Facebook image
Mentés

Kenőolaj – jövedéki adóköteles vagy sem?

Gyakorlati tapasztalataink szerint a kenőolaj jövedéki megközelítése gyakran visszatérő téma gazdálkodói körben. Problémás annak azonosítása, hogy pontosan mi tartozik ebbe körbe a jövedéki törvény szempontjából, van-e teendője a társaságnak, és ha igen, mi is az.

Ezért a kenőolajok és a jövedéki törvény összefüggései körében felmerülő kérdéseknek és igényeknek megfelelően szeretnénk a témát megfelelően körüljárni és bemutatni: 

  • elsőként a kenőolajok termékkörének jövedéki szabályozottságát,
  • majd a szükséges engedélyek rendszerét, feltételeit, valamint
  • a kenőolajok adókezeléséhez szorosan tartozó környezetvédelmi termékdíj-kötelezettségeket vesszük sorra blogsorozatunkban.

A jövedéki törvény az energiatermékek fogalmának meghatározásakor a különböző felhasználási területeket illetően széles termékskálát alakított ki. Mikor azt halljuk, hogy energiatermék, akkor a legtöbb ember fejében egyből a klasszikus energiatermékek ugranak be, mint a villamosenergia, a szén és a földgáz, de semmiképpen nem a kenőolaj. Pedig az előbbieken túl a jövedéki törvény e kategóriába sorolja az üzemanyagokat, a fűtési célra előállított növényi olajokat valamint az ásványolajokat is.

Ásványolajok kifejezés hallatán sokan az olajkutakra, az arab térség gazdagabb felére és természetesen a Ewing-családra asszociálnak. Jövedéki szempontból a bányászott olaj is ebbe a kategóriába tartozik, azonban azon túl még a különböző kenőolajok és számos tisztítófolyadék is. 

Tapasztalatunk alapján a gazdálkodók minden, a gépek, járművek alkatrészeinek kenéséhez szükséges olajat, a különböző kenőanyagokat, az üzemanyagok adalékanyagait, és általánosságban minden olajszerű anyagot „kenőolajnak” neveznek és kezelnek is. Jövedéki szempontból ez súlyos hiba, mely tévedésnek komoly következményei lehetnek.

A tisztánlátás érdekében összefoglalva az ide vonatkozó jövedéki szabályokat, igyekszem segítséget nyújtani: 

  • a termékek beazonosításában, illetve 
  • annak felismerésében, hogy valaki alanya-e a jövedéki törvénynek, 

kitérve közben egy másik fontos tényezőre a kenőolajok vonatkozásában, a környezetvédelmi termékdíj-fizetési kötelezettségre is.

Honnan tudható, hogy a jövedéki törvény hatálya alá tartozik-e egy kenőolaj? 

Elsőként fontos tisztázni, hogy a hétköznapi értelemben használt és a köztudatban kenőolajként említett termékek a hatályos jövedéki szabályok alapján besorolásukat illetően energiatermékek, mely kategórián belül azok lehetnek ellenőrzött energiatermékek, megfigyelt termékek, egyéb ellenőrzött ásványolajok illetve kenőolajok.

Azt, hogy egy termék jövedéki szempontból milyen kategóriába tartozik és egyáltalán a jövedéki törvény hatálya alá tartozik-e, legkönnyebben annak 8 számjegyű KN-kódja (a 10 számjegyű vámtarifaszám első 8 karaktere) alapján lehet megállapítani. A jövedéki törvény sokszor sorszámtartományok megjelölésével tartalmazza a jövedékitermék-kategóriákat, így nem egyértelmű első látásra, hogy az adott KN-kód szerepel-e az érintett kategóriában, vagy éppen melyik kategóriában szerepel.

Rendkívül fontos annak ismerete, hogy a termékünk pontosan melyik kategóriába tartozik, ugyanis jelentősen eltér a jövedéki szabályozás az egyes termékkategóriák esetében!

Mi a teendő, ha valaki tevékenysége során jövedéki terméket jelentő kenőolajjal találkozik? 

Gyakran ismétlődő kérdés az ügyfelek részéről, hogy mi a teendő akkor, ha valaki tevékenysége során kenőolajjal találkozik; importálja, exportálja, közösség területéről behozza, azzal kereskedik, vagy csupán tevékenységéhez kívánja felhasználni. 

Van olyan gazdálkodó, aki nincs tisztában azzal, hogy kenőolajjal végez tevékenységet, és csak a NAV felhívásából értesül arról, hogy jövedéki terméket tartalmaz az EKAER-köteles szállítmánya. Igen, az EKAR-bejelentésekből a hatóság rengeteg információhoz jut, köztük például ahhoz is, hogy amennyiben egy szállítmány jövedéki terméket tartalmaz, úgy ahhoz az adott gazdálkodó rendelkezik-e megfelelő engedéllyel, és amennyiben nem, már megy is a felhívás a gazdálkodó felé.

Főszabályként elmondható, hogy a jövedéki termékekkel végzett tevékenységekhez (előállítás, tárolás, felhasználás, importálás, közösségen belüli beszerzés, nagykereskedelmi tevékenység) a jövedéki törvényben meghatározott engedély szükséges.

Azt, hogy milyen engedélyre van szükségünk, a termék kategóriája, kiszerelése, és az azzal végzett tevékenység fogja meghatározni.

Áttekintve a szabályozást, amennyiben termékünk:

  • Kenőolaj:

A kiszereléstől függetlenül előállítása, belföldi nagykereskedelme, importja, közösségen belüli kereskedelmi célú szállítása, felhasználása jövedékiengedély-köteles tevékenység

  • Ellenőrzött energiatermék:

Nagykereskedelme 1-5 liter/kg kiszerelésű termékek esetén jövedéki engedélyköteles.

Importja 5 liter/kg kiszerelés felett jövedéki engedélyköteles, amennyiben az importőr nem saját célra használja fel.

Közösségen belüli kereskedelmi célú behozatala 5 liter/kg feletti kiszerelés esetén jövedéki engedélyköteles.

  • Megfigyelt termék:

5 liter/kg kiszerelés felett előállítása, belföldi nagykereskedelme, importja, közösségen belüli kereskedelmi célú szállítása, felhasználása jövedéki engedélyköteles tevékenység.

  • Egyéb ellenőrzött ásványolaj: 

5 liter/kg kiszerelés feletti előállítása, belföldi nagykereskedelme, importja, közösségen belüli kereskedelmi célú szállítása jövedéki engedélyköteles tevékenység.

  • Energiatermék:

az energiatermékekkel végzett bármely tevékenység, kivéve az energetikai célra történő értékesítést, azok kiszerelésétől függetlenül a jövedéki törvényben meghatározott engedély nélkül végezhető.

Amennyiben a fenti termékeket a gazdálkodó belföldön jövedéki adóval terhelten szerzi be és saját tevékenysége során felhasználja, vagy végfelhasználó részére értékesíti (kisker. tevékenység),úgy ahhoz nem szükséges a jövedéki törvényben meghatározott engedély.

Miután a megfelelő KN-kód ismeretében meghatároztuk, hogy milyen jövedéki kategóriába tartozik a termékünk, akkor válik láthatóvá, hogy milyen jövedéki engedélyre lesz szükségünk, továbbá, hogy a termék vonatkozásában milyen adminisztratív – nyilvántartási, jelentési – kötelezettségünk lesz és kell-e jövedéki adót fizetnünk.

A fentiekből látható, hogy amit kenőolajnak gondolunk az sokszor a jövedéki szabályozás értelmében egészen más terméket takar. Az is látható, hogy a különböző termékekhez és az azokkal végzett különböző tevékenységekhez más-más engedély szükséges. 

Nem könnyű eligazodni a szabályozásban, hiszen egyszerre több feltételt és komponenst szükséges figyelembe venni, melyekhez tényleges jövedéki szakmai ismeretek és gyakorlati tudás szükséges.

Amennyiben kétségei vannak a Társasága által kezelt termékekkel kapcsolatosan, nem biztos benne, hogy az Ön által kezelt termék nem minősül-e jövedéki terméknek, vagy nem biztos azok vámtarifális besorolásában, úgy a jogkövető magatartás biztosítása érdekében javasoljuk, hogy forduljon jövedéki szakemberhez.
    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom