Facebook image
Mentés

Ne hagyja veszni a külföldön megfizetett áfát!

Bár szeptember 30-áig még pontosan 1 hónap van hátra, ez a dátum egy olyan lehetőséget hordoz magában, amit nem érdemes elszalasztani egyetlen társaságnak sem: ha tavaly olyan külföldi ügyletek után fizettek áfát, amelyeknél jogosultak az áfa visszaigénylésére, szeptember 30-áig van lehetőségük a külföldön megfizetett áfát visszaigényelni.

A külföldi áfavisszatérítés feltétele

A külföldi áfavisszatérítésnek lényeges feltétele, hogy a visszatérítési időszakban az adóalanynak ne legyen székhelye vagy olyan állandó telephelye a visszatérítés helye szerinti tagállamban, ahol gazdasági ügyletek zajlottak, és az érintett ügylet ne számítson teljesítettnek a visszatérítés helye szerinti tagállam területén. Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy nem minden külföldi országban kiállított számla áfája jogosít fel a visszatérítésre.

Miért fontos a külföldi áfa visszatérítésének lehetősége?

A külföldi ügyletek során fizetett áfa jelentős terhet ró a vállalkozásokra, de van egy jó hír: sok esetben lehetőség van ezt az adót visszaigényelni.

Azonban ehhez fontos szem előtt tartani, hogy a külföldi áfavisszatérítési kérelem benyújtásának jogvesztő határideje van, ami idén szeptember 30-a. Ha ezt a határidőt elmulasztja a társaság, az esély az áfavisszatérítésre elveszik!

Milyen ügyletek után van lehetőség külföldön megfizetett áfa visszatérítésére?

Az RSM szakértői korábbi blogbejegyzéseikben összefoglaltak néhány olyan speciális esetet, amikor a társaságoknak lehetőségük van a külföldön megfizetett áfát visszaigényelni. 

Társasága jogosult külföldi áfa visszatérítésére?

   

Mit kell tennie a külföldi áfa visszaigényléséhez?

 • Nézze át a tavalyi évi számláit, amelyekre külföldi ügyletek során fizetett áfát,   
 • keresse fel az RSM Hungary Zrt. adócsapatát és bízza ránk magát (számlák áttekintésében, nyomtatvány elkészítésében, külföldi adóhatósággal való kommunikációban, esetleges fellebbezés elkészítésben).
 • ügyeljen a szeptember 30-i határidőre!

Milyen buktatói lehetnek a külföldi áfa visszaigénylés folyamatának?

A külföldi áfa visszaigénylése alapvetően egy egyszerű, de hosszú folyamat, mely számos nehézséget, buktatót rejthet magában, melyek közül tapasztalataink szerint a leggyakoribbak:

 • a számlák nem megfelelő szakmai áttekintése,
 • nem pontos nyomtatvány elkészítése, kifejezetten a kódok besorolásában,
 • nem megfelelő hangvételű és nyelvi kommunikáció a külföldi adóhatóságokkal,
 • egy esetleges fellebbezés során nem megfelelő anyag elkészítése, 
 • a határidők be nem tartása,

ezért érdemes egy szakértő segítségét is kérni a külföldi áfa visszaigénylése során.

Kérje adótanácsadóink segítségét!

  Kapcsolódó bejegyzéseink

  Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

  Feliratkozom