Facebook image
Mentés

Fel és összeszerelés: visszajár a külföldön fizetett áfa?

Napjainkban sokszor előfordulhat, hogy egy magyar társaság úgy értékesít egy gépet, berendezést a külföldi megrendelő részére, hogy vállalja a gép, berendezés összeszerelését, üzembehelyezését is, mely munka abban az EU-s országban történik, ahova értékesíti a társaság a terméket. Kevesen tudják azonban, hogy a fel- és összeszerelési munka után a felszámított áfát bizonyos feltételek mellett lehetőség nyílik visszaigényelni. A külföldi áfa visszaigénylésére szeptember 30-ig van lehetőség.

Mikor igényelheti vissza a külföldi áfát a társaság?

Amennyiben egy Magyarországi székhelyű társaság az EU tagállamok valamelyikébe végez fel-és összeszerelési munkát és ebben az EU tagállamban is értékesíti a terméket, akkor a külföldi költségekre felszámított áfát bizonyos feltételek mellett visszaigényelheti, ha az a gazdasági tevékenységéhez kapcsolódik.

A külföldi áfa visszaigénylés alapvető feltételei:

  • a társaság a visszaigénylés országában (bizonyos esetek kivéve) nem végez adóköteles gazdasági tevékenységet, 
  • a társaság a visszaigénylés országában nem rendelkezik sem állandó székhellyel, sem telephellyel, így nem tart fenn fióktelepet sem,
  • DE külföldön helyi áfát hárítanak rá, ott szerez be terméket vagy szolgáltatást.
Fontos kiemelni, hogy nem csak magyar társaságok, hanem kereskedelmi képviseletek is élhetnek az áfa visszaigénylés lehetőségével bizonyos keretek között.

Milyen termékek után lehet visszaigényelni a külföldi áfát?

A gyakorlatban megnyílhat a lehetőség a visszaigénylésre, a vásárlási költségek után, ide tartoznak a beszerzett anyagok, alkatrészek és egyéb termékek költségei, amelyet a fel- és összeszerelés során használnak fel. Továbbá, szolgáltatási költségek után is van lehetőség a visszaigénylésre, például, gépkocsibérlés során is jogosult lehet a társaság az áfa visszaigénylésre. Valamint, az utazással kapcsolatos költségek után is - mint például az ital és éttermi szolgáltatások költségei, illetve, a szálláshely igénybevétele utáni költségek is visszaigényelhetők lehetnek bizonyos feltételek mellett. 

Azonban fontos kiemelni, hogy mindig az adott ország szabályai az irányadók, hogy milyen költségekre és milyen feltételekkel igényelhető vissza az áfa. Tehát a fentebb említett lehetőségeket országonként szükséges megvizsgálni. 

Meddig lehet visszaigényelni a külföldön fizetett áfát?

Az adóalanyoknak az adott évi tranzakciójuk után felszámított áfát, a következő év szeptember 30-áig van lehetőségük visszaigényelni áfát. 

Fontos, hogy egy időszakra, egy országra vonatkozóan csak egyszer lehet benyújtani a kérelmet. Egy időszak nem lehet rövidebb, mint három hónap és egy évre vonatkozóan összesen 7 db kérelmet lehet benyújtani egy országra vonatkozóan. 

Továbbá, lényeges kiemelni, hogy nem csak az EU-s országokból van lehetőség az áfa visszaigénylésre, bizonyos esetekben harmadik országokból is lehetőség nyílik a visszatérítésre – melyet egy külön blog alkalmával fogunk bemutatni. 

.

További részletszabályokért  kérje szakértőink segítségét!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom