Facebook image

Összesen 91 bejegyzés

A kötelező visszaváltási rendszer (DRS) és az áfa

2024. január 1-től bevezetésre kerül a belföldön forgalomba hozott kötelező visszaváltási díjas termékek visszaváltási rendszere, a DRS. A kötelező visszaváltási díjas rendszer feladatokat ró mind a gyártókra, mind a forgalmazókra, valamint a DRS bevezetése miatt a nyári adócsomag az Áfa törvényt is módosította 2024. január 1-i hatállyal. Az alábbi blogunkban bemutatjuk, melyek az új DRS rendszer legfontosabb, áfát érintő hatásai.

Tovább

Pénzügyi képviselet és áfaregisztráció – kik az érintettek?

Amikor egy külföldi vállalkozás Magyarországon olyan ügyleteket teljesít, amelynek teljesítési helye belföld, és nem vonatkozik az ügyletekre nemzetközi fordított adózás, akkor köteles magyar adószámot kérni. Ilyen esetekben a külföldi cég több adószámmal rendelkezik több országban – hasonlóan, mint a magánszemélyeknél a kettős, vagy többes állampolgárság.

Tovább

A rendezvényszervezés áfa kérdései 2. rész - Külföldi társaság belföldön szervez rendezvényt

Előző bejegyzésünkben bemutattuk. hogy egy magyar társaság, külföldi, személyes jelenlétét igénylő rendezvénye kapcsán, milyen áfa kérdések merülnek föl. Nézzük meg, hogy egy külföldi rendezvényszervező vállalkozás esetében mire kell figyelni! Mikor keletkezik áfa regisztrációs kötelezettség, visszaigényelhető-e a külföldi áfa, keletkezik-e adófizetési kötelezettség, hogyan zajlik a számlázás és bevallás?

Tovább

A rendezvényszervezés áfa kérdései 1. rész

Bár a rendezvényszervezés egy rendkívül gyakori tevékenységi forma, áfa szempontból rengeteg komplex kérdést vet föl: belföldi adóalany szervezi, belföldön, vagy más tagállamban kerül sor a céges rendezvényre, konferenciára? A külföldön szervezett rendezvényen szükséges a szervezők személyes jelenléte? Keletkezik adóregisztrációs és adófizetési kötelezettség? Kétrészes blogsorozatunk első részében azt az esetet vizsgáljuk meg, amkor belföldi illetőségű társaság szervez külföldön rendezvényt.

Tovább

Ne hagyja veszni a külföldön megfizetett áfát!

Bár szeptember 30-áig még pontosan 1 hónap van hátra, ez a dátum egy olyan lehetőséget hordoz magában, amit nem érdemes elszalasztani egyetlen társaságnak sem: ha tavaly olyan külföldi ügyletek után fizettek áfát, amelyeknél jogosultak az áfa visszaigénylésére, szeptember 30-áig van lehetőségük a külföldön megfizetett áfát visszaigényelni.

Tovább

UK adózók magyar ÁFA érintettsége

Az egyesült királyságbeli gazdálkodók 2021 óta már nem az EU ÁFA-törvények szerint adóznak, így a magyar adókötelezettségeikre is más előírások vonatkoznak. Hogyan értelmezhető az Áfa-törvény ebben az új helyzetben, és melyek a Brexit óta eltelt időszak tapasztalatai? Az alábbi blogunkban összefoglaltuk az áfa szempontjából legfontosabb változásokat.

Tovább

Áru és személyszállítás: milyen költségek után jár vissza a külföldön befizetett ÁFA?

Manapság sok vállalkozás foglalkozik áru és személyszállítással, azonban sokan nincsenek tisztában azzal a lehetőséggel, hogy egyes költségeik után visszakaphatják a külföldön befizetett áfát. Fontos, hogy az előző évben kiállított számlák esetében, a külföldön megfizetett áfát, már csak szeptember 30-áig van lehetőségük visszaigényelni az érintett társaságoknak.

Tovább

Mit kell tudni a külföldi áfaregisztrációról!

A társaságok életében bekövetkező piacbővítés, vagy a gazdasági tevékenységhez kapcsolódó tipikus tranzakciók külföldi áfaregisztrációs kötelezettséggel járhatnak. Sorra vesszük, hogy milyen esetekben kell egy társaságnak külföldön adószámot igényelnie és a helyi adókat megfizetnie.

Tovább

Fel és összeszerelés: visszajár a külföldön fizetett áfa?

Napjainkban sokszor előfordulhat, hogy egy magyar társaság úgy értékesít egy gépet, berendezést a külföldi megrendelő részére, hogy vállalja a gép, berendezés összeszerelését, üzembehelyezését is, mely munka abban az EU-s országban történik, ahova értékesíti a társaság a terméket. Kevesen tudják azonban, hogy a fel- és összeszerelési munka után a felszámított áfát bizonyos feltételek mellett lehetőség nyílik visszaigényelni. A külföldi áfa visszaigénylésére szeptember 30-ig van lehetőség.

Tovább

Kiemelt témák