Facebook image

Összesen 25 bejegyzés

Vállalatfelvásárlási aktivitás 2023 – M&A kilátások 2024

A közép-kelet-európai M&A piac erősen ellenállt az infláció, magas kamatok és bizonytalanság által generált hatásoknak és összességében kedvezőbb számok jellemezték a nyugati helyzethez képest 2023-ban. Az M&A piac aktivitása 2023 második félévében kifejezetten fellendült, 40%-kal nagyobb értéken adtak el vagy vettek céget a piacon az első félévhez képest.

Tovább

Bizalmi vagyonkezelés (BVK) 2024

A bizalmi vagyonkezelési (BVK) struktúrák az utóbbi pár évben terjedtek el igazán. Az elmúlt években hazánkban is egyre népszerűbbé vált a komplex vagyontervezési megoldásokat kínáló bizalmi vagyonkezelés: az ennek keretében kezelt vagyonok száma 2024 februárjában már az ezret is meghaladja. A bizalmi vagyonkezelési struktúrák számának növekedéséhez jelentősen hozzájárult a 2023-ban történt jogszabálymódosítás*, az adómentes vagyonrendelési lehetőség megszüntetése magánszemély vagyonrendelők esetén, amely számos vagyonos személyt arra sarkallt, hogy a bizalmi vagyonkezelési struktúrát még 2023 őszéig létrehozza.

Tovább

Befolyásolja-e a referenciakamat a hazai vállalkozások cégértékét?

A napokban megjelent sajtóértesülések* szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium fontolgatja a referenciahozamok újragondolását a forint alapú hitelpiac fellendítésének céljából. A kamatok alapjául szolgáló referenciakamat jelenleg az 1 vagy 3 hónapos Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatlábhoz (BUBOR) igazodik, melyet felválthatnak a lejárathoz illeszkedő Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) hozamai, ezáltal csökkentve a kamatkötelezettségek mértékét. Vajon az alapkamatok rövidtávú változása, a hitelpiac esetleges fellendülése milyen hatást gyakorol a magyar vállalkozások értékére?

Tovább

Cégvagyon a házasságban

Az RSM családjogászai a cégvagyonnal kapcsolatban sokszor tapasztalják, hogy a házasfelek nem tudják eldönteni: kinek a tulajdona a „cég”? A házastársak közös, vagy külön vagyonába tartozik a gazdasági társaságban fennálló részesedés? A céges üzletrész esetében egyszerű lenne meghatározni a tulajdonosi minőséget úgy, hogy „azé, akinek a nevén van”, de ez a kérdés a házassági cégvagyon esetében ettől sokkal összetettebb.

Tovább

A vagyonmegosztás menete a válás után

Ahhoz, hogy a válás után a volt házasfelek új életet tudjanak kezdeni, mindenképp szükség van a házassági vagyon megosztására, a felek vagyonát képező vagyonelemek tulajdonjogi sorsának tisztázására akár perben, akár peren kívül. Hogyan zajlik a vagyonmegosztás, mire kell figyelni a vagyonmegosztási folyamat során?

Tovább

Válás: a családi céget is bedöntheti, ha nem készül rá előre

Bár érzelmi okokból sokan ódzkodnak a házassági szerződés gondolatától, azoknak a pároknak, akik közös vállalkozást vezetnek, felelőtlenség nem számításba venni egy negatív kimenetelű forgatókönyvet is. Nemcsak a költséges és elhúzódó pereskedést lehet megúszni váláskor egy házassági vagyonjogi szerződéssel, de könnyen lehet, hogy a családi cég jövője múlhat rajta. A Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Nyilvántartásába (HÉVSZENY) bejegyzett szerződések száma évről évre növekszik és egyre több szerződés a családi vagyon védelmét szolgálja.

Tovább

Mikor jó a holdingstruktúra?

A kis- és középvállalatok többségének nehézséget jelenthetnek a cégméret növekedésével járó újabb és újabb kihívások. Egy megfelelően kialakított holding struktúrának vagyonvédelmi és adózási előnyei vannak, ezen túl a vállalatirányítási folyamatok egyszerűsítésére is alkalmas. Mi az a holdingtársaság és milyen előnyökkel jár a holdingstruktúra? Kinek és mikor éri meg holdingtársaságot létrehozni? Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a holdingstruktúra legfontosabb tudnivalóit.

Tovább

Esettanulmány: így csökkentsük az öröklés jogi kockázatait. Hitel, termőföld, kriptovaluta, külföldi vagyonelemek öröklése – III. rész

A generációváltás sosem volt annyira aktuális téma, mint ma. A rendszerváltás óta működő vállalkozások alapítói lassan elérik a nyugdíjkorhatárt, a többség azonban még el sem kezdett az utódlás kérdésével foglalkozni. A visszavonulás elkerülhetetlen, és nem mindegy, hogyan éri a családot vagy a vállalkozást a vezetőcsere, esetleg egy váratlan haláleset.

Tovább

Generációváltás – alternatív vagyontervezési megoldások

A magyar gazdasági életben aktív vállalkozások jelentős részét a rendszerváltás idején alapított, többnyire családi tulajdonban lévő gazdasági társaságok alkotják, amelyek esetében a vezetők, illetve tulajdonosok életkora aktuálissá teszi a felkészülést mind a cégutódlást, mind a családi vagyon átörökítését illetően.

Tovább

Kiemelt témák