Facebook image

SZJA tanácsadás - külföldi tőkejövedelem adózása

Külföldi befektetésekkel rendelkezik? A külföldi tőkejövedelem után fizetendő adó megállapításához az általános adózói ismeretek gyakran nem elegendőek. Bízza adótanácsadóinkra bevallása elkészítését!

Kérdése van?
Forduljon hozzánk bizalommal!

Süli Szilvia

Menedzser

Telefon

Sokan tévesen gondolják, hogy külföldön szerzett tőkejövedelem után Magyarországon nem kell adózniuk, így adóbevallásukban sem szerepeltetik a gyarapodásuk. A másik gyakori tévhit, hogy nem keletkezik adófizetési kötelezettség akkor, ha a befektetések hozamát nem vonják ki, hanem abból újabb értékpapírt vásárolnak. 

A NAV már szinte mindent lát! Automatikus információcsere keretében a NAV több mint 100 országból kap információt magyar magánszemélyek külföldi bankoknál vezetett pénzforgalmi számlájáról, értékpapírszámlájáról.

Külföldi tőkejövedelem adózása

Külföldi tőkejövedelmeket szerepeltetni kell az adóbevallásban. Az adófizetési kötelezettség a hazai és a külföldi jogszabályi előírások, illetve a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények együttes figyelembevételével állapítható meg.

Külföldi bankok, befektetési szolgáltatók közreműködésével megvalósuló befektetések után – az ügylet és az értékpapír típusának, a kereskedés helyének függvényében - a leggyakrabban az alábbi SZJA törvény szerinti jövedelmek keletkeznek:

 • ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem;
 • árfolyamnyereség;
 • kamatjövedelem és 
 • osztalék.

A különböző jövedelemtípusokra, különböző szabályok vonatkoznak a tekintetben, hogy milyen árfolyamon kell a jövedelmet forintosítani, van-e lehetőség a veszteséges ügyletek figyelembevételére, költségek elszámolására. 

A tőkejövedelmekre vonatkozó szabályrendszer rendkívül komplex. A pontos ismeretek hiánya jelentős adókockázatot eredményezhet, vagy ahhoz vezethet, hogy a magánszemély nem él minden adófizetés-csökkentési lehetőséggel. Amennyiben külföldön rendelkezik értékpapírszámával, mindenképp érdemes szakemberhez fordulnia!

Keresse tanácsadóinkat!

Miért érdemes adótanácsadóinkhoz fordulnia?

 • Az adófizetési kötelezettség megállapítása a releváns és nemzetközi jogszabályok ismeretét követeli meg.
 • A külföldi szolgáltatók kimutatásaikat jellemzően nem a magyar adótörvények figyelembevételével készítik, így önmagukban nem alkalmasak a magyar SZJA bevallás elkészítésére.
 • Általános adózói ismeretek nem elegendőek az adókötelezettséggel járó ügyletek meghatározására, az egyes jövedelemtípusok magyar jogszabályoknak megfelelő beazonosítására, valamint az adókalkuláció elkészítésére.

Adószakértőink segítenek a NAV által készített adóbevallási tervezet a külföldről származó tőkejövedelmekkel történő kiegészítésében, vagy a bevallás komplett elkészítésében, illetőség- és jövedelemigazolás igénylésében, vagy akár a nemzetközi információcserével kapcsolatos tájékoztatás nyújtásában.

Keresse tanácsadóinkat!


  Felkeltettük érdeklődését?

  Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

  Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat