Facebook image

Összesen 1410 bejegyzés

SZJA-bevallás tervezet – Mindenképp ellenőrizze!

Bár a NAV által készített 2023. évi SZJA-bevallási tervezetek március 15-től elérhetőek, ez nem jelenti azt, hogy minden adózó nyugodtan hátradőlhet anélkül, hogy bármit módosítana a tervezeten. Alábbiakban összefoglaltuk, hogy kiknek és mire érdemes figyelni annak érdekében, hogy az SZJA-bevallásunk hiánytalanul ki legyen töltve, és egyrészt elkerüljük az adókockázatot, másrészt minden jogszabály által biztosított adócsökkentési lehetőséggel éljünk.

Tovább

Társasági adó növelő és csökkentő tételek és TAO kedvezmények

Az éves adót bevalló társaságoknak 2024. május 31-ig kell elkészülniük TAO kalkulációjukkal, és be kell nyújtaniuk adóbevallásukat. Az éves adók nélküli főkönyv elkészítését követően kezdődhet a TAO kalkuláció összeállítása, alaposan átgondolva az egyes adóalap módosító (TAO növelő és TAO csökkentő) tételeket és TAO kedvezmények lehetőségét.

Tovább

HR stratégia 2024-ben - Vajon tényleg csak a pénz motivál?

Mindennapi világunkban mélyen gyökerezik az az elképzelés, hogy a pénz az egyik elsődleges motiváló tényező a munkavállalók számára. Bár a pénzügyi ösztönzők kétségtelenül jelentős szerepet játszanak a teljesítmény és az elkötelezettség növelésében, a modern munkahelyeken a motiváció sokkal árnyaltabb.

Tovább

Üzleti év zárása – jogi feladatok

Az éves beszámoló elkészítésével és az évzárással összefüggő feladatok jelentős terhet rónak a társaságok könyvelési, adózási területén dolgozó szakembereire, akik nem feledkezhetnek meg az üzleti év zárásával kapcsolatos jogi feladatokról és kötelezettségekről sem. Vegyük sorra milyen jogi feladatok kapcsolódnak a beszámoló készítéséhez és évzáráshoz!

Tovább

Az IFRS és a Fenntarthatósági (ESG) jelentés

A Nemzetközi Fenntarthatósági Standard Testület (ISSB) 2024 januártól bevezette első két IFRS standardját: az IFRS S1-et és az IFRS S2-t. A standardok révén megvalósult az a cél, hogy a fenntarthatósággal (ESG) kapcsolatos közzététel megfelel egyrészt a befektetők igényének a fenntarthatósági információk iránt, másrészt segít a vállalatoknak átfogó áttekintést nyújtani fenntarthatósági erőfeszítéseikről.

Tovább

Tao, hipa és innovációs járulék – kerülje el a felesleges adóterhet!

Az éves adót bevalló társaságoknak 2024. május 31-ig kell elkészülniük adókalkulációjukkal, és be kell nyújtaniuk adóbevallásukat. Az éves zárási feladatok fontos része a helyi iparűzési adó, az innovációs járulék, valamint a társasági adó kalkulációk és bevallások elkészítése. A Tao törvény számos olyan részletszabályt, módosítást tartalmaz, amelyek megismerésére, alkalmazhatóságának vizsgálatára a társaságoknak házon belül nincs kapacitásuk, ami felesleges adóterhet okozhat.

Tovább

Üzleti partner ellenőrzése 2024 – Miért fontos?

2024-től az adóhatóság kiemelt célja, a fiktív számlázás teljes megszűntetése az online számlaadatszolgáltatásokra és a virtuális revizorokra támaszkodva. Ezzel összefüggésben még szigorúbb ellenőrzéseket tervez és a könyvelők felelősségét is meg akarja állapítani, ha az adókötelezettségek megkerülését észleli.

Tovább

Magyar cégek külföldön – milyen adókötelezettséggel jár?

Bár az elmúlt turbulens időszak ellenére folyamatosan növekszik a külföldi gazdasági tevékenységet folytató magyar cégek száma, még mindig sokan megfeledkeznek az ezzel járó adókötelezettségekről. A külföldi gazdasági tevékenységet folytató magyar társaságoknak olyan kihívásokkal kell szembenézniük, mint a külföldi áfaregisztrációk kezelése, az áfabevallások elkészítése és benyújtása, vagy az új adózási struktúrák kialakítása.

Tovább

Globális minimumadó: azaz minimum 15 százalékos nyereségadó a nagyvállalatok számára

Idén januárban hatályba lépett a globális minimumadót szabályozó magyar jogszabály*, és ezzel az EU többi államához hasonlóan Magyarországon is megjelent az új adóteher. Az OECD által kidolgozott és az EU jogrendbe is átültetett globális minimumadó célja, hogy a 750 millió eurós árbevétel fölötti vállalatcsoportok tényleges adóterhe egyenletesen legyen elosztva a csoporttagok között és a tényleges adómérték országonként elérje a 15 százalékot. A globális minimumadó bevezetésével az érintett vállalatcsoportoknak rendkívül komplex jogszabályértelmezési és adminisztratív kihívásokkal kell szembenézniük.

Tovább

Kiemelt témák