Facebook image

Összesen 8 bejegyzés

A kötelező visszaváltási rendszer (DRS) és az áfa

2024. január 1-től bevezetésre kerül a belföldön forgalomba hozott kötelező visszaváltási díjas termékek visszaváltási rendszere, a DRS. A kötelező visszaváltási díjas rendszer feladatokat ró mind a gyártókra, mind a forgalmazókra, valamint a DRS bevezetése miatt a nyári adócsomag az Áfa törvényt is módosította 2024. január 1-i hatállyal. Az alábbi blogunkban bemutatjuk, melyek az új DRS rendszer legfontosabb, áfát érintő hatásai.

Tovább

Itt a kötelező visszaváltási (DRS) rendszer - november 15. a kötelező regisztráció!

A társaságok alig ocsúdtak föl az EPR kötelezettség első próbatételéből, nyakukon a következő, hulladékgazdálkodást érintő kihívás, az új kötelező visszaváltási rendszer (DRS Deposit Return System). Bár a DRS várhatóan kevesebb gazdálkodót érint, ugyanakkor az EPR-hez képest sokkal nagyobb kihívást is jelenthet. A kötelező visszaváltási rendszer éles indulása 2024. január 1-je, a visszaváltási rendszerben érintett termékek forgalmazóinak 2023. november 15-éig kötelező regisztrálni.

Tovább

Az új hulladékgazdálkodási EPR-rendszer potyautasai

Minden rendszernek voltak és lesznek is potyautasai, a kérdés az, hogy mennyien. Átvitt értelemben egy kötelezettség esetében azokat nevezzük így, akik nem akarják teljesíteni a kirótt kötelezettséget, de a szolgáltatást igénybe veszik. Az új (kiterjesztett gyártói felelősség) EPR díjat azért kell fizetni a társaságoknak, mert az állam, vagy rajta keresztül a koncesszor kezeli a hulladékunkat. Aki nem regisztrált az új EPR- rendszerbe és ezáltal nem is fog EPR díjat fizetni, de hulladékot termel, valamint EPR köteles terméket hoz forgalomba, az a rendszer potyautasának tekinthető. Ugyanis az EPR rendszerben a díj fizetésével kollektív teljesítés keretében finanszírozzuk a hulladékgazdálkodás új rendszerét, a hulladékkal kapcsolatos koncesszori feladatokat.

Tovább

Jelentős mértékű lett az új EPR-díj!

2023. június 02-án napvilágot látott a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben fizetendő díjak mértéke (EPR - kiterjesztett gyártói felelősség- díj). Ahogy az várható volt, a társaságok részéről fizetendő EPR-díjak az azonos és hasonló termékáramban korábban megállapított termékdíj tételekhez képest jelentősen magasabbak lettek.

Tovább

Kukában a termékdíj javaslat!

Ha a termékdíj fizetési kötelezettség indokát veszem alapul, miszerint azután fizetünk termékdíjat, ami a kukába kerül, akkor lehet, hogy a termékdíj törvény 2019-re tervezett változtatási javaslata is termékdíj köteles, ugyanis kukába került.

Tovább

A gazdálkodók jelentős része nem tudja, hogy termékdíjat kellene fizetnie!

„A tudatlanság és a közömbösség senkit sem menthet meg. A tudás sokkal inkább.” Orson Scott Card amerikai író megállapításával nem érdemes vitatkozni, ha valaki mégis más véleményen lenne, igazát semmiképpen ne az adózási szabályokkal bizonyítsa, ugyanis a szabályok nem ismerete senkit nem hat meg egy adóvizsgálat során.

Tovább

Kiemelt témák