Facebook image
Mentés

Szja-bevallás: hét tipp a sikeres kitöltéshez

Minden évben újabb és újabb változásokkal találkozhatnak a bevallás kitöltői, illetve sokszor az okoz bizonytalanságot, hogy többen a 2013. évi hatályos szabályokat keresik az előző évre vonatkozó bevallás kitöltése során.

Ilyenkor bizony egyszerre van szükség az időutazás képességére és az alapos tájékozódásra, s ezt hivatott segíteni a 1253-as bevallás kitöltési útmutatója, azonban ennek áttekintése nem kis feladat: az idei kitöltési útmutató 275 oldalas! Erre való tekintettel 7 pontban próbáltuk összeszedni azokat a legfontosabb változásokat, amikre érdemes figyelni.

  1. Bár az adózók szinte kivétel nélkül már év közben igényelték a családi kedvezmény érvényesítését, az éves bevallás benyújtásakor is érdemes utánaszámolni, hogy valóban a nekünk járó kedvezményt vettük-e igénybe tavaly.
  2. Ismeretes: az egy- és kétgyerekes családokban havi 62 500 Ft-tal lehet csökkenteni a személyi jövedelemadó alapját, míg a három vagy még több gyermeket nevelők minden porontyuk után 206 250 Ft-nyi mérséklésre jogosultak. Ez valójában tavaly minden gyerek után 10 000, illetve 33 000 Ft-nyi növekedést okozott a havi nettó jövedelemben. A 1253-as bevallás 3-as lapján tehát mindenképpen fel kell tüntetni a gyermekek személyes adatait, megelőzendő, hogy az adóhatóságnak kétsége támadjon az adóalap-csökkentés jogszerűségéről. A bevallással felül lehet egyébként bírálni a kedvezmény korábban bejelentett megosztását is a szülők vagy élettársak között.
  3. A tavalyi év során már nem volt lehetőség az adójóváírás érvényesítésére, így ezt a korábban népszerű, adófizetési kötelezettséget csökkentő tételt már senki ne keresse a nyomtatványban.
  4. A személyi jövedelemadó kulcsa már 2011-óta 16 százalék. Azonban az adóalap-kiegészítés a tavalyi évben már, vagy a mából visszatekintve még sávos volt. Az 1,27-szeres szorzót – az úgynevezett szuperbruttósítást – csak a 2 424 000 Ft-ot meghaladó jövedelemrész után kellett alkalmazni, az alatt valóban 16 százalék volt a személyi jövedelemadó terhelés.
  5. A 2012-es évtől ismét levonható az adóköteles bevételből elismert költségként a külföldi kiküldetés után kapott napidíj 30 százaléka, de naponta legfeljebb 15 euró.
  6. Lakás bérbeadása esetén 2012. január 1-jétől levonható a magánszemély bérbeadóhoz befolyó bérleti díjból az ugyanazon magánszemély által más településen lakásbérlés címén kifizetett összeg. Ennek feltétele, hogy a bérleti idő meghaladja a 90 napot és ezt a költségét az illető magánszemély más tevékenységgel szemben nem kívánja érvényesíteni.
  7. A 2012 óta érvényes főszabály szerint önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül az ingó vagyontárgyak üzletszerű értékesítéséből származó jövedelem. Fontos változás azonban, hogy az ilyen jellegű jövedelem kikerül a bevallási kötelezettség alól, ha az ingóság értékesítése után elszámolt bevétel éves szinten nem haladja meg a 600 000 Ft-ot. Továbbra sem kell bevallani a 200 000 Ft-ot el nem érő ingóértékesítésből származó jövedelmet.
  8. A 2012-es évre vonatkozó személyi jövedelemadó-bevallásunk kitöltésekor figyelni kell arra is, hogy önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít az ingatlanok gazdasági tevékenység keretében történt értékesítése.
    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom