Facebook image

Összesen 19 bejegyzés

Kötelező visszaváltási díjas, DRS termékek könyvelése

A kötelező visszaváltási díjas (DRS) rendszer – az italcsomagolások új visszaváltási rendszere - 2024. január 1-jén életbe lépett Magyarországon. A DRS rendszer hatályba lépésével egyidőben a számviteli törvény egyes rendelkezési is módosultak. Az alábbi blogbejegyzésünkben a DRS termékekre vonatkozó legfontosabb számviteli elszámolási szabályokat foglaljuk össze

Tovább

EPR vagy KVTD termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében. Az elmúlt egy év aztán megmutatta, hogy a cégek jelentős többségének a torkán akadt ez az EPR falat. Nem tudták sikeresen venni az akadályt, ami azzal járt, hogy a több mint 10 éve megszokott termékdíj (KVTD) mellé megérkezett egy, a termékdíjhoz nagyon hasonló, de mégis más kötelezettség, az EPR.

Tovább

Utolsó perces módosítás a DRS rendszerben – örülhetnek-e a prémium italforgalmazók?

Végéhez ér a kötelező visszaváltási rendszer, a DRS bevezetése. 2024. június 30-ig a kötelező visszaváltási díjas termékek a régi szabályok szerint is forgalomba hozhatóak, ezt követően azonban már csak a DRS rendszerbe tartozó termékek kerülhetnek a boltokba. A finishben a jogalkotó még módosított a DRS-ben érintett termékek körén, ebből adódóan, bizonyos feltételek mellett, többek között a nagyértékű prémium italokra nem kell majd alkalmazni a DRS rendszert.

Tovább

A kötelező visszaváltási rendszer (DRS) és az áfa

2024. január 1-től bevezetésre kerül a belföldön forgalomba hozott kötelező visszaváltási díjas termékek visszaváltási rendszere, a DRS. A kötelező visszaváltási díjas rendszer feladatokat ró mind a gyártókra, mind a forgalmazókra, valamint a DRS bevezetése miatt a nyári adócsomag az Áfa törvényt is módosította 2024. január 1-i hatállyal. Az alábbi blogunkban bemutatjuk, melyek az új DRS rendszer legfontosabb, áfát érintő hatásai.

Tovább

Kenőolaj – jövedéki adóköteles vagy sem?

Gyakorlati tapasztalataink szerint a kenőolaj jövedéki megközelítése gyakran visszatérő téma gazdálkodói körben. Problémás annak azonosítása, hogy pontosan mi tartozik ebbe körbe a jövedéki törvény szempontjából, van-e teendője a társaságnak, és ha igen, mi is az.

Tovább

Indokolt lenne az új Jöt. változtatása

Az új jövedéki törvény még életbelépése előtt módosításra került, de úgy tűnik, hogy a gazdálkodóktól érkező észrevételek, valamint az általános eljárásjogi háttér változása elkerülhetetlenné teszi az ismételt módosításokat. A jövedéki engedélyeseknek előírt pénzügyi biztosíték és a kötelező tárolókapacitások meghatározása is kérdéseket vet fel.

Tovább

Utolsó simítások a hatályba lépés előtt – jövedéki törvény

Több alkalommal írtunk már arról, hogy milyen teendők vannak az új jövedéki szabályozás bevezetésével kapcsolatosan. A törvény hatályba lépése több alkalommal tolódott, de most úgy látszik, a július 1. valóban reális dátum. Végső hajrába ért a felkészülés az új kihívásokra, amit nem tesz könnyebbé az a tény, hogy a szabályozás szinte állandóan változik.

Tovább

Kiemelt témák