Facebook image
Mentés

Földadó – fizessek, vagy ne fizessek?

Az Országgyűlés eltörölte a földadót; a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény július 4-én elfogadott módosítása szeptember 1-től lép hatályba. A jogszabály értelmében a települések önkormányzatai nem vethetnek ki adót termőföldre, a termőföld tulajdonjogára és a termőföldre ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jogra. De mit tegyen az, aki olyan településen lakik, ahol már ki is vetették a földadót?

 Miért került bevezetésre a földadó?

Sokan kaptak az év elején értesítést arról, hogy a települési önkormányzat földadót vetett ki rájuk 2023 január 1-től. Mi állhatott az új adónem bevezetése mögött? Nem titok, hogy sajnos az önkormányzatokat sem kímélete a rezsiválság, pedig még csak most kezdenek magukhoz térni a koronavírus okozta bevételkiesésből. Ezért sok településen próbálják a bevételeket növelni, melyre  két eszköz van: vagy a már meglévő adóterheket emelik meg, vagy új adótárgyakra vetnek ki adókötelezettséget. 

Így történt azt, hogy egyre több településen jelent meg a földadó, mint – többek között - a helyi termőföldek tulajdonosait sújtó közteher. 

Földadó: tiltakozó gazdák

Az új adónem nagy felháborodást keltett a gazdák körében, és rögtön jelezték is, hogy ez a típusú adókötelezettség csak tovább fogja növelni az alapélelmiszerek árait is, hiszen aki csak tudja továbbterheli azt a végső fogyasztókra. 

Földadó kivezetése

A kormány meghallgatta a gazdák igényét, és július elején lépett: törvénybe foglalta, hogy a termőföldre nem vethetnek ki adót az önkormányzatok.

A törvényhozásnak azonban sajátossága, hogy csak egy bizonyos átfutási idővel léphetek hatályba az új rendelkezések. Földadót tehát termőföldre 2023. szeptember 1-től tilos kivetni. A törvény arra is  kötelezte az önkormányzatokat, hogy szeptember 2-ig igazítsák a helyi adó rendeletüket az új törvényhez, azaz legkésőbb ekkor mindenhol eltörlik a földadót.

 

Mi történik a befizetett földadóval?

Ugyan a földadó kivetését megtiltó törvény csak 2023. szeptember 1-től lép hatályba, még sem kell elkeserednie senkinek, aki már 2023-ban földadót fizetett az önkormányzat felé. Ugyanazon a napon, amikor a földadót eltörlő törvényt elfogadták, a kormány egy új rendeletet is hozott, melyben kötelezte az önkormányzatokat az eddig beszedett földadó visszafizetésére.

Ha tehát eddig nem fizetett, akkor most már ne is tegye! Ha pedig fizetett, akkor érdemes kapcsolatba lépnie az Önkormányzattal, hogy mindenképp megtalálj a jogosan  visszajáró összeget. 

Adótanácsadó segítségét kérem

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom