Facebook image

1. eÁfa rendszer bevezetése

Bevezetésre kerül az eÁfa rendszer: a 2024-től induló elektronikus áfarendszer (eÁFA) egy olyan, az adóhatóságnál rendelkezésre álló adatokra épülő szolgáltatáscsomag, melynek célja az áfabevallás elkészítésének segítése. 2024. január 1-jén, illetve az azt követően kezdődő adómegállapítási időszakokról az áfabevallási kötelezettség az alábbi három mód valamelyikén teljesíthető:

Az eÁfa rendszer részleteiről  korábbi blogjainkban olvashat, többek között azt is megtudhatja mit kell tenni a társaságoknak az eÁfa rendszer bevezetése előtt? 

2. CESOP - Pénzforgalmi szolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettsége

2024. január elsejével bevezetésre került a pénzforgalmi szolgáltatók új adatszolgáltatási kötelezettsége (a CESOP). 

Ezen szabályozás értelmében a pénzforgalmi szolgáltatóknak negyedévenként adatot kell szolgáltatniuk az adóhatóságnak egyes határokon átnyúló fizetési tranzakciókról, a tárgynegyedévet követő hónap végéig.

Olvasse el a  pénzforgalmi szolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségéról az RSM adószakértőjének szakmai cikkét. 

RSM Áfa-kalkulátor 2024

RSM Áfa-kalkulátor 2024 - Számolja ki az áfa összegét a nettó, vagy a bruttó számlaérték ismeretében !

3. Építőipart érintő áfa-változások 2024-ben: változik a belföldi fordított adózás 

Némileg módosul az építőipari belföldi fordított áfa szabálya. 2024-től belföldi fordított adózás alá esik az ingatlanra vonatkozó tevékenység, ha az hatósági engedélyhez vagy hatósághoz történő bejelentéshez kötött.

Az ingatlanra vonatkozó tevékenység egyébként  olyan építési-szerelési és egyéb szerelési munka, amely ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására, vagy egyéb megváltoztatására irányul (ide kell érteni ingatlan bontással történő megszüntetését  és rendeltetésének megváltoztatását is).

Arról, hogy az ingatlanhoz kapcsolódó tevékenység hatósági engedélyhez / bejelentéshez között, alapesetben a fővállalkozó nyilatkozik az alvállalkozó(k)nak, azok pedig tovább az alvállalkozói láncon lefelé az alvállalkozó(k)nak (az ún. „lefelé nyilatkozat”) . Ha azonban a hatósági engedély vagy hatósághoz történő bejelentés az alvállalkozó által végzett, ingatlanra vonatkozó tevékenységhez kapcsolódik, 2024-től a nyilatkozattétel az utóbbit terheli a fővállalkozó felé (ez az ún. „felfelé történő nyilatkozat”).  

2024-től  belföldi fordított adózás alá esik a szolgáltatás nyújtásának minősülő olyan építési-szerelési és egyéb szerelési munka esetében, amely ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására, vagy egyéb megváltoztatására – ideértve  az ingatlan bontással történő megszüntetését megszüntetésére és rendeltetésének megváltoztatását is – (a továbbiakban együtt: ingatlanra vonatkozó tevékenység) irányul, feltéve, hogy az ingatlan létrehozatala, bővítése, átalakítása, egyéb megváltoztatása ingatlanra vonatkozó tevékenység hatósági engedélyhez vagy hatósághoz történő bejelentéshez kötött, amelyről a szolgáltatás adóalany igénybevevője előzetesen és írásban köteles nyilatkozni a szolgáltatás nyújtójának, azzal, hogy ha a hatósági engedély vagy hatósághoz történő bejelentés a szolgáltatásnyújtó által végzett, ingatlanra vonatkozó tevékenységhez kapcsolódik, a nyilatkozattétel az utóbbit terheli a szolgáltatás adóalany igénybevevője felé  

Adótanácsadó segítségét kérem!

4. DRS és áfa – A kötelező visszaváltási díj áfája

2024. január 1-jén életbe lépett  Magyarországon az italcsomagolások új visszaváltási rendszere, az ún. kötelező visszaváltási díjas (DRS) rendszer, mellyel összefüggésben 2024. január 1-jei hatályba lépéssel az áfaszabályozás is módosult. Kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termék visszaváltási díja, mely terméket így is hoztak forgalomba (azaz az Áfa tv. értelmében vett visszaváltási díj) a 2024. január 1-jén hatályba lépett különös szabályok értelmében nem tartozik bele az adó alapjába.

A kötelező visszaváltási rendszer (DRS) részleteivel  és a kötelező visszaváltási rendszer és az áfa kapcsolatával külön  blogbejegyzésben foglalkoztunk. 

5. E-nyugta és az e-pénztárgép

Az új e-pénztárgép rendszer lehetővé teszi, hogy a vállalkozások szoftveres vagy akár felhő alapú rendszert használjanak nyugtaadáshoz.

Ez azt jelenti, hogy az e-nyugta elektronikus formában készül, és a vásárlók a NAV által biztosított alkalmazáson keresztül férhetnek hozzá. Papír alapú másolat csak akkor kerül kibocsátásra, ha a vásárló kéri.

Az e-nyugta adattartalma szélesebb, mint a jelenlegi nyugtáé. A számlákhoz hasonlóan korrekciós nyugta is kiállítható.

Az e-nyugta bevezetéséről részletesen a 2023-as őszi adócsomag kapcsán a 2024-es adóváltozásokat összefoglaló  blogbejegyzésünkben írtunk.

5+1. Változó áfa-kulcsok 2024-ben

2024. január 1-től néhány termék áfa-kulcsa is változott, így többek között a desszert jellegű sajtkészítmény (közismertebb néven: túró rdi) áfamértéke 5 %-ra csökken .

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom