online számlaadat-szolgáltatás

Az online számlaadat-szolgáltatás azt jelenti, hogy az érintett adóalanyok kötelesek a 100 ezer forintos áthárított áfaösszeget tartalmazó számlákat azonnal, de legkésőbb 24 órán belül jelenteni a NAV felé. Ez vonatkozik a számlák módosító/helyesbítő számláira, és az érvénytelenítő számlákra is.

A valós idejű számlaadat-szolgáltatási kötelezettség minden belföldön nyilvántartásba vett adóalanyra vonatkozik, így a belföldi cégekre és a külföldi cégek belföldi adószámaira is (adóregisztráltakra). Külföldi távolsági értékesítőkre (webshopokra) ez a kötelezettség nem vonatkozik, amennyiben csupán B2C termékértékesítéseket végeznek belföldön, még akkor sem, ha az áthárított adó összege meghaladja a 100 ezer forintot – a valós idejű számlaadat-szolgáltatás ugyanis csak a belföldi áfaalanyoknak teljesített termékértékesítésekre vagy szolgáltatásokra vonatkozik.

Az adatszolgáltatási kötelezettség vonatkozik azonban azokra a belföldi adóalanyokra is, amelyek a számlázást kiszervezték külföldre, például szolgáltatóközpontba, és a számlakibocsátás ténylegesen külföldön történik. Ebben az esetben az adózónak biztosítania kell, hogy számlaadat-szolgáltatási kötelezettségnek eleget tesz, hiszen az adatszolgáltatás technikája lehetővé teszi, hogy az adatokat külföldről is lehessen továbbítani a NAV felé.

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER
 Tovább