NAV online számla

A NAV felé teljesítendő online számla adatszolgáltatás azt jelenti, hogy az érintett adóalanyok kötelesek számláikat a számlaadatok lezárását követően azonnal továbbítani az adóhatóság felé. Ez vonatkozik a módosító, helyesbítő számlákra és az érvénytelenítő számlákra is. 

2020. július 1.-től a NAV online számla adatszolgáltatási értékhatára eltörlésre kerül és az érintettek köre is kibővül. A NAV online számla jelentési kötelezettség áfa-értékhatára 0 forintra csökken a korábbi 100.000 forintról.  Minden, belföldi adóalanyok közötti ügyletről számlaadatot kell szolgáltatni, köztük a fordított áfás ügyletekről és az alanyi mentes adózók ügyleteiről is.

A valós idejű számlaadat-szolgáltatási kötelezettség minden belföldön nyilvántartásba vett adóalanyra vonatkozik, így a belföldi cégekre és a külföldi cégek belföldi adószámaira is (adóregisztráltakra). Külföldi távolsági értékesítőkre (webshopokra) ez a kötelezettség nem vonatkozik, amennyiben csupán B2C termékértékesítéseket végeznek belföldön, még akkor sem, ha az áthárított adó összege meghaladja a 100 ezer forintot - a valós idejű NAV online számla adatszolgáltatás ugyanis csak a belföldi áfaalanyoknak teljesített termékértékesítésekre vagy szolgáltatásokra vonatkozik.

Az adatszolgáltatási kötelezettség vonatkozik azonban azokra a belföldi adóalanyokra is, amelyek a számlázást kiszervezték külföldre, például szolgáltatóközpontba, és a számlakibocsátás ténylegesen külföldön történik. Ebben az esetben az adózónak biztosítania kell, hogy számlaadat-szolgáltatási kötelezettségnek eleget tesz, hiszen az adatszolgáltatás technikája lehetővé teszi, hogy az adatokat külföldről is lehessen továbbítani a NAV felé. 

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER