Facebook image
Mentés

Véghajrába ért az új jövedéki szabályozás, júliusban életbe lépnek az új Jöt. rendelkezései

Több alkalommal is írtunk az új jövedéki szabályozásról, az arra való felkészülés feladatairól. Az új szabályozás jelentőségét, valamint az adózási terület komplex jellegét jól mutatja, hogy nem egyszerű az új szabályokat hatályba léptetni.

A jövedéki alanyoknak, valamint a jövedéki adóval foglalkozó szakembereknek volt lehetőségük felkészülni az új szabályokra, ugyanis az eredetileg tervezett január 1-jei életbelépéshez képest, az április 1-re módosított határidőben sem lépett életbe az új szabályozás. A jelenlegi, július 1-i határidő úgy tűnik, már nem tud változni, ami azt jelenti, hogy a már többször módosított új törvény élesben megkezdi működését a jövő héten.

Elektronikus kommunikáció az adóhatóság és a jövedéki alanyok között

Valóban sok olyan újdonság van a jövedéki területen, amelyeket az új szabályozás vezetett be, és mely szabályok igazi értékmérője a gyakorlati alkalmazás lesz majd.

Szinte teljesen elektronikussá vált a hatóság és az ügyfél kommunikációja; a kérelmek, az adatszolgáltatások, az engedélyek, a nyilvántartások vezetési módja mind-mind elektronikusan történik. Ennek köszönhetően a hatóság már nyilatkozataiban előrevetítette, hogy 2018-ban akár alkalmazható is lesz a jövedéki területen az a metodika, hogy a közölt adatok alapján, a hatóság készíti el az adóalanyok adóbevallásait, hasonlóan az SZJA területéhez.

Ennek megvalósításáig még valószínűleg sok víz fog lefolyni a képzeletbeli folyón, ugyanis egy ilyen rendszer bevezetéséhez nem elégséges az elektronizálás az adóigazgatási területen. Ehhez igazítani kell a felelősségi rendszereket is a kötelezettségek elmulasztásával összefüggésben. A gondolat, mely szerint a hatóság minél több terhet levesz a gazdálkodók válláról, támogatandó, de ennek valós segítségnek kell lennie.

Jövedéki biztosítékok – adókockázati alapon 

A legnagyobb változás a jövedéki biztosítéki rendszerben tapasztalható, ugyanis ellentétben a korábbi jogszabály elveivel - amely döntően figyelmen kívül hagyta az adókockázat mértékét - a jelenlegi biztosítéki rendszer alapvetően adókockázati alapú. Egy ilyen rendszer nem kötelezi a gazdálkodót arra, hogy túlbiztosítsa jövedéki tevékenységét az adókockázat szempontjából, sőt a hatóság értékeli a garancia nyújtása során, amennyiben valaki nem kockázatos adózó, vagy évek óta jogszerűen folytatja tevékenységét. 

Ez a változtatás mindenképpen üdvözlendő, de egy apró porszem került a gépezetbe, ugyanis vannak olyan gazdálkodók, akik adózott jövedéki termékekkel foglalkoznak, azaz esetükben nincs adókockázat, mégis kötelezve vannak milliós biztosíték szolgáltatására. Ennek a kötelezettségnek kizárólag piacszabályozó szerepe lehet, hogy minél kevesebben végezzék az adott tevékenységet.

Kattintson, és tudja meg, cége készen áll-e a GDPR-ra!

Az életbelépő törvény alapján új szereplők - az energiaadóval érintett gazdálkodók - is megjelentek a jövedéki területen, akik még tapasztalatom szerint barátkoznak azzal a gondolattal, hogy mit is jelent jövedéki alanynak lenni, valamint miben különbözik a pénzügyőrök által folytatott ellenőrzés a normál adóellenőrzéstől. Abba valószínűleg belegondolni sem mernek egyelőre, hogy a korábbi energiatörvény és annak mögöttes szabályrendszerét képező Art. szankciók helyett, mit is jelenthet, a költségvetési hiány akár 500%-ig terjedő jövedéki bírság alkalmazása. 

A jövedéki igazgatás területe mindig speciális volt, az érintett termékek, a magas adótartam, valamint a tevékenységi engedélyek mellett jelentkező adókötelezettségek összetett jellege miatt. Ezen a téren nincs változás, az új Jöt. továbbra is számos tényezővel kiemeli ezt a területet a normál adózási folyamatokból. Akik felkészültek a változásokra, azok nyugodt szívvel várhatják a várhatóan érkező jövedéki ellenőröket  és elkerülhetik a szankciókat is. 

A puding próbája az evés, a bevezetés gyakorlati tapasztalatairól a következő hónapokban beszámolunk. 

Kapcsolódó bejegyzéseink

Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

Feliratkozom