Facebook image

béren kívüli juttatások

SZÉP-kártya szabályok 2024

2023-ban megszűntek a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) alszámlái, a korábbi három zsebből csak  a szálláshely zseb maradt meg. Azaz kártyakibocsátótól függetlenül a szálláshely alszámla a SZÉP-kártya egyedüli számlájaként működik tovább. 

Az eddigi SZÉP-kártya alszámlák értékhatáraira vonatkozó előírások, így az adókötelezettség is ezentúl csak a rekreációs keretösszeghez igazodott. Ez alapján évente 450 ezer forintot lehet béren kívüli juttatásként a számlára utalni. Tehát a SZÉP-kártyára utalható keretösszeg nem változik, csak ezentúl nem kell zsebenként figyelni a kereteket.   

SZÉP-kártya adózása

A béren kívüli juttatásokra vonatkozóan a kedvezményes közterhek a SZÉP-kártyák esetében 2024. január 1-jétől változatlanok. Béren kívüli juttatásként 28 százalék adó (szociális hozzájárulási adó és szja) fizetendő.

Az kedvező adózású összeghatár feletti rész egyes meghatározott juttatásként (33,04 százalékos adóteherrel) adózik.

A SZÉP-kártya felhasználhatósági területe

Nem történik változás a SZÉP-kártyán lévő összegek eddigi felhasználási területeiben, a vendéglátás és a szabadidő zseb teljes felhasználási körét átveszi a szálláshely zseb. Ezt azt jelenti tehát, hogy a SZÉP-kártya felhasználási köre ugyanaz marad, csak ezentúl a szálláshely zsebről lehet minden SZÉP-kártyás szolgáltatásért fizetni.

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER