a közterhekről kötelesek bevallást benyújtani a magyarországi vállalkozások a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV).

Tovább

Gondosan meg kell őrizni az elektronikus számlákat is

Már a kisebb cégeknek is ígéretes megoldás lehet az elektronikus számlázás – mint erre Komoly lehetőségeket rejt az elektronikus számlázás című bejegyzésemben is rámutattam -, ám kiemelkedő jelentősége van az e-számlák adminisztrációjának és archiválásának is. Az alábbi sorokban az ezzel kapcsolatos tudnivalókat foglalom össze.

Tovább

Komoly lehetőségeket rejt az elektronikus számlázás

Bár immár nyolcadik éve, 2004 óta lehet Magyarországon elektronikus számlát kibocsátani, és az minden értelemben egyenértékű a papíralapú megoldással, továbbra is nagyon kevesen élnek e lehetőséggel. Annak ellenére is, hogy ez a megoldás a komoly költségcsökkenés mellett a számlaforgalom gyorsításával is segíti a vállalkozásokat.

Tovább

A szabályozás nagyobb gát, mint a válság – Felmérés a magyar vállalkozások online tevékenységéről

Számos tényező közül leginkább a szabályozási környezet akadályozza a magyarországi cégeket online tevékenységük, kínálatuk és elérhetőségük fejlesztésében – erre világít rá az RSM DTM Hungary Zrt. friss kutatása. Az elsősorban kis- és középvállalkozásokat felölelő felmérés tanúsága szerint a válaszadók tizedét kifejezetten gátolják az online tevékenységekkel kapcsolatos magyar törvények, rendeletek és szabályok, további 71 százalékuk pedig inkább negatívan, semmint pozitívan ítéli meg a jogszabályi környezetet.

Tovább

Külföldi kiküldetés, avagy mennyi lehet a napidíj?

A megszerzett bevétel 30 százaléka, de maximum napi 15 eurónak megfelelő forintösszeg számolható el 2012. január 1-től igazolás nélkül külföldi kiküldetés esetén. Hasonló szabály már korábban is létezett, év elejétől pedig ismét ez a rendelkezés az irányadó a külföldi kiküldetések terén.

Tovább

Kismalac, engedj be! Az egyablakos áfa rendszer

One Stop Shop vezetnének be a több tagállamban áfaköteles ügyleteket folytató vállalkozások részére az Európai Bizottság (a továbbiakban EB) márciusi jelentésében felvázolt tervek szerint: ezek között szerepel a vállalkozások egyetlen adószámmal történő azonosítása minden közösségi adókötelezettségük során, a vonatkozó áfa bevallások egységesítése, illetve a nemzeti áfa szabályok egységes, egyszerű és online elérhetővé tétele.

Tovább

Kisebb adminisztrációs teher mellett fizethető ki az osztalékelőleg

Idén új szabályok léptek életbe az osztalékelőleg kifizetésére. A változás kifejezetten kedvező irányú, hiszen kevesebb adminisztrációval kerülhet sor az osztalékelőleg kifizetésére akkor is, ha a gazdálkodó szervezet tulajdonosai korábban, a beszámoló elfogadásakor nem szavaztak meg osztalékot, vagy valamiért utólag válik szükségessé az osztalék kifizetése.

Tovább

Kiemelt témák