Facebook image

Összesen 813 bejegyzés

Ön is kapott levelet a NAV-tól? 1 millió forint is lehet számlánként a bírság!

Ismét figyelemfelhívó akcióba kezdett a NAV: több mint 3000 vállalkozás kapott tájékoztatást október elején, hibás Online Számla adatszolgáltatásuk, vagy az áfabevallásuk miatt. Mindenkinek érdemes ellenőrizni a cégkapus postafiókot, hiszen hibás Online számla adatszolgáltatások esetén akár 1 millió forint is lehet számlánként a bírság összege!

Tovább

EPR vagy KVTD termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében. Az elmúlt egy év aztán megmutatta, hogy a cégek jelentős többségének a torkán akadt ez az EPR falat. Nem tudták sikeresen venni az akadályt, ami azzal járt, hogy a több mint 10 éve megszokott termékdíj (KVTD) mellé megérkezett egy, a termékdíjhoz nagyon hasonló, de mégis más kötelezettség, az EPR.

Tovább

M-lapok - Hogyan kerülje el a NAV radarját?

Az M-lapok (belföldi összesítő jelentések) pontos és hatékony elkészítése elengedhetetlen az adóhatóság figyelmének elkerülése érdekében. Az M-lapok helyes kezelése kiemelten fontos, mivel a NAV új kockázatelemzési módszerei fokozott figyelmet fordítanak a bejelentett adatok pontosságára.

Tovább

Áfa visszaigénylés külföldről – közeleg a határidő!

A külföldi áfa visszaigénylési kérelmet 2024. szeptember 30-ig kell benyújtani a NAV-hoz azoknak a belföldi adóalanyoknak, akik az Európai Unió olyan másik tagállamában, vagy olyan elismert harmadik államban szereztek be terméket, vagy szolgáltatást 2023-ban, ahol nem végeznek adóköteles gazdasági tevékenységet.

Tovább

Üzleti partner előzetes ellenőrzése vs EUB eljárás

Bár az Európai Bíróság egy év eleji ítélete iránymutatást ad arra, hogy milyen előzetes üzleti ellenőrzés várható el az adózóktól az adókijátszásban való részvétel elkerülésére, a legtöbb társaság számára mégis a saját üzleti ellenőrzési gyakorlat kialakítása az egyetlen járható út, az adókockázatok mérséklésére.

Tovább

Szigorúbb adóellenőrzések, magasabb mulasztási bírságok

Augusztus 1-jétől módosulnak az adózás rendjéről szóló törvény mulasztási bírságot tartalmazó rendelkezései. A Kormány az orosz-ukrán háborúra hivatkozva megduplázza a mulasztási bírság általános tényállásához, a be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásához, valamint a számla-, nyugtakibocsátási, illetve az iratmegőrzési kötelezettség elmulasztásához kapcsolódó szankció mértékét.

Tovább

Adóelőleg mérséklés - most éri meg élni vele!

Abban az esetben, ha egy társaság árbevétele visszaesik, gondot okozhat a korábbi évek eredménye alapján meghatározott adóelőleg megfizetése. A fizetési nehézség kezelésére nagy segítséget nyújthat, az adóelőlegkötelezettség mérséklése, ami az adóhatóságtól kérhető. Hogyan, milyen feltételekkel kérhető az adóelőleg mérséklése?

Tovább

Transzferár 2024 - Rekordszámú közvetlen transzferár-ellenőrzés

A transzferárazásban és a transzferár dokumentáció készítésében 2022-ben jelentős változások történtek; megtöbbszörözték a kiszabható bírság mértékét, valamint bevezették a transzferár adatszolgáltatási kötelezettséget. Fontos, azonban, hogy a 2023-as adóévre vonatkozóan is életbe léptek olyan változások, amelyek be nem tartása már sokszoros mulasztási bírság kiszabását is eredményezhetik. Az elmúlt egy év tapasztalatai alapján pedig a vállalkozások egyre nagyobb valószínűséggel számíthatnak közvetlen transzferár ellenőrzésekre a kapcsolt partnereikkel folytatott tranzakcióik esetében.

Tovább

Kiemelt témák