Facebook image

Összesen 1398 bejegyzés

Harc a Kékszalagért

Július 5-én 9 órakor rajtol az idei Kékszalag mintegy 500 hajóból álló mezőnye. A verseny legnagyobb esélyesei idén a modern vitorlások, köztük a mai technikai szinten leggyorsabbnak számító katamaránok és trimaránok.

Tovább

Kismamák, figyelem! A szabadság pénzbeli megváltására az új MT szerint már nincs mód

A 2012. július 1-től hatályos új Munka törvénykönyve szerint a kismamáknak a gyermek gondozására igénybe vett fizetés nélküli szabadság az első hat hónapban jár. Ez a rendelkezés tavaly augusztus elsejétől hatályos, korábban  a gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabadság első évére járt. Ez azt jelenti, hogy a korábbi szabályokhoz képest körülbelül 10-15 nap szabadságtól esik el az édesanya a visszatérés után, attól függően, hogy hány éves, illetve milyen pótszabadságok illetik meg.

Tovább

Nem tagadható meg az áfalevonási jog az alvállalkozó által elkövetett szabálytalanságok miatt

Az Európai Bíróság a mai napon újabb ítéletet hirdetett két magyar vonatkozású ügyben. A magyar adóhatóság régóta követett gyakorlata, hogy az adólevonási jog gyakorlásának engedélyezéséhez a beszállítónál is vizsgálja az ügyletet. Ha a beszállító valamilyen szabálytalanságot követett el (pl. nem fizette meg az értékesítés után az áfát, nem adott be adóbevallást vagy nem rendelkezett bejelentett szakképzett személyzettel a teljesítés időszakában),akkor az adólevonási jogot a magyar adóhatóság arra való hivatkozással tagadta meg, hogy az ügylet nem teljesülhetett a számlán feltüntetett módon, következésképpen a számla fiktív.

Tovább

Üzleti és egyéb célú ingatlan vásárlása, öröklése és ajándékozása: jogszabály-áttekintő és kalkulátor

Tovább a legfrissebb alap ingatlan kalkulátorhoz » Kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatja, mekkora illetéket kell lerónia nem lakáscélú ingatlan, telek, termőföld megvásárlása, öröklése vagy ajándékozása esetén. Ezeknél az ügyleteknél számos olyan részletszabály van, amit mindenképpen figyelembe kell vennie: ezek áttekintésében segít alábbi összeállításunk.

Tovább

Még bírság nélkül be lehet fizetni az élelmiszerlánc-felügyeteli díjat

E hónap végéig még szankciók nélkül van lehetőség az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésére és a bevallások benyújtására. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj új keletű kötelezettség: 2012-től az élelmiszerlánc szereplői az eddigi állami költségvállalások mellett közvetlenül járulnak hozzá a felügyeleti költségek fedezéséhez is. A bevezetett felügyeleti díj fizetésére kötelezettek körének meghatározásakor a jogalkotó a nemzetgazdasági folyamatokra, illetve az érintettek közötti különbségek miatt az arányos teherviselésre próbált összpontosítani. Az élelmiszerlánc leegyszerűsítve az élelmiszernek az előállításától a forgalomba hozatalán át a végső felhasználóhoz való eljutását jelenti.

Tovább

Webes világ: lépést tartanak a fejlődéssel a magyar cégek

Komoly bővülésre számítanak a magyarországi cégek az online gazdaság terén a következő években, és igyekeznek lépést is tartani a fejlődés ütemével. A honlap ma már nélkülözhetetlen egy vállalat életében, a közösségi oldalak használatával viszont egyelőre inkább csak barátkoznak a cégek. A vállaltok 50 százaléka egyáltalán nincs jelen a közösségi felületeken, pedig azok tudatos használatával új ügyfelekre is szert tehetünk.

Tovább

Árfolyamnyereség: külön-külön adóznak az ügyletek

Érdekes kettőség figyelhető meg a különböző befektetéseken, értékpapírokon elért nyereség adózásában: van, ahol csak az éven belüli összesített nettó nyereség után kell leróni az adót, máshol pedig minden egyes nyereséges ügylet után, függetlenül a veszteséges tranzakciók számától és összegétől.

Tovább

Vasárnap mégis nyitva lehetnek az üzletek

Egyértelművé teszi a vasárnapi munkavégzés lehetőségét a kereskedelemben az új Munka törvénykönyve július 1-jei hatályba lépéséhez kapcsolódóan a parlamenthez múlt pénteken benyújtott módosító javaslat az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közlése szerint.

Tovább

Kiemelt témák