Facebook image
Mentés

Nem az eredeti tervek szerint változik a termékdíj!

Idén augusztusban beterjesztett környezetvédelmi termékdíj szabályozás módosítását célzó törvényjavaslat több olyan változtatást is tartalmazott, amely érzékenyen érintette volna a reklámhordozó papírt, valamint a műanyag táskákat gyártó és forgalmazó gazdálkodókat. A tervezett díjemelésekkel szembeni felháborodástól és tiltakozástól volt hangos a sajtó, ezek szerint nem eredménytelenül.

Kihagyták a javaslatból a díjtételemeléssel járó módosításokat

Nem bővül a műanyag reklámtáska definíciója, ezáltal azokra a műanyag hordtasakokra, közismertebb nevükön műanyag zacskókra, amelyek eddig 57 Ft/kg volt a tarifa nem kell alkalmazni a magasabb 1 900 Ft/kg mértéket. 

Emellett a végleges javaslatból elhagyásra került egy másik nagyon jelentős változtatási javaslat, a reklámhordozó papírok termékdíjának, közel 35 százalékos emelése (85 Ft/kg-ról 114 Ft/kg-ra).

Ez a két változtatás jelentős bevételnövekedést eredményezett volna termékdíj fronton, ez most elmarad. A javaslat egészen az Országgyűlésig jutott, ott azonban a kötelező egyeztetések valamelyik fórumán elvérzett és a véglegesen elfogadott, jelenleg aláírásra váró szövegből már hiányzik.  

 A javaslat ellenben számos módosítást és kiegészítést tartalmazott, ahogy azt korábbi a tervezett termékdíj változásokat feldolgozó blogbejegyzésemben részleteztem. 

A termékdíj módosítások 2018. január 1-jével léphetnek életbe

Az elkülönített hulladék tárolására szolgáló műanyag zsák is definiálva lesz a Kvtd. törvényben, ezzel elősegítve, hogy annak saját célú felhasználása és első belföldi forgalomba hozatala se keletkeztessen termékdíj kötelezettséget. 

A kereskedelmi csomagolószer kategória kivezetésre kerül a termékdíj szabályozásból és ezzel párhuzamosan a fém ital-csomagolószerek definiálásra kerülnek a törvényben, ezáltal elérve a vonatkozó díjtétel 57 Ft/kg-ra való mérséklését a korábbi 304 Ft/kg-ról.

A reklámhordozó papírok fogalma is pontosításra kerül, eltörli a fogalomból azon kivételeket, amelyek nehezen meghatározhatóak. A módosítás hatására mentesülnek a közhasznú szervezetek és az önkormányzatok a reklámhordozó papírok után fizetendő termékdíj kötelezettség alól, amennyiben azokat alapfeladatuk körében adják ki. A javaslat egyértelműsíti továbbá, hogyha egy termék reklámhordozó papír és irodai papír funkciót is betölt, akkor a kötelezettség a reklámpapír jelleg alapján áll fenn. 

A javaslat alapján a termékdíj szabályozás áttér az adott év január 1-jén hatályos áruosztályozási szabályok alkalmazására a 2010. január 1-jén hatályos vámtarifaszámok alkalmazása helyett, amely leegyszerűsíti a termékdíj-köteles termékek besorolását, megszüntetve a korábbi évek nehézségeit, amelyek az eltérő időállapotú vámtarifa alkalmazása miatt merültek fel.

Az Uniós irányelvi (WEEE) kötelezettséggel összhangban változnak az elektromos, elektronikai berendezések kategóriái, a korábbi kilenc helyett öt termékkategória (hőcserélő berendezések, képernyők/monitorok, nagygépek, kisgépek, kisméretű számítástechnikai berendezések és távközlési berendezések) lesz elérhető. A kategóriák számának csökkentése mellett, a díjtételek csökkentését is tartalmazza a javaslat, amelynek célja a díjtételek egységesítése 57 Ft/kg-ra. Ezáltal 2018. január 1-jétől már a rádiótelefonokra sem kell a 304 Ft/kg-os és a szórakoztató elektronikai cikkekre sem kell a 114 Ft/kg-os magasabb termékdíjat megfizetni.

Szintén csökkenti a javaslat a gépjárművek termékdíj-köteles alkotórészei után fizetendő termékdíjat, vagy a gépjármű átalányt az elektromos autók esetében 50 százalékkal, míg a hibrid autók esetében 30 százalékkal, ezáltal országszerte ösztönözve a környezetbarát megoldások elterjedését.

Kattintson, és tudja meg, cége készen áll-e a GDPR-ra!

A javaslat egyértelműen rögzíti azt is, hogy a jövőben új átvállalási szerződések megkötése és bejelentése szükséges, ha az egyik szerződő fél jogutódlással megszűnik.

Az adóigazgatási szabályozás változását a javaslat végigvezeti a termékdíj törvényen is, azaz az új Art. (Air.) hatására pontosításra kerülnek a szabályozásban az eljárási szabályok is. 

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom