Facebook image
Mentés

2012: a változások éve

Az áfaváltozásokról, a cafeteria módosult szabályairól, valamint a környezetvédelmi termékdíj megváltozott rendszeréről tartottak előadást szakértőink egy szakmai szemináriumon. Hogy mi hangzott el, megtudhatja bejegyzésünkből!

Jelentős változásokkal indult 2012 az áfaszabályozás szempontjából – hangsúlyozták szakértőink a szakmai eseményen. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy az általános áfakulcs 25 százalékról 27 százalékra történő emelése, illetve a februártól 75 naposra emelkedő kiutalási határidő jelentős finanszírozási többletköltséget okoz a vállalatoknak, és növeli az adminisztrációs terheiket is.

Hasonlóképpen az idén teljesen átalakult a cafeteria rendszere is, az eddig használt étkezési jegyeket felváltotta az állami kibocsátású Erzsébet-utalvány, az Üdülési Csekk helyét pedig a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP) vette át. Változott a béren kívüli juttatások adóterhelése is, hiszen már 10 százalék egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni a juttatás adóalapként meghatározott összege után. Így összességében az adóteher 30,94 százalékra nőtt.

Átalakult január elsejétől a környezetvédelmi termékdíj rendszere is – tették hozzá szakértőink. Eddig a törvény a csomagolást jelölte meg termékdíjköteles terméknek, 2012-től viszont a kötelezettség alapjává a csomagolóeszköz és az egyéb csomagolószer vált. Ezzel megváltozott a kötelezettség alanya, 2012-től a csomagoláshoz felhasznált csomagolószerek első belföldi forgalomba hozói és saját célú felhasználói a kötelezettek, vagyis jellemzően a csomagolószer gyártói és importálói.

Ha részleteiben is kíváncsi a témákra, az előadások anyagát megtalálja itt:

Korábbi blogbejegyzéseinket pedig itt olvashatja:

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom