Facebook image

Összesen 31 bejegyzés

Nem fognak gyorsulni az adó- és vámperek!

2022. március elsejével változnak a közigazgatási peres eljárások szabályai. Sokan bíznak abban, hogy a jogszabályváltozás hatására felgyorsulhatnak az adó és vámigazgatási eljárásokat érintő közigazgatási peres eljárások. Sajnos az adóperek esetében nem várható kedvező fordulat!

Tovább

A jók, a rosszak és a többiek, 2016-tól így csoportosítja az adózókat a NAV

A Törvényalkotási Bizottság 2015. november 16-án zárószavazásra terjesztette a 2016. évi adótörvény változásokat tartalmazó egységes törvényjavaslatot, melyet az Országgyűlés elfogadott. Az elfogadott javaslat többek között a cégjegyzékbe bejegyezett, valamint az áfa regisztrációval rendelkező adózók megbízható, illetve kockázatos kategóriába sorolását indítványozta.

Tovább

Vagyonosodási vizsgálat: A NAV-ot köti a törvény betűje

Ha egy vagyonosodási vizsgálatban az adóhatóság megállapítja, hogy az ellenőrzött magánszemély vagyongyarapo­dása, életvitele nincs arányban a bevallott és igazoltan megszerzett adóköteles jövedelmeivel, akkor a vagyonosodáshoz szükséges jövedelem utáni adót a magánszemély terhére megállapítja.

Tovább

Adó alóli mentesség a termék Közösségen belüli értékesítése esetében: az adóhatósági jogalkalmazás mennyiben felel meg a bírósági gyakorlatnak

Minden érintett fejből fújja, hogy az Áfa törvény 89. § (1) bekezdése alapján az a közösségi termékértékesítés mentes az adó alól, amennyiben hitelt érdemlően bizonyítást nyert, hogy az adózó által értékesített áru valóban elhagyta Magyarország területét. Az Áfa törvény a mentesség megállapításához egyetlen feltételt szab: az értékesítésnek igazoltnak kell lennie.

Tovább

A munkáltatói lakáscélú támogatások tapasztalatai

Lassan egy éve lesz, hogy hatályba lépett az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás folyósításának szabályairól szóló NGM rendelet. Úgy gondoltam, hogy ennek apropóján, illetve azért is, mert ez a támogatási forma folyamatos és egyre növekvő népszerűségnek örvend, érdemes kicsit áttekinteni az eddigi alkalmazás során szerzett tapasztalatokat.

Tovább

EKÁER kicsit másképp! Mire is jó az EKÁER rendszer?!

Mostanáig az EKAER rendszerről a NAV egyéb hatósági feladataitól és az adóellenőrzések általános metodikájától egy kicsit elkülönítetten beszéltünk. Lassan itt az idő, hogy az EKAER részletszabályainak megismerését követően tovább lépjünk és belegondoljuk abba, hogy hogyan is fogja az EKAER rendszer megváltoztatni a fuvarozással járó termékmozgatást végző vállalkozások adómorálját. Tovább az EKAER kalkulátorhoz »

Tovább

Nemzetközi adóügye van? Iratbetekintési jogok és következményei!

A két hatóság közötti levelezés az EU-n belül egy megfelelően formalizált keretben, világosan lefektetett szabályok és előírások mentén történik. A hatóságok közötti kommunikáció az erre a célra létrehozott szervezeti egységek, az ún. CLO-irodák között zajlik. Magyar oldalról a NAV szervezetén belül található KKI (Központi Kapcsolattartó Iroda) végzi az összes nemzetközi megkereséssel összefüggő hatósági feladatot.

Tovább

Kiemelt témák