Facebook image

eÁFA

eÁFA - a NAV áfabevallás-kiajánlási szolgáltatása

Az eÁFA rendszer 2024 januárjában lépett életbe, jelentős változásokat hozva az áfa bevallási folyamatokban Magyarországon. A rendszer célja az adminisztratív terhek csökkentése, az áfabevallások pontosságának javítása és az adóellenőrzések számának csökkenése.

Az eÁFA rendszer három fő módszert kínál az adózók számára:

  • Általános nyomtatvány kitöltő program (ÁNYK): Ez a hagyományos módszer továbbra is elérhető marad azok számára, akik a megszokott módon kívánják benyújtani áfabevallásukat.
  • eÁFA webes felület: Ez a felület különösen hasznos a mikro- és kisvállalkozások számára, lehetővé téve számukra az áfabevallás elkészítését online, ahol a NAV által előzetesen kiajánlott adatok áttekinthetőek, szerkeszthetőek és elfogadhatóak.
  • Gép-gép kapcsolat (M2M): A nagyobb vállalatok számára kialakított rendszer, ahol az áfabevallások XML formátumban, automatizált módon történő elkészítésére és benyújtására nyílik lehetőség, hasonlóan az online számla adatszolgáltatáshoz. Ez a módszer különösen előnyös, mivel lehetővé teszi az áfa analitikai adatok integrálását és az adatok automatikus validálását is.

eÁFA validáció

Az eÁFA webes rendszerben a bevallástervezeteket az adózóknak jóvá kell hagyniuk, automatikusan nem vállnak érvényes bevallássá. A rendszer validációi segítenek az adózóknak a hibák és figyelmeztetések azonosításában.

eÁFA M2M előnyei

Az eÁFA M2M rendszer az adóhatóság által bevezetett elektronikus áfabevallási folyamat legújabb generációja. Ez az innovatív rendszer XML alapú adatformátumot használ, amelyet gép-gép kapcsolaton keresztül validálható és nyújtható be, hasonlóan az online számla adatszolgáltatáshoz. Az M2M rendszer egyik jelentős előnye, hogy lehetővé teszi az áfa analitika adatainak integrálását a bevallás folyamatába, mely adatok automatikusan ellenőrzésre kerülnek több szempont alapján és az online számla, pénztárgép adatok, vámhatározatok adataival is összevetésre kerülnek. Az áfa az analitika tételeihez standard adókódokat kell párosítani, és így szükséges továbbítani az eÁFA XML fájlt az adóhatóságnak. A benyújtott adatokból elkészült XML formátumú bevallás tervezetet a NAV rendszerében lehet lekérdezni, ahol az összeállított áfa bevallás megtekintése és elfogadása után válik hivatalosan benyújtottá. Ez a folyamat nemcsak a bevallási procedúra automatizálását segíti, hanem hozzájárul az adóbevallások pontosságának és megbízhatóságának növeléséhez is.

Fontos kiemelni, hogy az eÁFA használata nem kötelező, azonban számos előnnyel jár. Kevesebb adóellenőrzésre lehet számítani az eÁFA rendszeren keresztül benyújtott bevallásokkal kapcsolatban, ami mind az adóhatóság, mind az adózók számára előnyös.

eÁFA útmutató, támogatás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által kiadott informatikai dokumentáció részletesen tárgyalja az eÁFA rendszer működését, a benyújtási folyamatokat, valamint az adózók által igénybe vehető támogatásokat. Ezek az információk segítséget nyújtanak az adózóknak a rendszer használatához és az átállás folyamatához. További információ és útmutatás a blogbejegyzéseinkben és az eÁFA tanácsadási szolgáltatásunkon keresztül is elérhető, amelyek további részleteket biztosítanak az új rendszerrel kapcsolatosan, elősegítve az adózók zökkenőmentes átállását az eÁFA rendszerre.

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER