Facebook image
Mentés

Kezdődik az eÁFA korszak - útmutató az első bevalláshoz (2. rész)

Előző blogbejegyzésünkben az eÁFA rendszer webes megoldását mutattuk be, most a NAV eÁFA M2M rendszer megoldását vesszük górcső alá.

Az eÁFA gép-gép kommunikáció (M2M) mint bevallási módszer

A webes megoldáson túl egy másik alternatíva az eÁFA bevallás elkészítésére az M2M, azaz a gép-gép közötti kommunikáción alapuló bevallási folyamat. Ez a megközelítés egy szélesebb adózói kör számára kínálhat kedvezőbb alternatívát az ÁNYK megoldáshoz képest, különösen a webes felülethez viszonyítva.

Fontos megjegyezni, hogy jelenleg nincs közvetlen átjárhatóság a webes és az M2M rendszerek között.

Ez azt jelenti, hogy az M2M-en keresztül feltöltött adatok nem hozzáférhetőek a webes felületen, és fordítva, a webes felületen elérhető bevallás tervezet sem érhető el az M2M rendszerben. Az M2M rendszer logikája eltér a webes megoldástól, mivel itt más lépéseken keresztül jutunk el a bevallás tervezetének elkészítéséhez és a bevallás benyújtásához.

EÁFA - tanácsadás és integráció

M2M Technikai felhasználó - jogosultsági szintek

A gép-gép közötti kommunikációhoz elengedhetetlen az online számla rendszerben technikai felhasználó létrehozása, amely lehetővé teszi az eÁFA rendszerhez való hozzáférést. Az adott szoftver ennek köszönhetően képes lesz kommunikálni az adóhatóság szervereivel. A technikai felhasználó konkrét jogosultságait a webes felület "Felhasználó" menüpontjában állíthatjuk be, ahol meghatározhatók a bevalláskezelés, bevallás jóváhagyás, kényelmi szolgáltatások és lekérdezések jogkörök.

Az M2M megoldás nem csak a bevallás benyújtására és beadására terjed ki, hanem számos további lekérdezési lehetőséget is biztosít.

További hasznos információkat az eÁFA M2M rendszer bevezetése előtti teendőkről ebben a bejegyzésünkben olvashat!

Az eÁFA M2M bevalláskészítés folyamata

Az eÁFA M2M (gép-gép közötti kommunikáció) bevalláskészítésének folyamata az áfa analitika XML formátumban történő feltöltésével kezdődik. E kommunikáció az adóhatóság rendszerével is XML alapon zajlik. Igaz, az informatikai fejlesztések révén a felhasználók nem érzékelik közvetlenül a háttérben zajló kommunikációs folyamatokat az eÁFA megoldás és az adóhatóság rendszere között. 

A feltöltési folyamat három lépcsőből áll:

Először az áfa analitika XML fájlt kell elkészítenünk, amit úgy kell elképzelnünk, mintha az áfa bevallásunk sor adatait tételes számlalistára cserélnénk adókódok párosításával.

Ez magában foglalja a bevallás főlapján szokásos információkat, mint az adószám, bevallási időszak, bevallási gyakoriság stb.,

azonban itt nem a bevallási sorokhoz tartozó adóalap és adó kerül megadásra, hanem az egyes számlákhoz és bizonylatokhoz tartozó adóalap és adó, továbbá az áfa analitikában jellemzően elérhető adatok.

Az adókódok párosításával a vállalatirányítási vagy könyvelői szoftverünkben található adókódokat összevetjük a NAV adókódjaival, melyek a bevallási sorokat azonosítják. Az adóhatóság ezután az adókódok alapján összegzi a bevallási sorokhoz tartozó nettó és áfa összegeket, és ennek alapján készíti el a bevallási tervezetet.

Bevallás tervezet és addicionális funkciók az M2M rendszerben

A feltöltést követően visszakérdezhető a bevallási tervezet, szintén XML formátumban. Érdemes megjegyezni, hogy

ez az XML fájl megegyezik az ÁNYK nyomtatványkitöltő szoftverbe importálható XML-lel, mely akár beolvasható az ÁNYK programba vagy a saját rendszerünkben is vizualizálhatóvá teszi a bevallási adatokat.

Hasonlóan a webes felülethez, itt is lekérdezhetőek validálási eredmények az adóhatóságtól, melyek számos logikai ellenőrzést tartalmaznak. Ha a feltöltött XML fájl nem tartalmaz bevallás benyújtását megakasztó hibát, akkor a bevallás benyújtható, ügyfélkapus bejelentkezés nélkül, közvetlenül az eÁFA M2M rendszerből.

A bevallás benyújtásán túlmenően lekérdezhető:

 • az adókód katalógus lista,
 • a már beadott bevallás analitikája,
 • adott számlákra vonatkozó adókód besorolások,
 • ÁFA releváns figyelmeztető üzenetek,
 • adott bevallási időszakhoz tartozó számlák,
 • vámhatározatok,
 • pénztárgép nyugta napi összesítő adatok

és még egyéb lekérdezések is elérhetők az M2M rendszerben.

EÁFA specialistáink várják kérdéseit!

  Kapcsolódó bejegyzéseink

  Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

  Feliratkozom