Facebook image

Összesen 91 bejegyzés

RSM Hungary
Áfa

Áfa visszaszerzése a NAV-tól 2021-ben

Egy követelés behajthatatlansága adóalanyok közötti ügyleteken túlmenően cég és fogyasztó közötti tranzakciókban is felmerülhet, ekkor az áfa finanszírozása is problémát jelent. Előfordulhat az is, hogy az adóalany vevő fizetett ugyan, de az értékesítő fél mégsem kapta meg az ellenértéket, ezért nála marad az áfa finanszírozásának terhe.

Tovább

OSS vagy IOSS? A nemzetközi webshop értékesítés új szabályai

A 2021. július 1-jén induló OSS/IOSS, vagyis a One Stop Shop/ Import One Stop Shop egyablakos rendszer segítséget nyújt a webáruházak számára abban, hogy ne kelljen áfaregisztrációt elvégezniük és adóbevallást benyújtaniuk külön-külön minden értékesítéssel érintett tagállamban.

Tovább
dr. Kiss Helga adóigazgató, RSM Hungary
Kiss Helga
Áfa

Áfaváltozások az adócsomagban

Az Áfa tv. módosítása érinti a pénzforgalmi szolgáltatók adatközlési kötelezettségeit, de kiegészítést találunk az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépésére vonatkozóan, valamint a NAV felé jelentett adatok felhasználásával, illetve a behajthatatlan követelések áfa visszaigénylése kapcsán is.

Tovább

Továbbra is él az 5 százalékos áfa az elviteles, házhozszállításos ételre, italra

„Elvitelre lesz vagy itt fogyasztod?” Sajnos a kérdés nem merül fel mostanában, a vendéglátóipari egységekre vonatkozó korlátozó rendelkezések miatt. A veszélyhelyzet frissen bejelentett újabb hosszabbítása ugyanakkor azt is jelenti, hogy a korábbi rendelet által a vendéglátó üzletek legfontosabb szolgáltatásaira biztosított átmeneti kedvezményes áfamérték hatálya is meghosszabbodik. Eszerint az elvitelre, illetve házhozszállításra vásárolt ételeket és italokat is kedvezményes, 5 százalékos áfa terheli május végéig.

Tovább

12 tipp hogyan spórolhat áfát szabályosan

Minden cég keresi a lehetőségeket, főként bizonytalan gazdasági környezetben, hogyan javíthatja likviditását. Erre több lehetőség kínálkozik az áfa terén is, amely akár most, akár később segítséget nyújthat a gazdálkodóknak a cash-flow helyzetük stabilizálására.

Tovább

Kiemelt témák