Facebook image
Mentés

Fel- vagy összeszerelés: visszajár a külföldön fizetett áfa?

Napjainkban sokszor előfordul, hogy egy magyar társaság úgy értékesít gépet, berendezést a külföldi megrendelő részére, hogy vállalja a gép, berendezés összeszerelését, üzembehelyezését is, mely munka abban az EU-s országban történik, ahova értékesíti a társaság a terméket. Kevesen tudják azonban, hogy a fel- vagy összeszerelési munka után a felszámított áfát bizonyos feltételek mellett lehetséges visszaigényelni. A külföldi áfa visszaigénylésére az adott évet követő év szeptember 30-ig van lehetőség.

Mikor igényelheti vissza a külföldi áfát a társaság?

Amennyiben egy magyarországi székhelyű társaság az EU tagállamok valamelyikében végez fel-vagy összeszerelési munkát és ebben az EU tagállamban is értékesíti a terméket, akkor a külföldi költségekre felszámított áfát bizonyos feltételek mellett visszaigényelheti, ha az a gazdasági tevékenységéhez kapcsolódik.

A külföldi áfa visszaigénylés alapvető feltételei:

 • a társaság a visszaigénylés országában (bizonyos esetek kivéve) nem végez adóköteles gazdasági tevékenységet, 
 • a társaság a visszaigénylés országában nem rendelkezik sem állandó székhellyel, sem telephellyel, így nem tart fenn fióktelepet sem,
 • DE külföldön helyi áfát hárítanak rá, ott szerez be terméket vagy szolgáltatást.

Milyen termékek után lehet visszaigényelni a külföldi áfát?

A gyakorlatban megnyílhat a lehetőség a visszaigénylésre a vásárlási költségek után, ide tartoznak a belföldön beszerzett anyagok, alkatrészek és egyéb termékek költségei, amelyet a fel- vagy összeszerelés során használnak fel. Továbbá, szolgáltatási költségek után is van lehetőség a visszaigénylésre, például gépkocsibérlés során is jogosult lehet a társaság az áfa visszaigénylésre. Emellett az utazással kapcsolatos költségek után is - mint például a taxiszolgáltatás vagy a szálláshely igénybevétele utáni költségek is visszaigényelhetők lehetnek bizonyos feltételek mellett

Azonban fontos kiemelni, hogy mindig az adott ország szabályai az irányadók, hogy milyen költségekre és milyen feltételekkel igényelhető vissza az áfa. Tehát a fentebb említett lehetőségeket országonként szükséges megvizsgálni. 

Meddig lehet visszaigényelni a külföldön fizetett áfát?

Az adóalanyoknak az adott évi tranzakciójuk után felszámított áfát, a következő év szeptember 30-áig van lehetőségük visszaigényelni. 

Fontos, hogy egy időszakra, egy országra vonatkozóan csak egyszer lehet benyújtani a kérelmet. Egy időszak nem lehet rövidebb, mint három hónap és legfeljebb egy év lehet. 

Továbbá lényeges kiemelni, hogy nem csak az EU-s, hanem harmadik országokból is lehetőség van az áfa visszaigénylésére – melyet egy külön blog alkalmával fogunk bemutatni

.

További részletszabályokért  kérje szakértőink segítségét!

  Kapcsolódó bejegyzéseink

  Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

  Feliratkozom