Facebook image
eafa-m2m-tanacsadas-RSM

eÁFA tanácsadás - eÁFA bevezetés és optimalizálás

EÁFA tanácsadásunk segít az új rendszerre való zökkenőmentes átállásban és segít kiaknázni az új rendszer - akár a webes, akár az M2M felület - adta előnyöket.

Kérdése van?
Forduljon hozzánk bizalommal!

Németh Lilla

Igazgató, Adóüzletág

Budai Mátyás

Menedzser, Adóüzletág

Telefon

EÁFA tanácsadásunk fő elemei

 • Rendszerismertetés: ismerje meg az eÁFA webes és M2M rendszer működését, webes és az XML formátumú áfabevallást és az ahhoz kapcsolódó validálási folyamatokat.
 • Adatstruktúra építés: tanácsadás a NAV által kiadott standard adókód táblázat és az áfa analitikában található tranzakciók közötti kapcsolat kialakításához.
 • Képzés és támogatás: Kapja meg a szükséges képzést a rendszer használatához, a válaszüzenetek értelmezéséhez és a hibajavítási folyamatokhoz.
 • M2M adatoptimalizálás: Tanácsadás az adattisztításhoz, adatstrukturáláshoz és a gépi kommunikáció hatékonyságának növeléséhez, áfa analitika XML formában történő leképzéséhez.
 • Ellenőrzési kockázatok csökkentése: Segítség a pontosabb áfabevallások elkészítésében, melyek csökkentik az adóellenőrzések számát és időigényét.

Ajánlatkérés - eáfa tanácsadás

Mi az az eÁFA M2M, és mi a különbség a webes rendszerhez képest?

Az eÁFA M2M rendszer az elektronikus áfa bevallás következő generációja. Az új rendszer lehetőséget kínál a vállalatok számára a hatékonyabb és egyszerűsített áfabevallási folyamatra, azonban az átállás kihívásokat is rejteget.

Az M2M rendszer mellett megmarad az eÁFA webes felülete is. A NAV közleménye szerint a webes felületet csak olyan adózók használhatják, akik egy adott bevallási időszakban kevesebb, mint 100.000 számlát kezelnek. Az M2M rendszer előnyeinek kihasználására viszont van lehetősége azoknak a cégeknek is, akik ennél kevesebb számlát kezelnek. 

Az eÁFA tanácsadásunk segít az új rendszerre való zökkenőmentes átállásban és segít kiaknázni a rendszer adta előnyöket. A machine-to-machine rendszerek mellett a webes eÁFA rendszerrel kapcsolatos tanácsadást is vállalunk.

Az eÁFA használatának és kiépítésének előnyei

Az RSM szakértőinek a segítségével maximalizálhatóak az eÁFA  rendszer adta előnyök:

 • Hatékonyabb és precízebb, ellenőrzött áfabevallás elkészítése,
 • kockázatcsökkentés,
 • adóellenőrzések számának csökkentése,
 • adóellenőzés során felmerülő adminisztrációs teendők csökkenése
 • Idő és költségmegtakarítás a manuális adatfeldolgozás csökkenése által
 • M2M verzió használata esetén a megbízható adózót a bevallás esedékességét követő 15 napon belül nem ellenőrzi a NAV, valamint ezen időszak alatt az áfa bevallás pótlékmentesen önellenőrizhető.

Kinek ajánljuk eÁfa tanácsadási szolgáltatásunkat?

Az M2M verzió különösen ajánlott azoknak a társaságoknak, melyek:

 • nagy számlaforgalommal,
 • több adókóddal rendelkeznek vagy
 • komplex adóbevallási kihívásokkal néznek szembe.

A webes verzió azon társaságoknak ajánlott, melyek:

 • kis számlaforglommal, és
 • jellemzően többségében belföldi tranzakciókkal, kevés EU-s beszerzéssel, szolgáltatásigénybevétellel rendelkeznek.

Hogyan műkődik a NAV eÁFA rendszere?

A NAV által létrehozott új rendszer működésének pontos megértéséhez érdemes az adóhatóság honlapján közzétett folyamatábrát megvizsgálni, így megismerhetőek a részletek is.

Hogyan működik az eÁfa rendszere - NAV hivatalos honlap

 Forrás: NAV hivatalos honlap

Az ábra alapján elmondható, hogy az automatizált rendszernek köszönhetően rengeteg olyan adathoz lehet hozzáférni melyek – a NAV ellenőrzési feladatainak megkönnyítése mellett – hatékonyan segíti az eÁFA bevallás pontos, előellenőrzött elkészítését is. Az adatok beküldése és a rendszer visszajelzései alapján az ügyfél és az adóhatóság folyamatos interakcióban van – így hamarabb derülhet fény olyan problémára, mely korábban könnyen adóhatósági ellenőrzést vont maga után.

Az eÁFA rendszer bevezetésével megkezdődik az ÁNYK korszak kivezetése.

Bevezetné az új eáfa rendszert?

EÁFA M2M bevezetésének lépései

 1. ERP, könyvelő szoftver felülvizsgálata
 2. NAV adókód alkalmazása – jelenleg használ adókódok felülvizsgálata, vállalati kódok megfeleltetése a  NAV-os szabványnak
 3. ÁFA analitika és M2M mapping
 4. M2M XML generálása és tesztelése
 5. eÁFA  M2M API adatkommunikáció kiépítése
 6. NAV üzenetek értelmezésének kiépítése
 7. Ügyviteli folyamatok felülvizsgálata, eÁFA rendszerrel összehangban lévő folyamatok kialakítása
 8. Bevezetés és tesztüzem

Az eÁFA bevezetésének részleteiről ebben a cikkünkben olvashat részletesen!

Milyen kihívásai vannak az M2M kiépítésének?

Az eÁFA M2M rendszer számtalan előnyt nyújt az adózó szervezetek számára, ugyanakkor néhány kihívást is felvet. A vállalatoknak alaposan meg kell ismerniük a rendszer működését és biztosítaniuk kell az adatok helyes betöltését. Az áfa-bevallás készítése során az adatokat az üzleti vagy könyvelői szoftverben kell előkészíteni XML formátumban.

Egy fontos kihívás az, hogy az Adóhatóság szabványos adatszerkezetet igényel, ehhez pedig egy standard adókód táblázatot is közzétett.

Ez azt jelenti, hogy az áfa analitikában szereplő tranzakciókhoz standard adókódot kell társítani, amely alapján a rendszer automatikusan összeállítja az adóbevallási tételeket.

Az adózóknak ezért szükséges a vállalati adókódok és a standard adókódok közötti összekapcsolást megvalósítani a rendszerhez való csatlakozáshoz.

A helyes ÁFA adókódok alkalmazásáról ebben a cikkünkben írtunk!

Ezen kívül a vállalatoknak az eÁFA M2M rendszer hatékony működése érdekében gondoskodniuk kell az Adóhatóság válaszüzeneteinek megfelelő feldolgozásáról és értelmezéséről. Az adatok tisztítása és strukturálása is kritikus fontosságú a rendszerhez való csatlakozás során, mivel a gép-gép kommunikáció és az eáfa XML megfelelő formátumban történő előállítása alapvetően szükséges.

Miért válassza az RSM  eÁFA tanácsadási szolgáltatását?

 • Adó és IT szakértelem: professzionális csapatunk egyesíti az IT és az adószakma tudását, így biztosíthatjuk, hogy az eÁFA-val kapcsolatos folyamatok nem csak technológiailag, de adójogi szempontból is megfelelőek legyenek.
 • Teljes körű szolgáltatás: az M2M kommunikáció bevezetésén felül támogatjuk a teljes eÁFA beadási folyamatot, az XML létrehozásától a sikeres beküldésig.
 • Webes verzió használata esetén a rendszerismertetés mellett teljeskörű támogatást biztosítunk.
 • Korszerű és innovatív megoldások: az RSM a legfrissebb technológiai trendekkel és biztonsági előírásokkal dolgozik az eÁFA folyamatok optimalizálása és fejlesztése érdekében.
 • eÁFA tapasztalatok: hozzáférést biztosítunk az adózási trendekhez, eÁFA változásokhoz, NAV fejlesztésekhez és megoldásokhoz. Csapatunk folyamatosan részt vesz az Adóhatósági tájékoztatókon, Adóhatósággal történő egyeztetéseken, eÁFA fejlesztésekkel kapcsolatos visszajelzésekben, ami garantálja, hogy ügyfeleink mindig naprakészek az eÁFA-val kapcsolatos változások terén.
 • Kommunikáció: közreműködünk a fejlesztőkkel való kommunikációban, vállalkozására szabott teszt fájlokkal segítjük a fejlesztőket a rendszer kiépítésében.
Az eÁFA tanácsadásunkkal biztosíthatja, hogy vállalata készen álljon az eÁFA rendszer kihívásaira, hogy integrálja ERP rendszerét az eÁFA M2M rendszerrel és maximálisan ki tudja használni a rendszer adta lehetőségeket. Webes verzió használata esetén biztosítjuk a teljeskörű rendszerismertetést, funkciók használatát, automatizált szabályok beállítását a manuális változtatások minimalizálása érdekében.

További kérdéseivel forduljon Eáfa tanácsadóinkoz!


  Felkeltettük érdeklődését?

  Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

  Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat