Facebook image
Mentés

Mit kell tudni a külföldi áfaregisztrációról!

A társaságok életében bekövetkező piacbővítés, vagy a gazdasági tevékenységhez kapcsolódó tipikus tranzakciók külföldi áfaregisztrációs kötelezettséggel járhatnak. Sorra vesszük, hogy milyen esetekben kell egy társaságnak külföldön adószámot igényelnie és a helyi adókat megfizetnie.

A vállalkozások növekedése, üzleti struktúrájuk bővülése mindig nagy kihívások elé állítja a vezetőséget, és mindemellett nagy szakértelmet igényel. Különösen igaz ez akkor, ha a terjeszkedés azt vonja maga után, hogy az érintett társaságnak Magyarországon kívül, külföldön is adószámot kell kérnie, ott folyamatosan bevallásokat benyújtania, és - a helyi szabályozásnak megfelelően - adókötelezettségeket teljesítenie.

Az áfabevallás, a Közösségi Összesítő Nyilatkozat, esetlegesen Intrastat (statisztikai célú riport EU-n belüli termékmozgásokról) jelentési kötelezettség mellett, felmerülhet az adott ország szabályzásától függően több adózáshoz kapcsolódó teendő is. Ilyen például a valós idejű számla-adatszolgáltatási kötelezettség (hasonló, mint belföldön a NAV Online Számla adatszolgáltatási rendszere),és egyéb adó,- vagy közteher-fizetési és bevallási kötelezettség is. 

Mikor szükséges a külföldi áfa regisztráció?

Ha az alábbi gazdasági események jellemzőek a társaság tranzakcióira, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy az adott vállalatnak külföldi adószámot kell igényelnie. 

Van néhány tipikus tranzakció, mely külföldi áfaregisztrációt vonhat maga után, ide tartozik:

 • saját áru (termék) tagállamok közötti mozgatása;
 • vevői készlet fenntartása egy másik tagállamban;
 • raktár készlet fenntartása egy másik tagállamban
 • helyi értékesítés egy másik tagállamban;
 • két, vagy többszereplős értékesítési lánc (láncügylet, háromszögügylet);
 • harmadik országot érintő értékesítés, értékesítési lánc;
 • más tagállamban megfizetett áfához kapcsolódó visszaigénylés;
 • egy magyar adóalany harmadik országból az EU másik tagállamában terméket importál, ahonnan magyar vevőknek értékesíti tovább a termékeket;
 • fel- vagy összeszereléssel járó termékértékesítés külföldi áfafizetése;
 •  külföldi rendezvények, konferenciák külföldi áfakötelezettsége;
 • ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások külföldi áfafizetése.

Külföldön adózna? Ezekre a buktatókra figyeljen!

Tapasztalataink szerint az országonként eltérő és speciális adószabályok, kihívások elé állítják a magyar vállalkozásokat, külföldi áfaregisztráció és adóbevallás elkészítése és benyújtása során.

Nézzük meg, mi jelenthet fejtörést a külföldi adózás során:

 • Áfaregisztráció külföldön

Országonként eltérőek az áfaregisztrációs folyamatok, valamint a regisztrációhoz szükséges dokumentumok és információk.

 • Külföldi áfabevallások elkészítése

Külföldön az áfabevallási határidők eltérhetnek, különböznek a bevallási gyakoriságok, értékhatárok és részletszabályok.

 • Adóhatósági kommunikáció

Általában problémát jelent az adóellenőrzések kezelése, mivel azt az adott külföldi ország nyelvén folytatja le az adóhivatal.

További nehézséget jelenthet a vállalatok számára a helyi szolgáltatókkal való kapcsolattartás. Mivel számos esetben a vállalkozások több helyi szolgáltatóval kötnek szerződést, így a kommunikáció és a szolgáltatói kockázat- és felelősségvállalás tisztázása rengeteg időt és energiát jelenthet a számukra.

Vannak olyan helyzetek amikor elkerülhető a külföldi áfaregisztráció, azonban fontos szem előtt tartani hogy egyes  esetekben kötelező a regisztráció! Érdemes mérlegelni azt hogy, hogy bizonyos helyzetekben, a többletköltségeket és adminisztrációs terheket is figyelembe véve előnyösebb a külföldi áfafizetési kötelezettséget választani. 

Külföldi  áfa-regisztrációs kötelezettsége van? Töltse le kiadványunkat melyben megtalálja az Európai adóhatóságok elérhetősége mellett, az egyes országok áfa specialitásait is. 

Letöltöm a kiadványt!

Áfa-regisztráció külföldön: sokszor megéri kiszervezni

A külföldi adószámok igénylése, a helyi áfabevallás elkészítése, benyújtása, valamint az adókötelezettségek teljesítése a még tapasztalatlan vállalkozások számára megnövekedett adminisztrációs terhet jelent.

Az áfaregisztráció és az ügyintézés kiszervezésével rengeteg idő és költség spórolható, különösen, ha a cég több külföldi országban terjeszkedne.

Az adminisztráció kiszervezésével sok fejfájástól kímélheti meg magát a külföldön terjeszkedő vállalkozás, különösen akkor, ha több országban szükséges adószámot igényelnie és adóbevallásokat készítenie. Ebben az esetben ugyanis elegendő csupán egyetlen magyar szakértői csapattal szerződést kötnie, és a cégen belül egy dedikált adószakértővel kapcsolatot tartania. A magyar szakértői csapat figyeli a határidőket, elkészíti és benyújtja az adóbevallásokat.

Szakértő segítségét kérem!

  Kapcsolódó bejegyzéseink

  Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

  Feliratkozom