béren kívüli juttatások

2019-től megszüntetésre került az évi 100 000 forint pénzösszeg béren kívüli juttatásként kedvező adózás mellett történő kifizetésének lehetősége. 

A SZÉP-kártyára utalt összeg 2019-ben is béren kívüli juttatásnak minősül amennyiben teljes évben fennálló munkaviszony esetén az átutalt összeg nem haladja meg az alábbi értékhatárokat:  

  • szálláshely-szolgáltatás alszámla legfeljebb 225 000 forint,  
  • vendéglátás alszámla legfeljebb 150 000 forint,  
  • szabadidő alszámla legfeljebb 75 000 forint  

A béren kívüli juttatásokhoz 2019. július 1-től 32,5 százalékos adóteher társul. 

Általános esetben a juttatás összesen a 450 000 forintos ún. rekreációs keretösszeg erejéig adózik ilyen adómértékkel (költségvetési szerv munkáltató esetén ez a keretösszeg 200 000 forint) mint béren kívüli juttatás.  

Amennyiben a SZÉP-kártya esetében a juttatás önmagában meghaladja a rekreációs keretösszeget, akkor a limiten felüli rész már egyes meghatározott juttatásként adózik, amelyre 2019. július 1-től 38,35 százalék közteher rakódik.

További béren kívüli juttatások:

  • a szakszervezet által a tagjának, a nyugdíjas tagjának, az említett magánszemélyek közeli hozzátartozójának, az elhunyt tag (nyugdíjas tag) közeli hozzátartozójának üdülőben nyújtott üdülési szolgáltatás révén juttatott jövedelemből az adóévben személyenként a minimálbér összegét meg nem haladó rész;
  • a szövetkezet közösségi alapjából a szövetkezet magánszemély tagja részére a szövetkezet alapszabályában foglaltaknak megfelelően az adóévben nem pénzben juttatott - egyébként adóköteles - jövedelem együttes értékéből személyenként a minimálbér havi összegének 50 százalékát meg nem haladó rész.

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER