Facebook image

Támogatás a helyi iparűzésiadó-bevallás elkészítésében

A társaságok helyi iparűzésiadó-bevallásának elkészítésében, ellenőrzésében, a hipa megosztás vizsgálatában segítenek tapasztalt adótanácsadóink.

Kérdése van?
Forduljon hozzánk bizalommal!

Varga Diána

Vezető menedzser, Adóüzletág

Grónás Annamária

Menedzser, Adóüzletág

Telefon

Tekintettel arra, hogy a társaságok által alkalmazott szakemberek ezzel a feladattal általában az év során csak egyszer foglalkoznak munkájukat segítheti a hipa bevallás külső adószakértő általi előkészítése, áttekintése. A koronavírus járványra tekintettel adódhatnak olyan élethelyzetek, amelyek akadályt gördíthetnek e közel sem egyszerű feladat teljesítése elé. Ebben az esetben is támaszkodhatnak felkészült adótanácsadóink szaktudására.

Kiknek szól ajánlatunk?

Ajánlatunk mindazon vállalatoknak szól, amelyek:

 • jelentős összegű nettó árbevétel csökkentő tételt érvényesítenek hipa bevallásukban,
 • helyi iparűzési adóalapjukat több önkormányzat között kell, hogy megosszák
 • a helyi adóhatóságok esetleges szankcióit elkerülendő,

megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkező szakértő bevonásával kívánják felülvizsgáltatni, vagy akár elkészíttetni és benyújtani a helyi iparűzési adó bevallásaikat.

Mi hipabevallási szolgáltatásunk tartalma?

Munkánk során áttekintjük a rendelkezésünkre bocsátott helyi iparűzési adó kalkulációt. A hipa bevallás ellenőrzése keretében az átadott főkönyvi kivonat és az egyes adóalap csökkentő tételeket alátámasztó analitikák, bizonylatok elsősorban kockázatelemzésen alapuló mintavételes, részben tételes áttekintésére kerül sor.

Azon társaságok, amelyek a székhelyen kívül más önkormányzat illetékességi területén is végeznek ideiglenes vagy állandó jelleggel vállalkozási tevékenységet, az adó alapjának megosztására is kötelezettek. Ilyen esetben a hipa megosztás vizsgálatára is sort kerítünk, hiszen egy tökéletes adóalap számítást követően vétett adóalap megosztási hiba is akár jelentős adóhiányt és így adóbírságot, illetve késedelmi pótlékot vonhat maga után.

Az áttekintés eredményéről rövid összefoglalót készítünk, amelyet megvitatunk Partnerünkkel.

Hipa-bevallás elkészítésével, ellenőrzésével a cég ideiglenes kapacitásproblémái is kezelhetőek, igény esetén át tudjuk vállalni a teljes kalkuláció elvégzését, illetve a bevallás elkészítését is. Meghatalmazás alapján a hipa bevallások benyújtásának terhét is átvállalhatjuk a társaságtól. Amennyiben problémát jelent a szükséges adatok, információk összegyűjtése és megküldése, szakértőink a hipa bevallás elkészítéséhez szükséges adatokat online hozzáféréssel, akár közvetlenül a társaság vállalatirányítási rendszeréből is le tudják kérni, partnerünk rendszeréből.

Miért érdemes hozzánk fordulni az iparűzési adó kalkulációja tekintetében?

 • Az áttekintés során feltárásra kerülnek a hipa kalkuláció készítése során figyelmen kívül hagyott adó alapot csökkentő tételek, melyek hatására a társaság adófizetési kötelezettsége csökkenthető.
 • Munkánk során kiemelt figyelmet fordítunk a figyelembe vehető eladott áruk beszerzési értéke és közvetített szolgáltatások pontos mértékének megállapítására, cégcsoport szinten is.
 • Az áttekintés során választ tudunk adni arra, hogy a társaság megfelelően dokumentálja-e az elszámolt alvállalkozói teljesítések értékét és a közvetített szolgáltatásokat a hipa-adóalap csökkentés érdekében.
 • Alapkutatás, alkalmazott kutatás és kísérleti fejlesztés esetén elvégezzük a jogszabályi minősítés ellenőrzését.
 • Az egyes kalkulációk ellenőrzése során felhívjuk a figyelmet az érvényesíthető adócsökkentési lehetőségekre, megvizsgáljuk az érvényesíthetőség feltételeit.
 • Az egyes önkormányzatok közötti adóalap megosztás is a hipa vizsgálat tárgyát képezi.
 • Igény esetén nem csak a hipa kalkulációk véglegesítésében, hanem a kapcsolódó bevallások kitöltésében is segítséget nyújtunk.
 • Szükséges esetben át tudjuk vállalni a teljes hipa kalkuláció elkészítését is, kiegészítve a hipa bevallások kitöltésével és meghatalmazás alapján a bevallások helyi önkormányzatokhoz való benyújtásával is.
 • Az egyeztetések során - igény szerint - lehetőség van további adókérdések felvetésére is.

Komplex IFRS-számviteli és adótanácsadási szolgáltatásunk keretében

 • kialakítjuk a Nemzetközi Beszámolókészítési Szabványoknak (IFRS) megfelelő adatszolgáltatási rendszert és folyamatokat,
 • segítséget nyújtunk az átforgatás és az áttérés során, valamint a beszámoló és a bevallás elkészítésben,
 • és az IFRS számviteli és adóstandardok értelmezésében és a helyes gyakorlat kialakításában. 
 • Szolgáltatásunkat itt éri el

Milyen díjazással végezzük szolgáltatásunkat?

Az előzetesen rendelkezésünkre bocsátott hipakalkuláció (esetleg hipa bevallás),valamint főkönyvi kivonat áttekintését követően munkánk várható időigénye és a kalkuláció bonyolultsága alapján egyedi árajánlatot készítünk az érdeklődő társaság számára.


Felkeltettük érdeklődését?

Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat