Facebook image
Mentés

VIDA – egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor HÉA (ViDA) egyik pillérével. Mivel a javaslatcsomag elfogadásához egyhangú szavazás szükséges, most sem született végső megállapodás a ViDA-ról, valamint a digitális jelentési követelményekről és az egységes EU-s HÉA-regisztrációról sem.

A VIDA csomag

A ViDA (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) egy jogalkotási csomag, melyet az Európai Bizottság eredetileg 2022. december 8-án terjesztett elő. A csomag célja, hogy alapjaiban modernizálja a közös hozzáadottérték-adó rendszert, továbbá hatékonyan csökkentse az áfacsalások mértékét az Unióban.

VIDA Áfa a Digitális Korban új tervezet

2024. május 8-án megjelent a VIDA csomag tisztázása hivatalos tanácsi dokumentum keretében, mely szerint az elektronikus számlázásnak kell a számlakiállítás alapértelmezett rendszerévé válnia. Erről korábbi blogbejegyzésünkben részletesen írtunk

Mi történt az ECOFIN 2024. június 21-ei ülésén?

Az ülés során továbbra is fennmaradtak az ECOFIN májusi ülésén felvetett aggályok. Észtország kifejezte ellenállását a vélelmezett értékesítési szabályok alkalmazásával szemben, és úgy értékelte, hogy a HÉA-küszöb alatti kisvállalkozásokat, szolgáltatásaik jellegétől függetlenül nem szabad HÉA-val terhelni. Azt állították, hogy egy ilyen szabály alkalmazása megterhelné a kkv-kat és torzítaná a versenyt, különösen az észtországi kkv-kat érintve.

Észtország egy kompromisszumos javaslatot tett a vélelmezett értékesítési szabályok önkéntes alkalmazására, melyet a tagországok képviselői nem hagytak jóvá.  Néhány ország támogatta a lehetőséget, hogy bevezessék a vélelmezett értékesítési szabályozást, míg mások a status quo fenntartását részesítették előnyben. A javaslat célja az volt, hogy minden ország maga dönthessen arról, mi felel meg leginkább az érdekeinek, egyensúlyt teremtve a különböző álláspontok között.

Észtország továbbá kiemelte azoknak az adózási információknak a fontosságát, amelyeket a DAC7-től kezdtek kapni, ami közös erőfeszítéseik eredménye. Aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy ha a kisvállalkozásokat pusztán azért adóztatják meg, mert digitális platformokon működnek, ez arra késztetheti ezeket a vállalkozásokat, hogy más módon nyújtsanak szolgáltatást, ami szürkegazdasághoz és a digitális platformok által biztosított átláthatóság elvesztéséhez vezethet.

Az ülésen megvitatták Észtország vélelmezett értékesítési szabályokkal kapcsolatos aggályait és a kkv-kra gyakorolt lehetséges hatásokat, de végleges megállapodás vagy állásfoglalás ezekben a kérdésekben nem született.

A VIDA csomag jövője

Július 1-től a magyar elnökségnek a feladata lesz – többek között – a VIDA csomaggal kapcsolatos további egyeztetések kezdeményezése.

további kérdése esetén, keresse szakértőnket

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom